Σύνδεση συνδρομητών

18 τρύπες και μία απάτη

Δευτέρα, 03 Απριλίου 2023 15:58
2012. O Ντόναλντ Τραμπ παίζει γκολφ.
Reuters
2012. O Ντόναλντ Τραμπ παίζει γκολφ.

Αρθρο ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Γκολφ Άνδρα Δείκνυσι

Βίας ο Πριηνεύς ο Β’

Δεν είναι έγκλημα να λαδώσεις μια πορνοστάρ, με την οποία είχες μία «παράτυπη» περιστασιακή σχέση, προκειμένου να μην εκδώσει την ιστορία της, ενόσω ετοιμάζεσαι να κατέβεις ως υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ούτε το να δώσεις στον δικηγόρο σου $130.000 δολάρια, προκειμένου να το κάνει διακριτικά. Αν όμως μαγειρέψεις τα λογιστικά σου βιβλία, αιτιολογώντας ότι αυτά τα χρήματα είναι δικηγορικές αμοιβές, τότε έχεις διαπράξει μία αξιόποινη πράξη για την οποία, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, μπορεί να συλληφθείς. Γι΄ αυτό ίσως ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον τελευταίο καιρό δεν την έχει πλησιάσει. Τίποτα όμως δεν τον εμποδίζει να διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί διακαώς να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε μέρος σε ένα τουρνουά γκολφ -ένα σπορ στο οποίο τα καταφέρνει αρκετά καλά- στη Φλόριντα. Αφού δήλωσε ότι «κέρδισε» το τουρνουά, κάτι που αμφισβητείται μια και ήταν απών για τουλάχιστον μία ημέρα, και το εξ αποστάσεως γκολφ δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς, ο πρώην πρόεδρος είπε στους οπαδούς του: «Ο λόγος που το ανακοινώνω αυτό […] είναι ότι, κατά έναν πολύ πραγματικό τρόπο, χρησιμεύει ως τσεκ απ, μόνο που είναι πολύ πιο σκληρό. Χρειάζεσαι δύναμη και αντοχή για να ΝΙΚΗΣΕΙΣ, & έχω και δύναμη και αντοχή —οι περισσότεροι άλλοι δεν έχουν. Χρειάζεσαι επίσης δύναμη & αντοχή για να ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ!»

Στο γκολφ η εντιμότητα είναι πιο σημαντική από την νίκη. Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το πόλο έχουν διαιτητές, το γκολφ όχι. Είναι ίσως το μοναδικό άθλημα στο οποίο «αυτορυθμίζεσαι», ο διαιτητής είσαι εσύ. Αν κάνεις φάουλ, εφαρμόζεις τους κανόνες που προβλέπονται. Αν είσαι επαγγελματίας και σε πιάσουν να κλέβεις, η καριέρα σου καταστρέφεται· αν είσαι ερασιτέχνης γίνεσαι αποσυνάγωγος και δακτυλοδεικτούμενος. Γι’ αυτό στο γκολφ μπορεί να μην υπάρχει ψυχή 150 μέτρα γύρω σου, και αν κλοτσήσεις το μπαλάκι θα διορθώσεις μια κακή βολή. Δεν το κάνεις όμως.  Η ακεραιότητα είναι υφασμένη στον ιστό του παιχνιδιού.«Το γκολφ είναι ένα παιχνίδι με συνείδηση» λέει ο παλιός επαγγελματίας γκολφέρ Μπεν Κρένσω.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Γκολφ των ΗΠΑ, το 90% των παικτών του γκολφ δεν κλέβει. Ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανήκει στο άλλο 10%. Όθεν, σημασία δεν έχει το αν παίζεις γκολφ, αλλά πώς το παίζεις. Και για τον Ντόναλντ Τραμπ, η εξαπάτηση και το ψέμα είναι δεύτερη φύση.

