Σύνδεση συνδρομητών

Από τις μακεδονικές Αιγές μέχρι το Gotham City ένας κατσικόδρομος…

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 10:55
Όψη του αναστηλωμένου ανακτόρου του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές.
Υπουργείο Πολιτισμού
Όψη του αναστηλωμένου ανακτόρου του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές.

Πριν από μερικές μέρες έγινε χαμός στο διαδίκτυο διότι το άρτι ανακαινισθέν και παρά του πρωθυπουργού εγκαινιασθέν ανάκτορο των μακεδονικών Αιγών, της πρωτεύουσας του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου, αποκλήθηκε στην αγγλική έκδοση μεγάλης ελληνικής εφημερίδας ως «Palace of Goats», νεοελληνιστί «ανάκτορο των κατσικιών». Σημειωτέον ότι η εφημερίδα έχει ήδη διορθώσει αυτό το faux pas.

Για να πω την αλήθεια δεν καταλαβαίνω την αγανάκτηση που προκάλεσε αυτή η στα σημεία ανακριβής αλλά σε γενικές γραμμές ορθή απόδοση του ονόματος του ανακτόρου της μακεδονικής πρωτευούσης, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, το μοιράζεται με τουλάχιστον άλλες τρεις αρχαίες πόλεις: τις αρχαίες Αιγές Αχαΐας, τις Αιγές της Αιολίδας και τις Αιγές της Κιλικίας – και με το τραγικό τοπωνύμιο Αιγός ποταμοί όπου σφραγίστηκε η μοίρα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Και είναι ανακριβής η απόδοση «ανάκτορο των κατσικιών» επειδή η λέξη «Αιγών» στον προκείμενο χαρακτηρισμό δεν αναφέρεται στην γενική πληθυντικού του ουσιαστικού «αἴξ», δηλαδή «κατσίκα», αλλά στην ομόηχη γενική πληθυντικού του τοπωνυμίου «Αἰγαὶ» που σημαίνει «τόπος» ή «πόλη της κατσίκας».

Ο ιδρυτικός μύθος της πόλης αναφέρει ότι τι το μαντείο των Δελφών συνέστησε στον βασιλιά Περδίκκα τον πρώτο, ιδρυτή του βασιλείου των Μακεδόνων, να χτίσει την πρωτεύουσά του στο μέρος που θα τον οδηγούσε μια κατσίκα.

Όπως φαίνεται, η κατσίκα εθεωρείτο ιερό ζώο από τους αρχαίους Έλληνες, γιατί και η περίφημη «αιγίς» την οποία φέρεται να κρατάει ο Ζευς αλλά και η Αθηνά –και κάτω από την οποία θέλουμε όλοι να είμαστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο– δεν είναι τίποτα άλλο από μια ομπρέλα ή μια ασπίδα από δέρμα κατσίκας.

Ας μην ξεχνάμε δε ότι ένα από τα ονόματα που δόθηκαν στην μεγάλη και τρανή πόλη της Νέας Υόρκης είναι Gotham, δηλαδή «κατσικοχώρι» – και ναι, αυτό ενέπνευσε τους δημιουργούς του Batman να ονομάσουν την δυστοπική μεγαλούπολη όπου πολεμά αιώνια το έγκλημα Gotham City.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.