Σύνδεση συνδρομητών

Η αποτυχία ανοίγει την όρεξη του πνεύματος

Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023 14:58
Ο Αριστείδης Μπαλτάς.
Φωτογραφία αρχείου
Ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Θυμάστε εκείνα τα ανέκδοτα όπου σε πόλεμο με την Κίνα την πρώτη ημέρα η ΕΣΣΔ πιάνει 10 εκατομμύρια αιχμαλώτους, την δεύτερη 50 εκατομμύρια, την τρίτη 100, την τέταρτη μέρα έχει συνθηκολογήσει; Τέτοιο πόλεμο, υβριδικό, διεξάγει ο Αριστείδης Μπαλτάς, με σχεδόν καθημερινά άρθρα και συνεντεύξεις - που του τα δημοσιεύει, κοίτα να δεις ένα περίεργο πράγμα, ο αστικός και νεοφιλεύθερος Τύπος, που είναι στην ουσία ακροδεξιός, όπως μας εξηγεί, μέσα στα κείμενα ο διαπρεπής τέως υπουργός.

Όπου με αξιοθαύμαστη ευστοχία σφυροκοπάει συνεχώς το ίδιο αμόνι, με επιχειρήματα που κυριολεκτικά γονατίζουν τον αναγνώστη: και γιατί να κάνουμε πόλεμο στον Πούτιν; Επειδή είναι κακός; μα καλά, αυτός είναι ο μόνος κακός που υπάρχει στον κόσμο, αυτόν βρήκατε να χτυπάτε; Ντροπή σας, υποκριτές.

Λέει και για τα καλά του σοσιαλισμού - αλλά εδώ τελείωσαν οι αντοχές μου για σήμερα, κάνει και ζέστη. Άλλωστε, εδώ θα είμαστε και αύριο.

Η επόμενη, υπ' αριθμόν έχω χάσει το μέτρημα συνέντευξη, θα συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση, με συναρπαστικές νέες λεπτομέρειες.

Μείνετε συνδεδεμένοι.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.