 

Το είναι και το ακούγεσθαι

Όταν ο Ρίκ Ράιλι, αθλητικογράφος του Sports Illustrated (στο βιβλίο του οποίου Commander in Cheat βασίστηκε αυτό το άρθρο), αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο για διάφορες διασημότητες που παίζουν γκολφ, ρώτησε τον Ντόναλντ Τραμπ αν θα ήθελε να αποτελέσει ένα κεφάλαιο του βιβλίου. «Απολύτως!», απάντησε εκείνος. Έτσι βρέθηκαν να παίζουν μαζί γκολφ σε ένα από τα πολλά γήπεδα ιδιοκτησίας Τραμπ. Καθώς έπαιζαν, ο Τραμπ πλησίασε ένα μέλος του κλαμπ και του είπε περήφανος: «Από εδώ ο Ρικ. Είναι ο πρόεδρος του Sports Illustrated!» Σε μία επόμενη τρύπα, πλεύρισε  ένα άλλο μέλος, για να του αναγγείλει με ενθουσιασμό: «Από εδώ ο Ρικ. Είναι ο εκδότης του Sports Illustrated!». Λίγο μετά συνάντησαν έναν γνωστό σεφ: «Ρικ, από εδώ ο Λουίτζι, ο Σεφ. Έχει ανακηρυχθεί ως ο καλύτερος σεφ του κόσμου στο χάμπουργκερ!». Ο εμβρόντητος Λουίτζι έσφιξε το χέρι του δημοσιογράφου, κουνώντας αριστερά-δεξιά το κεφάλι.

«Ντόναλντ, γιατί ψεύδεσαι για το ποιος είμαι;», τον ρώτησε ο αθλητικογράφος όταν βρέθηκαν για λίγο μόνοι.

«Ακούγεται καλύτερα», απάντησε ατάραχα ο Ντόναλντ.

Έτσι πορευόταν παντού ο Ντόναλντ; αναρωτήθηκε αργότερα ο δημοσιογράφος και βάλθηκε να το ερευνήσει. Έπεσε πάνω σε ένα φίλο του, που είχε δειπνήσει μαζί με το ζεύγος Τραμπ το 2015, τότε που το ανέκδοτο της υποψηφιότητας Τραμπ άρχιζε να αλλάζει σχήμα και να αποκτά πιθανότητες επιτυχίας. Στο δείπνο, οι δυο άνδρες κουβέντιαζαν μεταξύ τους και οι δύο σύζυγοι έκαναν τον ίδιο. «Έχεις μια υπέροχη προφορά Μελάνια. Από πού είσαι;» ρώτησε η σύζυγος.

«Από τη Σλοβενία», απάντησε εκείνη συνεσταλμένα.

Ο Ντόναλντ, στη μέση της πρότασης, στράφηκε προς το μέρος της και την διέκοψε: «Να λες από την Αυστρία. Ακούγεται καλύτερα». Το «ακούγεσθαι» πάντα κέρδιζε στην αναμέτρηση με την πραγματικότητα.

 

Τα μύρια κόλπα του Ντόναλντ Τραμπ

Στα αποδυτήρια των γηπέδων,  οι βοηθοί -εκείνοι  που κουβαλούν τα μπαστούνια και τα μπαλάκια του γκολφ-  έχουν ένα παρατσούκλι για τον πρώην πλανητάρχη. Τον αποκαλούν «Πελέ». Όχι γιατί έχει κάποια φυσιογνωμική ομοιότητα με τον παλιό βραζιλιάνο άσσο του ποδοσφαίρου, αλλά γιατί φαίνεται να κλοτσά την μπάλα εξ ίσου συχνά, όταν αυτή, αψηφώντας τις βουλές του κυρίου της, προσγειώνεται σε κάποια αμμοπαγίδα ή σε κάποιο ακατάλληλο σημείο. Μία κλοτσιά με μαεστρία, όταν οι άλλοι δεν βλέπουν,  την επαναφέρει στα ίσια της, πιο κοντά στον στόχο της, εκεί που έπρεπε να βρίσκεται.

Και πώς τα καταφέρνει όλα αυτά ο Ντόναλντ, αυτό το μνημείο ηθικής και διαφάνειας; Υπάρχει μια παροιμία στο γκολφ. «Όποιος διαθέτει το πιο γρήγορο αυτοκινητάκι, δεν χρειάζεται να λέει μεγάλα ψέματα». Μόλις χτυπήσει την μπάλα, ο Τραμπ καβαλά το αυτοκινητάκι και με ένα σπριντ πηγαίνει προς το σημείο που έχει προσγειωθεί, προκειμένου να αποκαταστήσει την εναλλακτική πραγματικότητα που είναι τόσο σημαντική γι΄ αυτόν.

Αλλά υπάρχουν και άλλες μέθοδοι.

