Σύνδεση συνδρομητών

Στο Πολυτεχνείο για λίγο κράτησε η εξαίρεση. Επανήλθε ο κανόνας

Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023 08:52
Όψη της κατειλημμένης αίθουσας που εκκενώθηκε στις 31 Αυγούστου 2023 από την αστυνομία. Στη συνέχεια, το «κίνημα», που διιεκδικεί «το μονοπώλιο της καλής βίας», πήρε το πάνω χέρι και εκδικήθηκε.
twitter
Όψη της κατειλημμένης αίθουσας που εκκενώθηκε στις 31 Αυγούστου 2023 από την αστυνομία. Στη συνέχεια, το «κίνημα», που διιεκδικεί «το μονοπώλιο της καλής βίας», πήρε το πάνω χέρι και εκδικήθηκε.

Στο Πολυτεχνείο, στου Ζωγράφου, η αστυνομία μπήκε σε χώρο κατειλημμένο εδώ και δεκαετίες, και τον απελευθέρωσε, δηλαδή τον έδωσε εκεί όπου ανήκει, στην πανεπιστημιακή κοινότητα. 

Την επομένη, εκείνοι στους οποίους ανήκει η κοινωνία και το μέλλον ανακατέλαβαν το χώρο, καίγοντας καλοκαιριάτικα και σειρά  αυτοκινήτων με βόμβες μολότοφ (άλσος είναι εκεί, και να πιάσει μια φωτιά παραπάνω δεν πειράζει, σου λέει, μέσα στις τόσες), καταστρέφοντας την Πρυτανεία για φρονηματισμό και τα λοιπά παρόμοια.

Και σωστά κάνουν, οι όποιες παρατάξεις. Καλά τους ήρθε η επιχείρηση της αστυνομίας: χρειάζεται να θυμίζουν, κάθε τόσο, ποιος έχει εκεί το μονοπώλιο της βίας.

***

Γράφω το κείμενο αυτό από απόσταση ασφαλείας. Δεν εργάζομαι πια στο Πανεπιστήμιο, και οπωσδήποτε όχι στο Πολυτεχνείο. Αν ήμουν ενεργός καθηγητής εκεί θα το σκεφτόμουν να βγω δημόσια έτσι. Αυτό ισχύει βέβαια για εμένα, που δεν είμαι και πολύ θαρραλέος. Φαντάζομαι πως οι εκατοντάδες των συναδέλφων του Πολυτεχνείου, που δεν εκφράζουν σχετικά τη γνώμη τους δεν το κάνουν από φόβο, αλλά επειδή δεν βρίσκουν σε αυτά που συμβαίνουν τίποτε το άξιο διαμαρτυρίας ή σχολιασμού.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.