Σύνδεση συνδρομητών

Ο Καστοριάδης στο νέο Books' Journal

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 14:25
Ο Κορνήλιος Καστοριάδης από τον Αλέκο Παπαδάτο.
Αλέκος Παπαδάτος / The Books' Journal
Ο Κορνήλιος Καστοριάδης από τον Αλέκο Παπαδάτο.

Με τον Κορνήλιο Καστοριάδη στο εξώφυλλο, και εκτενή κριτική της βιογραφίας του από τον François Dosse, Καστοριάδης – Μια ζωή, που σε μετάφραση Ανδρέα Παππά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, έρχεται σε βιβλιοπωλεία και περίπτερα από αύριο (με μικρή καθυστέρηση) το Books' Journal, 70, Οκτώβριος 2016.

Ο Καστοριάδης δεν ανήκε στους «φιλοσόφους του σπουδαστηρίου» αλλά στους λίγους στην εποχή του –κι ακόμη λιγότερους σήμερα– στοχαστές οι οποίοι έβλεπαν/βλέπουν την θεωρία απολύτως συνδεδεμένη με την πράξη και συμμετείχαν/συμμετέχουν οι ίδιοι ενεργώς στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι, μερικοί ακόμη κι ως πρωταγωνιστές. Το ενδιαφέρον του για την πολιτική πράξη είναι σταθερό και τον συνοδεύει σε κάθε στάδιο της πνευματικής του εξέλιξης. Ποια ήταν η ζωή του;

Το βιβλίο του Φρανσουά Ντος είναι μια υποδειγματική εισαγωγή στη ζωή, στη δράση και στη σκέψη του συγγραφέα της Φανταστικής θέσμισης της κοινωνίας και ηγέτη της ιστορικής κίνησης (μετά περιοδικού) Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Σύμφωνα με τον Γιώργο Ευαγγελόπουλο, που υπογράφει την κριτική του βιβλίου, 

 

Η σκέψη του Καστοριάδη δεν «στεγανοποιείται», επομένως μπορούμε να πούμε ότι αφορά πολλούς κλάδους: τη φιλοσοφία, την πολιτική, την Ιστορία, την κοινωνιολογία, την ανθρωπολογία αλλά και την ψυχανάλυση. Ο Καστοριάδης δεν ανήκε στους «φιλοσόφους του σπουδαστηρίου» αλλά στους λίγους στην εποχή του –κι ακόμη λιγότερους σήμερα– στοχαστές οι οποίοι έβλεπαν/βλέπουν την θεωρία απολύτως συνδεδεμένη με την πράξη και συμμετείχαν/συμμετέχουν οι ίδιοι ενεργώς στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι, μερικοί ακόμη κι ως πρωταγωνιστές. Το ενδιαφέρον του για την πολιτική πράξη είναι σταθερό και τον συνοδεύει σε κάθε στάδιο της πνευματικής του εξέλιξης. Οπότε, όπως ορθώς διατείνεται και ο Ντος, η συνεισφορά του Καστοριάδη στην ψυχανάλυση έγκειται στο ότι ενώ πρόκειται για «πρακτικο-ποιητική» δραστηριότητα» που εκδηλώνεται στο ατομικό επίπεδο, αυτός την εμπλούτισε με κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς, εγγράφοντάς την έτσι στο συλλογικό/κοινωνικό πεδίο και συνδέοντάς την με το αίτημα της αυτονομίας. 

 

Στο τεύχος μπορείτε να αναζητήσετε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα κείμενα, προδημοσίευση από το νέο βιβλίο του Μισέλ Φάις, Lady Cortisol, που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο, 32 ακόμα ελληνικά διηγήματα για την 11η Σεπτεμβρίου, την καινούργια στήλη του Κίμωνα Χατζημπίρου με θέμα την επιστήμη καθώς και ένα κείμενο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για την επίδραση της κλασικής αρχαιότητας στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό.

 

 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.