«Δεν έχω αγγίξει ποτέ το μπαλάκι!» διατείνεται με ιερή αγανάκτηση ο Τραμπ όταν τον ρωτάνε οι δημοσιογράφοι αν κλέβει στο γκολφ (μάλλον εννοεί με το χέρι, γιατί με το πόδι είναι άλλο ζήτημα). Τίθεται, ωστόσο, το φιλοσοφικό ρώτημα: συνιστά κλέψιμο να κλέβει για λογαριασμό του ο βοηθός του, ή αυτό είναι κλεπταποδοχή; Στην περίπτωση, ας πούμε, εκείνου του πιστού τζαμαϊκανού βοηθού στο γήπεδο του Τραμπ στο Μπεντμίνστερ,  στο Νιου Τζέρσι, και ο οποίος υποστηρίζει τον Τραμπ να αντεπεξέλθει στις αντιξοότητες της τύχης. Μία φορά, διηγούνται τα μέλη εκεί, ο Τραμπ χτύπησε μία μπάλα και αυτή κατέληξε στην λιμνούλα: Άκουσαν το πλαφ, είδαν τον μικρό πίδακα που σηκώθηκε 10 μέτρα από την όχθη. Ο τζαμαϊκανός βοηθός αμέσως έτρεξε προς τα εκεί. Όταν η ομάδα των παικτών έφτασε κι αυτή, ο βοηθός  φώναξε: «Αφεντικό να, εδώ είναι η μπάλα σου!». Λιαζόταν ανέμελη και στεγνή πάνω στο γρασίδι. Ένας παίκτης δεν κρατήθηκε: «Για πες μας, τι έκανες την μάσκα και τα βατραχοπέδιλα;».

Mπορεί τα μύρια της περιουσίας του Ντόναλντ Τραμ να είναι πολύ λιγότερα από όσα ισχυρίζεται, όμως τα κόλπα του είναι όντως μύρια. Να ένα ωραίο:

«Έχω παίξει πολύ μαζί του» λέει ένας συχνός συμπαίκτης στο «διπλό» με τον  Τραμπ. Μία φορά, διηγείται, βρισκόταν δίπλα στο λοφάκι με την σημαία και την τρύπα. Ο Τραμπ νόμιζε ότι δεν τον παρακολουθούσε κανείς, αλλά ο συμπαίκτης του τον έβλεπε. «Τον είδε να κάνει μια μαλακή βολή από την πλευρά του λόφου, αλλά δεν εμφανίστηκε καμία μπάλα. Μετά ανέβηκε στο λόφο, έβαλε το χέρι του στην τρύπα και, μαγικά, έβγαλε από μέσα μια μπάλα. Πρέπει να ήταν εκείνη που είχε στο χέρι του όλη την ώρα. Τότε κοίταξε ψηλά και αναφώνησε: ‘Έβαλα την μπάλα μέσα!’» Ποιος θα το αποτολμούσε; Ίσως κάποιος που πάντα έχει τέσσερις μπάλες στην τσέπη του όταν παίζει —και ίσως χρειαστεί να αφήσει καμία, απαλά  και αθέατα,  στο σωστό μέρος.

Εντυπωσιακό, ε; Μόνο που ο Τραμπ δεν είναι μεταμφιεσμένος ταχυδακτυλουργός σε παιδικό πάρτι, αλλά χρημάτισε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με απόλυτη εξουσία και κρίση να εξαπολύει πυρηνικό πόλεμο.

Με τις μεθόδους του ο Τραμπ λέει ότι έχει κερδίσει 18 συλλογικά πρωταθλήματα γκολφ,  όλα σε γήπεδα ιδιοκτησίας του. Διηγείται ο αθλητικογράφος Μαικλ Μπάμπεργκερ:

Ήμασταν στο γήπεδο Γουέστσεστερ,  και ο Τραμπ μου λέει: "Μάικλ, μόλις κέρδισα το συλλογικό πρωτάθλημα εδώ". Και σκέφτομαι, "Ουάου, αυτό είναι λίγο δύσκολο να το πιστέψω" […] Οπότε ρώτησα: "Ποιον κέρδισες;" Και μου απαντησε: "Να, αυτόν τον τύπο!" Ο Τραμπ είχε στραφεί προς τον Λου Ρινάλντι, που είναι καταπληκτικός παίκτης. Ο Μπάμπεργκερ κοίταξε τον Ρινάλντι, ο οποίος ανασήκωσε τους ώμους του σαν να ήθελε να πει: "Μπορώ να διαφωνήσω με το αφεντικό μου;" Είναι, χρόνια τώρα, ο βασικός προμηθευτής τσιμέντου του Τραμπ.

