Σύνδεση συνδρομητών

Το Μηδέν και το Άπειρο του Καίσλερ στο νέο τεύχος του Books' Journal

Κυριακή, 03 Μαϊος 2015 12:28
Ο Άρθουρ Καίσλερ από τον Αλέκο Παπαδάτο.
Αλέκος Παπαδάτος / The Books' Journal
Ο Άρθουρ Καίσλερ από τον Αλέκο Παπαδάτο.

Στον ολοκληρωτικό εφιάλτη καθεστώτων όπως τα κομμουνιστικά του 20ού αιώνα, και στις δολοφονικές πρακτικές τους, όπως καταγράφονται από τον Άρθουρ Καίσλερ, είναι αφιερωμένο το νέο τεύχος του Books' Journal, 53, Μάιος 2015, που κυκλοφορεί πανελλαδικά, σε περίπτερα και σε βιβλιοπωλεία, από τις 5 του μήνα.

Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος αναλύει ένα κορυφαίο έργο της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, το Μηδέν και το Άπειρο του Άρθουρ Καίσλερ, Στο κείμενό του "Η δολοφονική ιδεολογία ομολογεί", ο σημαντικός έλληνας κριτικός περιγράφει το πνευματικό πλαίσιο της Ευρώπης την περίοδο του μεσοπολέμου, το ρόλο επιφανών συγγραφέων και διανοουμένων στη Γαλλία (ανάμεσά τους, ο Σαρτρ και ο Μελρώ-Ποντύ) στο "ξέπλυμα" του Στάλιν και του καθεστ'ωτος του στο όνομα της Αριστεράς.

Το βιβλίο του, ο Καίσλερ το έγραψε με φόντο τις περίφημες δίκες της Μόσχας. Γράφει σχετικά ο Ραυτόπουλος:

 

Το αίνιγμα των ομολογιών των κατηγορουμένων στις «δίκες της Μόσχας» συζητήθηκε ως ένα από τα κορυφαία παράλογα του 20ού αιώνα, με μια χροιά ερεβώδους μυστηρίου. Πώς ήταν δυνατόν όλοι σχεδόν οι πρωταγωνιστές της Οκτωβριανής Επανάστασης, οι πιο στενοί συνεργάτες και έμπιστοι του Λένιν, να ομολογούν πως ήταν προδότες στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού, που συνωμοτούσαν για την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος;

 

Ο Άρθουρ Καίσλερ ήταν από τους ελάχιστους δυτικούς συγγραφείς που στοχάστηκαν όχι μόνο πάνω στη δολοφονική μηχανή του σταλινικού κομμουνισμού, αλλά και στους λόγους που επέφεραν τις συντριπτικές ομολογίες των δήθεν συνωμοτών κατά του καθεστώτος. Για να εξηγήσει τα πολιτικά συμφραζόμενα, καταφεύγει στον ιστορικό Φρανσουά Φυρέ:

 

Σαράντα χρόνια κομμουνισμού δημιούργησαν μια κατάσταση αληθινά δραματική. Είναι αλήθεια ότι εξάλειψαν την παλιά αριστοκρατία των γαιοκτημόνων, αλλά με ποιο αντίτιμο! Κατέστρεψαν μαζί όλες τις ελίτ της χώρας, ηθικές, θρησκευτικές, πνευματικές [...] Έντυσαν την τυραννία με το λεξιλόγιο της χειραφέτησης. Με όποιο πρίσμα και αν εξετάσει κανείς τον απολογισμό των κομμουνιστικών δικτατοριών, δεν βρίσκει παρά ερείπια. Δεν άφησαν καμιά κληρονομιά, τίποτα πρωτότυπο· οφείλουμε πάλι να ξεκινήσουμε από τις αρχές της δημοκρατικής ελευθερίας που βάλθηκαν να καταλύσουν με το πρόσχημα ότι τις ολοκληρώνουν. Η αναστήλωσή τους έχει τα πρότυπά της στη Δύση, στη βάση μιας άρνησης απλής και καθαρής της δολοφονικής ουτοπίας που προηγήθηκε.

 

Το κείμενο του Δημήτρη Ραυτόπουλου, και μαζί δυο ακόμα προσεγγίσεις στο βιβλίο, από τον Λάκη Δόλγερα και τον Δημήτρη Τριανταφυλλίδη, συνιστούν το βασικό αφιέρωμα του νέου τεύχους, που συμπληρώνεται με μια εξονυχιστική κριτική παρουσίαση της βιογραφίας του Καίσλερ, Michael Scamell, Koestler. The indispensable intellectual, Faber and Faber, από τον Δημήτρη Δουλγερίδη.

 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.