Σύνδεση συνδρομητών

Νέα έδρα Καζαντζάκη στο Μπέρκλεϊ

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 17:06
Ο Νίκος Καζαντζάκης.
Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη
Ο Νίκος Καζαντζάκης.

Καλά νέα για τις νεοελληνικές σπουδές. Το Μπέρκλεϊ ανακοινώνει την ίδρυση Προγράμματος Επισκεπτών Υποτρόφων Νίκος Καζαντζάκης, με προοπτική να μετατραπεί σε έδρα Καζαντζάκη. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ίδρυνα Νεοελληνικών Σπουδών (Modern Greek Studies Foundation).

Το Πρόγραμμα Νεοελληνικών και Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ, και το Ίδρυμα Νεοελληνικών Σπουδών ανακοινώνουν από κοινού την ίδρυση του Προγράμματος Επισκεπτών Υποτρόφων Νίκος Καζαντζάκης. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με δωρεά 1 εκατομμυρίου δολαρίων, χρηματοδότηση που προέρχεται από το Ίδρυμα Νεοελληνικών Σπουδών που έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει επίσημα το 2023 για την υποστήριξη επισκεπτών μελετητών στον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών με ιδιαίτερη έμφαση στη νεοελληνική γλώσσα, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, την ιστορία και τον πολιτισμό. Οι υπότροφοι θα παρουσιάζουν μια ετήσια διάλεξη Νίκου Καζαντζάκη και μπορούν να διεξάγουν σεμινάρια, να ασχολούνται με την έρευνα και να ασκούν σχετικές ακαδημαϊκές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Το Ίδρυμα και το Πανεπιστήμιο επιδιώκουν επίσης να διευρυνθεί η δωρεά ώστε να γίνει δυνατή η χρηματοδότηση μιας έδρας στο όνομα του Καζαντζάκη, που θα αντικατοπτρίζει τη βαθιά συνεισφορά του συγγραφέα στη νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία.

Η καθηγήτρια Ιστορίας και διευθύντρια του Προγράμματος Νεοελληνικών και Ελληνικών Σπουδών, καθηγήτρια Χριστίνας Φίλιου, σχολίασε: «Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ανοίξουμε στο UC Berkeley νέες συζητήσεις για τη συναρπαστική ιστορία, τον πολιτισμό και τη λογοτεχνία της σύγχρονης Ελλάδας, προσθέτοντάς τις στα μακροχρόνια παγκόσμιας κλάσης προγράμματά μας για τις Αρχαίες και τις Βυζαντινές Ελληνικές Σπουδές και να τα συνδέσουμε με τόσα άλλα περιφερειακά προγράμματα και τμήματα του Πανεπιστημίου μας. Τιμώντας τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, τιμούμε την ενδιαφέρουσα και πολυσύνθετη παρουσία των Ελλήνων στον σύγχρονο κόσμο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην παγκόσμια διασπορά. Αισθανόμαστε ευγνώμονες για τη γενναιοδωρία του Ιδρύματος Νεοελληνικών Σπουδών και για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν επιλέγοντάς μας για αυτή τη δωρεά».

Η Νίκη Σταύρου, εγγονή της Ελένης Καζαντζάκη και διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος Καζαντζάκη στην Αθήνα, χαιρετίζει την κίνηση του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ παρατηρώντας ότι κανένα άλλο πανεπιστήμιο δεν κατέχει θέση καθηγητή ή έδρα στο όνομα του Καζαντζάκη, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά ούτε στην Ελλάδα. «Η ανάδειξη του ονόματος του Νίκου Καζαντζάκη σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου είναι τιμή για την κληρονομιά του», τονίζει.

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι σταθερά δημοφιλής συγγραφέας σε όλο τον κόσμο και το έργο του έχει μεταφραστεί σε 52 γλώσσες.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

1 σχόλιο

Συγχαρητήρια για την υποστήριξη του μεγάλου μας φιλοσόφου Νίκου Καζαντζάκη!

Στέλλα Ξενοπούλου
Στέλλα Ξενοπούλου
12 Ιουν 2023, 12:06

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.