 

Ένας ακριβός Πρόεδρος μερικής απασχόλησης

Όταν είσαι Πρόεδρος των ΗΠΑ, το να παίζεις γκολφ δεν είναι απλή υπόθεση. Η ασφάλεια στην περιοχή είναι ασφυκτική. Τον πρόεδρο, καθώς παίζει αμέριμνος,  μπορούν να προστατεύουν καμία εξηνταριά πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών, μια ομάδα SWAT και καμιά τριανταριά αυτοκινητάκια που,  μεταξύ άλλων,  κουβαλούν:

  • Τη βαλίτσα με τους κωδικούς των πυρηνικών, την «μπάλα ποδοσφαίρου», μια και ο Πρόεδρος είναι ο μόνος που μπορεί να διατάξει πυρηνική επίθεση
  • Έναν γιατρό που κουβαλάει μπουκάλες της ομάδας αίματος του Τραμπ
  • Ένα ασφαλές δορυφορικό τηλέφωνο
  • Έναν ειδικό στις τηλεπικοινωνίες
  • Ένα φορητό καταφύγιο βομβών του ενός ατόμου
  • Μια καραβιά από αντιασφυξιογόνες μάσκες, αυτόματα και άλλα όπλα
  • Έναν μικρό πύραυλο, για κάθε ενδεχόμενο.

Κυκλοφορεί μία ιστορία  για μια μέρα που ο Τραμπ έπαιζε στο Μπεντμίνστερ, και ένας παίκτης χτύπησε μία πολύ δυνατή βολή, τόσο που η μπάλα χώθηκε βαθιά μέσα στο δάσος. Καθώς ο βοηθός του την έψαχνε, βρέθηκε  ξαφνικά με τέσσερις κάνες αυτόματων όπλων στην μούρη του, τα οποία κρατούσαν πεζοναύτες, καμουφλαρισμένοι μέσα στις λόχμες. Προφανώς φοβούνταν μήπως ο Δίας αρπάξει τον Τραμπ και τον τιμωρήσει όπως τιμώρησε τον Σίσυφο για την απάτη του. Αυτή τη φορά, ωστόσο,  να ανεβάζει στην κορυφή του βουνού ένα μπαλάκι του γκολφ.

Και πόσο κοστίζουν όλα αυτά; θα αναρωτηθείτε. Το 2018, ο Τραμπ έκανε διακοπές 17 μέρες στο Μπεντμίνστερ, που είχε ορίσει ως μία από τις τρεις επίσημες προεδρικές κατοικίες του. Ο λογαριασμός για τους φορολογούμενους ήταν μόνο 3 εκατομμύρια δολάρια.

Ένα βασικό πρόβλημα του Τραμπ ήταν ότι χρειαζόταν να κρύβει τις φορές που έπαιζε γκολφ. Όχι μόνον γιατί αυτό κόστιζε, αλλά και για να μην κατηγορηθεί ότι είναι Πρόεδρος μερικής απασχόλησης. Τους πρώτους 22 μήνες της προεδρίας του, έπαιξε 149 παιχνίδια, δηλαδή ένα παιχνίδι κάθε 4 ημέρες. Αλλά έκανε ό,τι μπορούσε για να θολώνει τα νερά, όχι πάντα με επιτυχία.

Στις 11 Μαΐου του 2018, ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο διαβόητος δικηγόρος του Τραμπ, δήλωνε ότι ο Τραμπ ήταν πολύ απασχολημένος και δεν θα μπορούσε να συναντηθεί με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλλερ (ο οποίος ερευνούσε την ανάμιξη των Ρώσων στις προεδρικές εκλογές τους 2016, υπέρ του Τραμπ). Στις 12 Μαΐου, ο Τραμπ έπαιζε γκολφ.

