Σύνδεση συνδρομητών

Ο Νίκος Γκατζογιάννης για την Ελλάδα και τον Εμφύλιο

Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022 11:13
Ο Νίκος Γκατζογιάννης.
Φωτογραφία αρχείου
Ο Νίκος Γκατζογιάννης.

«Οταν το 1948, οκτάχρονο παιδί τότε, εγκατέλειπα το κατειλημμένο από τους κομμουνιστές χωριό μου, η μητέρα μου με συμβούλεψε να ρίξω "μαύρη πέτρα" και ποτέ να μη γυρίσω στη χώρα αυτή, όπου εκείνη υπέφερε τόσο πολύ στη ζωή της. Αυτή ήταν η μόνη συμβουλή της μητέρας μου που δεν έχω τηρήσει». Με αυτά τα λόγια, ο συγγραφέας της Ελένης, Νίκος Γκατζογιάννης (Νίκολας Γκέιτς), εξέφρασε την αγάπη του για την Ελλάδα, σε μια εκδήλωση των εκδόσεων Καστανιώτη, τη Δευτέρα 12/12. Αφορμή, η έκδοση στα ελληνικά ενός νέου βιβλίου του. Οι Αποστολές από την πατρίδα (εκδ. Καστανιώτη) περιέχουν δημοσιογραφικό υλικό: τις ανταποκρίσεις που έκανε από την Ελλάδα, το διάστημα 1969 έως και 2022.

Την Δευτέρα 12.2.2022 στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στην Αθήνα, ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Γκατζογιάννη Αποστολές από την πατρίδα, το οποίο αναφέρεται σε άρθρα και κείμενα του Νίκολας Γκέιτς, ελληνικού ενδιαφέροντος, τα οποία εδημοσιεύθησαν εις τον αγγλοσαξωνικό Τύπο.

Στην εκδήλωση ήσαν παρόντες κι εμίλησαν για το παραπάνω βιβλίο, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο αρχισυντάκτης της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς.

Ο συγγραφέας μίλησε στα αγγλικά κι μετέφρασε την ομιλία του ελληνικά η Φωτεινή Σπανού-Βεργωτή. Παραθέτουμε την ομιλία του, στη μετάφρασή της:

 

Ομορφιά και δημιουργικότητα

«Ως δημοσιογράφος υπήρξα μάρτυρας πολλών ιστορικών γεγονότων ανά τον κόσμο, όπως ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ, το σκάνδαλο του Γουοτεργκέιτ που ανάγκασε σε παραίτηση τον μοναδικό στα χρονικά αμερικανό πρόεδρο, την Ισλαμική Επανάσταση στην Περσία και την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα με αυτές τις διεθνείς αναταραχές, υπήρξα παρατηρητής πολλών σημαντικών καταστάσεων εδώ στην Ελλάδα για ορισμένες από τις οποίες γράφω σε αυτό το βιβλίο όπως για τα χρόνια της χούντας, την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, την πολιτική ανέλιξη του Ανδρέα Παπανδρέου και του Αλέξη Τσίπρα, τη δίωξη των δολοφόνων της 17 Νοέμβρη και, το τραγικότερο όλων κατά τη γνώμη μου, τον Εμφύλιο Πόλεμο προς τα τέλη της δεκαετίας του 1940», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Νίκος Γκατζογιάννης. Και συνέχισε: «Οταν το 1948, οκτάχρονο παιδί τότε, εγκατέλειπα το κατειλημμένο από τους κομμουνιστές χωριό μου, η μητέρα μου με συμβούλεψε να ρίξω "μαύρη πέτρα" και ποτέ να μη γυρίσω στη χώρα αυτή, όπου εκείνη υπέφερε τόσο πολύ στη ζωή της. Αυτή ήταν η μόνη συμβουλή της μητέρας μου που δεν έχω τηρήσει και δύο είναι οι λόγοι:

Ο πρώτος είναι η ομορφιά της χώρας. Ο άγγλος συγγραφέας Λόρενς Ντάρελ, μετά από επίσκεψή του στην Ελλάδα το 1939 έγραψε στην αδελφή του. "Πρέπει να δεις τα τοπία της Ελλάδας, θα ραγίσει η καρδιά σου". Έτσι ακριβώς αισθάνομαι κάθε φορά που πατάω το πόδι μου σε οποιοδήποτε μέρος της γενέτειράς μου. Ο δεύτερος λόγος είναι η δημιουργική φύση των Ελλήνων, των θεμελιωτών της Δημοκρατίας – υλοποίησαν την ιδέα ότι οι κοινωνίες δεν χρειάζονται έναν απολυταρχικό ηγέτη για να ευδοκιμήσουν αλλά λειτουργούν καλύτερα αν όλοι οι πολίτες συμμετέχουν στη διοίκηση του κράτους τους.

Στις οκτώ δεκαετίες της ζωής μου έχω παρατηρήσει την ικανότητα των Ελλήνων να υποφέρουν, να υπομένουν, να αγωνίζονται, να αντέχουν... Έχω δει στην ποίησή τους, στη μουσική τους, στον κινηματογράφο τους και γενικά στις τέχνες τους την τεράστια ικανότητά τους να δημιουργούν και να προσφέρουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Εχω βιώσει τον απίστευτο τρόπο τους να απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν. Ένας Αμερικανός φίλος μου κάποτε είπε: "εσείς οι Έλληνες διασκεδάζετε σε ένα γάμο περισσότερο από ό,τι εμείς μια ολόκληρη ζωή".

Έχω ζήσει από κοντά και τη σκοτεινή πλευρά του Έλληνα, όταν ήμουν μικρός κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο, αλλά επίσης έχω παρατηρήσει την απαράμιλλη ικανότητα των Ελλήνων να κάνουν όνειρα και να τα πετυχαίνουν.

Όσο πλησιάζουν τα τελευταία χρόνια της ζωής μου πιστεύω ότι οι Έλληνες είναι τώρα έτοιμοι να επενδύσουν στην εξυπνάδα και την ευρηματικότητά τους και να συνεισφέρουν στην πρόοδο της ανθρωπότητας στο μέλλον, όπως οι πρόγονοί τους έπραξαν στο παρελθόν.

Έτσι, θα διαπιστώσετε από το βιβλίο μου αυτό και από ό,τι άλλο έχω γράψει για την Ελλάδα ότι έχω υπάρξει μάρτυρας πολλών γεγονότων που έχουν διαμορφώσει την ιστορία της πατρίδας μου τα τελευταία εβδομήντα πέντε χρόνια, καταγράφοντάς με ολάνοιχτα τόσο τα μάτια όσο και την καρδιά μου».

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.