Σύνδεση συνδρομητών

Γιώργος Παππάς: εμβόλιο, το πιο σοβαρό μέτρο για τον Covid

Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 19:25
Απεικόνιση της παραλλαγής Όμικρον.
Pavlo Gonchar / Zumapress
Απεικόνιση της παραλλαγής Όμικρον.

Με νέα παρέμβασή του, ο ερευνητής για τα επιδημιολογικά των λοιμώξεων Γιώργος Παππάς μεταφέρει με ψυχραιμία τα νεότερα συμπεράσματα, μετά την εισβολή στις ζωές μας της παραλλαγής Όμικρον και τις συνθήκες που διαμορφώνει.

Μεταξύ άλλων, ο γιατρός αναφέρει:

«Ξέρουμε περισσότερα για το Όμικρον ώστε να επαναπροσδιορίζουμε στάσεις και συμπεριφορές; Γνωρίζουμε, ναι. Η σημαντική δανική μελέτη περί μετάδοσης μας εξήγησε ότι οι ανεμβολίαστοι συνεχίζουν να μεταδίδουν. Αλλά πλέον μεταδίδουν σημαντικά και οι διπλά εμβολιασμένοι και πολύ λιγότερο, αλλά σημαντικά επίσης, οι τριπλά εμβολιασμένοι. Οπότε τώρα πια και οι εμβολιασμένοι εμφανίζουν μείζονα μεταδοτική δυναμική, και είναι και πολλοί (οι επαγγελματίες διακινητές του ψεύδους και οι ακόλουθοί τους ας μη βιάζονται να πανηγυρίσουν επειδή τώρα μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι, πρέπει να αποδεχτούν ότι έλεγαν ανοησίες πριν, όταν την πανδημία τη διακινούσαν οι ανεμβολίαστοι κι αυτοί υπονόμευαν την εμβολιαστική κάλυψη). Όλα αυτά επειδή απλά ο ιός διαφεύγει της εμβολιαστικής θωράκισης, λένε οι Δανοί, όχι επειδή έχει εγγενές πλεονέκτημα μεταδοτικότητας. Από την άλλη, σημαντικές  πειραματικές μελέτες μάς έδειξαν ότι το Όμικρον εμφανίζει πλεονέκτημα στον τρόπο που μπαίνει στα κύτταρα και σε πόσα είδη κυττάρων μπαίνει, οπότε, όσον αφορά την μεταδοτικότητα, μπορεί να έχει περισσότερες φωλιές στο ανώτερο αναπνευστικό. […]

Οπότε μικρή σημασία, ειλικρινά, έχει πλέον, για την πορεία των επόμενων εβδομάδων, η όποια σπασμωδική παρέμβαση: το 50%+ των σχολείων ακόμη κι αν γίνει 20%+, δεν θα βοηθήσει στο Όμικρον αν δεν αλλάξει αέρας και ατομική προστασία. Όσα self κι αν βάλεις, δεν θα αλλάξει αν δεν εξασφαλίσεις ότι γίνονται και γίνονται σωστά […] Όσο κι αν περιορίσεις το διάστημα αποχής των νοσούντων εκπαιδευτικών, θα έχεις ταυτόχρονες πολλές απουσίες. 

Μόνο στην εμβολιαστική κάλυψη μπορείς να ωφεληθείς τον Ιανουάριο πια. Η βρετανική έκθεση της 31ης Δεκεμβρίου καταδεικνύει ότι ο κίνδυνος νοσηλείας από Όμικρον είναι ελαττωμένος κατά 81-88% στους τριπλά εμβολιασμένους σε σχέση με τους ανεμβολίαστους (και 65% στους διπλά εμβολιασμένους).

Αλλά προετοιμάσου για το μέλλον: κάνε όλα αυτά που δεν έκανες. Μπορεί να φανούν χρήσιμα τον Φεβρουάριο, ή στο επόμενο στέλεχος του ιού, ή στην επόμενη πανδημία, ή απλά και στην καθημερινότητά μας. Η καλύτερη διάγνωση, η δημόσια υγεία ως πράξη, η γνώση, εφαρμόζονται και σε καιρό υγειονομικής ειρήνης. […]»

Το σύνολο της πιο πρόσφατης παρέμβασης του Γιώργου Παππά και, συνολικά, των παρεμβάσεών του στο link που ακολουθεί:

https://www.facebook.com/giorgos.pappas.376

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.