Λίγο αργότερα, το καλοκαίρι του  ίδιου χρόνου,  ετοιμαζόταν για διακοπές εργασίας και εντατικών συναντήσεων,  διαρκείας 10 ημερών στο Μπεντμίνστερ: «Αυτό δεν είναι ένα ταξίδι για γκολφ!» Πολλοί πείστηκαν, αλλά όχι εκείνοι  που παρατήρησαν ότι, φεύγοντας  από τον Λευκό Οίκο, φορούσε ένα ζευγάρι παπούτσια του γκολφ. Γιατί να χάνει χρόνο από τις συναντήσεις;

Είναι γεγονός ότι προσπαθούσε να κρατήσει το λόγο του, τουλάχιστον στα φανερά.  «Λατρεύω το γκολφ», είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2016. «Αλλά αν βρισκόμουν στον Λευκό Οίκο δεν νομίζω ότι θα ξανάβλεπα τα γήπεδα του γκολφ.  Θα ήθελα απλώς να μένω στον Λευκό Οίκο και να δουλεύω σκληρά, να κάνω σημαντικές συμφωνίες, σωστά; Ποιος θα έφευγε;"

Ίσως εκείνος που,  σύμφωνα με το NBC News, τις πρώτες 579 ημέρες της θητείας του πέρασε το ένα τρίτο στα γήπεδά του. Ο ακέραιος και συνεπής Ντόναλντ Τραμπ.

 

Παραχαράσσοντας την Ιστορία, και μη δίνοντας δεκάρα τσακιστή

Ανάμεσα στις τρύπες 14 και 15, στο γήπεδο του γκολφ Νάσιοναλ στην Βόρεια Βιρτζίνια, που ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ, υπάρχει ένα μνημείο με μία αναμνηστική πλάκα, ένα χρέος τιμής για μία φονική μάχη του αμερικάνικού εμφυλίου πολέμου. Η επιγραφή αναφέρει:

Πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες, τόσο από τον Βορρά, όσο και από τον Νότο, πέθαναν σε αυτό το σημείο. Οι απώλειες ήταν τόσο μεγάλες, που ο ποταμός βάφτηκε κόκκινος και έτσι έγινε γνωστός ως "Ο Ποταμός του Αίματος". Είναι μεγάλη μου τιμή  που διαφύλαξα αυτό το σημαντικό τμήμα του ποταμού Ποτόμακ!

Από κάτω βρίσκεται φαρδιά-πλατιά η υπογραφή του: Ντόναλντ Τζον Τραμπ.

Είναι πραγματικά συγκινητικό που βρέθηκε κάποιος για να θυμηθεί και να τιμήσει όλους αυτούς τους ηρωικούς στρατιώτες. Μόνον που αυτός ο κάποιος ψευδόταν ασύστολα: εκείνη η μάχη δεν είχε γίνει ποτέ.

Η έρευνα που έκαναν οι Νιου Γιόρκ Τάιμς τον Νοεμβρίου του 2015 ήταν εξονυχιστική. Ρώτησαν πολλούς ιστορικούς της περιοχής, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι «ποτέ δεν συνέβη εκεί κάτι που να έμοιαζε με μάχη». Ναι,  είχε γίνει μία μάχη το 1861 στον ποταμό, αλλά απείχε 11 μίλια πιο πάνω από το μνημείο. Και σίγουρα δεν έβαψε τον ποταμό κόκκινο.

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ, που εκείνη την εποχή έκανε την προεκλογική εκστρατεία που ένα χρόνο αργότερα θα τον έφερνε στο Λευκό Οίκο,  ρωτήθηκε από τους ΝΥΤ για αυτή την ενοχλητική ανακρίβεια, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονταν όλοι οι ιστορικοί, απάντησε απολύτως ψύχραιμος: «Πώς θα μπορούσαν να ξέρουν; Μήπως ήταν εκεί;». Με τις εγγραφές στο κλαμπ να κοστίζουν μέχρι 300,000 δολάρια η μία, ήταν μια κερδοφόρα παραχάραξη της Ιστορίας.

 

Et tu, ChatGPT?

