Σύνδεση συνδρομητών

Να εκπολιτίσουμε τις συγκρούσεις μας

Δευτέρα, 22 Μαϊος 2023 09:59
Ο Αλέξης Τσίπρας. Λεπτομέρεια από προεκλογική αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ, Μάιος 2023.
Αρχείο The Books' Journal
Ο Αλέξης Τσίπρας. Λεπτομέρεια από προεκλογική αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ, Μάιος 2023.

Το πιο τοξικό, το πιο ανερμάτιστο, το πιο απολίτικο κόμμα της μεταπολίτευσης εισέπραξε τους καρπούς μιας αδιανόητης για την κοινή λογική, για την ποιότητα ανθρώπων προηγούμενων γενιών του χώρου, για τις προσδοκίες της νιότης μας, συμπεριφοράς.

Δηλητηρίασε τον πολιτικό διάλογο και παρέσυρε στον απόλυτο ανορθολογισμό, τον καιροσκοπισμό και τον τυχοδιωκτισμό μια νεότερη γενιά, αλλά ευτυχώς όχι ολόκληρη την κοινωνία.

Ένα τέτοιο απολίτικο μόρφωμα δεν προσφέρει τίποτα στη μεγάλη προσπάθεια να ξεφύγουμε από τις παλαιοκομματικές μας παθογένειες, γιατί υπήρξε το σύγχρονο εργαλείο για την αναπαραγωγή τους στη χειρότερη εκδοχή τους.

Ένα κόμμα που κυνικά προσπάθησε να μπλοκάρει ή να συκοφαντήσει ή να υποβαθμίσει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και καινοτομίας.

Ένα κόμμα που κολάκεψε και φλέρταρε ανοιχτά με ψεκασμένους, μπαχαλάκηδες, αντιεμβολιαστές, οπαδούς της βίας και του αντιευρωπαϊσμού.

Ένα κόμμα που εκθείασε τον επικεφαλής αυτού του μορφώματος ως ένα νέο πρότυπο ηγέτη, ο οποίος, ύστερα από τη χτεσινή πανωλεθρία, μας δήλωσε ότι μένει στη θέση του για τη νέα μάχη που έρχεται.

ΥΓ1. Πιστεύω, ως καλοπροαίρετος νομίζω, ότι χτες υπέβαλε την παραίτησή του αλλά δεν την έκαναν αποδεκτή γιατί θέλουν να του φορτώσουν και τη δεύτερη ήττα και να μην την πάρει πάνω του, στο ξεκίνημά του, ο νέος επικεφαλής που θα επιλέξουν.

ΥΓ2. Ακόμη και για ένα τέτοιο «βαρίδι», όπως αποδείχθηκε, η μόνη επιλογή έπειτα από ένα τέτοιο αποτέλεσμα, είναι η εξαφάνιση από το πολιτικό σκηνικό. Αυτό θα ήταν το μόνο θετικό που θα του πίστωναν στο μέλλον όσοι ασχοληθούν ερευνητικά με την περίοδο αυτή της ιστορίας μας. Διαφορετικά, μπορούμε να σκεφτούμε ότι έχει επιλέξει το «αποθανέτω η ψυχή [τ]ου μετά των αλλοφύλων»...

Σάκης Κουρουζίδης

Διδάκτορας Γεωφυσικής, εργάστηκε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ενώ επί χρόνια υπήρξε διευθυντής της Διευθύνσεως Υποστήριξης Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Δρων οικολόγος, διετέλεσε διευθυντής των περιοδικών Νέα Οικολογία και Δαίμων της Οικολογίας. Ίδρυσε και διεύθυνε την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη στην οποία έχει εκδώσει πολλά βιβλία.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.