Σύνδεση συνδρομητών

Διονύσης Σαββόπουλος: «η θυσία»

Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 01:09
Ο Διονύσης Σαββόπουλος όπως εμφανίστηκε στο Μουσικό Κουτί.
Μουσικό Κουτί / ΕΡΤ
Ο Διονύσης Σαββόπουλος όπως εμφανίστηκε στο Μουσικό Κουτί.
Η συντομη ομιλία του Διονύση Σαββόπουλου στο Μουσικό Κουτί της ΕΡΤ και του Νίκου Πορτοκάλογλου για την Ουκρανία:
«Τι μας φέρνει κοντά απόψε, στην εκπομπή του Νίκου [Portok;alogloy], τόσους πολλούς, λες και ήτανε διαδήλωση; Κάποιος θυμός; Κάποια οργή; Όχι, μας φέρνει απλούστατα η συγκίνηση για τον πανέμορφο λαό της Ουκρανίας και για τη γενναία ηγεσία του. Ζητάμε να σταματήσει αυτός ο Αρμαγεδδών. Διότι όπως όλοι, αγαπούμε κι εμείς την ειρήνη, τον ανθρωπο ... Και οφείλουμε σαν ενήλικοι που είμαστε –και όχι σαν «αιώνιοι έφηβοι», κλισέ που έχει καταντήσει εντελώς μπανάλ-. σαν ενήλικοι λοιπόν, οφείλουμε, κάθε φορά, να κατονομάζουμε τον εκάστοτε βομβαρδιστή της ειρήνης, του ανθρώπου, των λαών.
Όσο για την ηγεσία του Κρεμλίνου, αποδείχτηκε εν τέλει, χωρίς να το ξέρει, σε τρομερή μάγισσα. Πώς τα κατάφερε και έκανε ένα λαό, τον ουκρανικό, ήρωα επικών διαστάσεων. Οι Ουκρανοί, όπως όλοι μας δηλαδή, κοίταζαν τη ζωούλα τους, τις δουλειές τους, την οικογένειά τους – και ξαφνικά απέκτησαν επική συνείδηση. Διότι μόνο με ψυχολογία έπους μπορείς να πας και να πεθάνεις γι' αυτά τα υψηλά πράγματα, που όμως είναι και πολύ απτά, και λέγονται πατρίδα, ελευθερία, δημοκρατία.
Καλή είναι η ευημερία, καλή είναι και η σχετική ξεγνοιασιά της. Αλλά φαίνεται πως την κρίσιμη στιγμή ο δρόμος που σώζει τον κόσμο είναι πάντα ο ίδιος και είναι ένας: η θυσία.
Η Ουκρανία τώρα υποφέρει για όλους μας. Μη σιωπήσετε. Ακολουθήστε το δρόμο της καρδιάς σας. Βοηθήστε όπως μπορεί ο καθένας τους Ουκρανούς. Είναι το δικό τους θυσιασμένο αίμα τώρα που έρχεται να σώσει αυτό που κανένας, ποτέ, κανένας ολοκληρωτισμός δεν θα καταφέρει να νικήσει: το μεγαλείο της ζωής. Προσκυνώ την Ουκρανία, σκύβω το κεφάλι και ψέλνω μαζί της: ...»
Ακολουθούν τραγουδισμένοι στίχοι από τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας. 
 
The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

1 σχόλιο

Χθες βράδυ, 4 Απριλίου, ημέρα γέννησης του κινηματογραφιστή Αντρέι Ταρκόφσκι, δημιουργού -μεταξύ άλλων- της αριστουργηματικής 'Θυσίας', η Θυσία βρήκε μία άλλη αντάξια έκφραση: Ο Διονύσης Σαββόπουλος, η φωνή μας όπως γράφτηκε, την ανύψωσε στον ουρανό, εκεί που ανήκει. Τον ευχαριστούμε.

Γιώργος Σ. Ναθαναήλ
Γιώργος Σ. Ναθαναήλ
05 Απρ 2022, 12:04

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.