Το ChatGPT, το λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης που παράγει πρωτότυπο κείμενο,  έχει αφήσει ενεό το γενικό κοινό, έχει διχάσει τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης και έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει τους επαΐοντες. Σε ευαίσθητα θέματα έχει διδαχτεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, σημειώνοντας λόγου χάρη ότι δεν είναι πρέπον να κάνει σχόλια ή κρίσεις για τον χαρακτήρα ατόμων. Αν όμως εξειδικεύσουμε το ερώτημα, τι έχει να μας πει; Κάτι πρέπει να έχει πάρει τ’ αυτί του:

Υπήρξαν ισχυρισμοί και αναφορές που υποδηλώνουν ότι ο πρώην πρόεδρος Τραμπ έχει ιστορικό εξαπάτησης στο γκολφ. Αρκετά άτομα, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών παικτών του γκολφ και δημοσιογράφων, έχουν ισχυριστεί ότι έχουν δει τον Τραμπ να κλέβει στο γήπεδο του γκολφ, χρησιμοποιώντας mulligans (επαναλαμβάνοντας μια βολή χωρίς η αρχική βολή να λογίζεται ως χτύπημα) ή αυθαιρετώντας με τους κανόνες του παιχνιδιού.

Στο βιβλίο του Commander in Cheat: How Golf Explains Trump, ο αθλητικογράφος Ρικ Ράιλι ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ κλέβει συχνά στο γήπεδο του γκολφ και ότι η συμπεριφορά αυτή είναι παγκοίνως γνωστή στην κοινότητα του γκολφ. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ισχυρισμοί αυτοί βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ανεπίσημα στοιχεία και μπορεί να μην αποτελούν τελικά συμπεράσματα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εξαπάτηση στο γκολφ, αν και κατακριτέα, δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Τελικά, εναπόκειται στους εκάστοτε παίκτες του γκολφ και στους οργανισμούς γκολφ να αποφασίσουν πώς θέλουν να χειριστούν τους ισχυρισμούς περί εξαπάτησης στο γήπεδο του γκολφ.

Παρόλο που το ChatGPT αποτελεί την επιτομή της πολιτικής ορθότητας, ο αλγόριθμος δεν μπόρεσε να κρατηθεί. Και για να το κάνει, φαίνεται ότι έχει αξιολογήσει -σε αρκετό βαθμό- ότι οι «ισχυρισμοί» παραήταν πολλοί για να χωθούν κάτω από το χαλί.

 

Pourquoi?

Στο γκολφ, όπως είπαμε, το πολυτιμότερο πράγμα είναι η εντιμότητα, όχι η νίκη.  Και αυτός ο λογιστής της Μαφίας, που τα ρεύματα του λαϊκισμού τον έφεραν στο αξίωμα του πιο ισχυρού ανθρώπου του πλανήτη κλέβει ανερυθρίαστα. Και μάλιστα νόμιζε ότι με τον ίδιο τρόπο, με αυτές τις μικροκομπιναδόρικες λαθροχειρίες, θα μπορούσε να ασκήσει εξωτερική πολιτική. Εξ αρχής δεν είχε καμία τύχη. Στα μέρη που κολυμπούν τα γνήσια αυταρχικά πιράνχας, όπως ο Πούτιν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Σι, ο Τραμπ ποτέ δεν έπιασε χαρτωσιά.

Γιατί όμως  αυτή η παρανοϊκή ανάγκη για νίκη με κάθε κόστος; Ο δρ Λανς Ντόουντς, ψυχίατρος του Χάρβαρντ, λέει ότι ο Τραμπ είναι «ένας πολύ άρρωστος άνθρωπος, ο οποίος παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας». Θα κάνει τα πάντα για να φανεί νικητής.

Πρέπει λοιπόν να μας κάνει εντύπωση ότι ενώ ο Τραμπ δήλωνε δημοσίως ότι η κλιματική αλλαγή είναι απάτη, επικαλέστηκε τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε μια αίτηση προς τους τοπικούς αξιωματούχους στην Ιρλανδία για να φτιάξει έναν κυματοθραύστη, προκειμένου να προστατεύσει ένα γήπεδό του κοντά στη θάλασσα; Ο ίδιος άνθρωπος που απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή ισχυριζόταν ότι η κλιματική αλλαγή βλάπτει την περιουσία του! Αλλά και πάλι, μπορεί εκείνο ειδικά το μέρος του πλανήτη όντως να υπερθερμαίνεται. Μήπως είμαστε εκεί για να ξέρουμε;

Τα ξέρουν πλέον όλοι, ακόμη κι οι πέτρες — και τώρα πια κι’ οι μηχανές. Όλοι,  εκτός από τους μισούς ψηφοφόρους των ΗΠΑ.

***

Οι δικοί μας δεν παίζουν γκολφ. Παίζουν άλλα παιχνίδια, πιο απλά. Όπως την απλή αναλογική.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.