Σύνδεση συνδρομητών

Ο Νίκος Καζαντζάκης στη Διόπτρα

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022 22:42
Ο Νίκος Καζαντζάκης.
Μουσείο Καζαντζάκη
Ο Νίκος Καζαντζάκης.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση από το χώρο των εκδόσεων. Όλα τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη θα κυκλοφορήσουν και εφεξής θα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα, ενώ θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το ανέκδοτο μυθιστόρημα του συγγραφέα, τον Ανήφορο, έργο που γράφτηκε αμέσως μετά τον Ζορμπά

Οι εκδόσεις Διόπτρα εξασφάλισαν από τη Νίκη Σταύρου, δικαιούχο και διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη, τα δικαιώματα έκδοσης του συνόλου του έργου του μεγάλου συγγραφέα. Στόχος του εκδοτικού οίκου είναι να απευθυνθεί στις νέες γενιές αναγνωστών, ανοίγοντας την πύλη που κρύβει το τεράστιο έργο του μεγάλου κρητικού συγγραφέα.

Το ελληνικό αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να έλθει σε επαφή με το μοναδικό αδημοσίευτο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη, που γράφτηκε αμέσως μετά τον Ζορμπά. Τον Ανήφορο. Το χειρόγραφο του Καζαντζάκη φυλασσόταν στο Μουσείο Καζαντζάκη, στην ιδιαίτερη πατρίδα, τους Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά), με αριθμό καταγραφής ΑΥΤ.086. Το μυθιστόρημα συμπίπτει με την αναχώρησή του από την ιδιαίτερη πατρίδα του για την Αγγλία, απ' όπου δεν επέστρεψε.  

Κατά την ανακοίνωση της Διόπτρας, «όσοι έχουν διαβάσει τον Ανήφορο, αναφέρονται συγκινημένοι σε αυτόν, καθώς ήδη από τις πρώτες αράδες του βιβλίου διακρίνεται η καζαντζακική αύρα, η γλαφυρή γλώσσα, ο δυναμικός ρυθμός, ο εύθραυστος ψυχισμός. Με άφθονες αυτοβιογραφικές αναφορές, ο συγγραφέας αναστοχάζεται τη θλιβερή εμπειρία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπως την έζησε από πρώτο χέρι, και δίνει την απάντηση με τον δικό του τρόπο σε όσους επέκριναν το γεγονός ότι στο Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά απουσιάζου ο πόνος και η καταστροφή της Ελλάδας στη γερμανική Κατοχή». 

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης των εκδόσεων Διόπτρα,  αναφέρει: «Νιώθουμε περήφανοι και ταυτόχρονα δέος απέναντι στο έργο που αναλάβαμε. Μια αίσθηση ανάγκης να δώσουμε στο αναγνωστικό κοινό κάθε ηλικίας και κυρίως στους νέους τη δυνατότητα του αναστοχασμού που έχει ανάγκη η εποχή μας. Νιώθουμε ξεχωριστό δέος που καλούμαστε να εκδώσουμε για πρώτη φορά αυτό το έργο και να το προσφέρουμε σε όσους αγάπησαν τον μεγάλο λογοτέχνη αλλά και στις νέες γενιές και στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά».

Και προσθέτει:

«Στόχος των εκδόσεων Διόπτρα δεν είναι μόνο τα βιβλιοπωλεία, αλλά και τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία και οτιδήποτε αφορά τον κόσμο των γραμμάτων. Θα αναλάβουμε μια σειρά από δράσεις που θα δυναμώσουν τη φωνή του Καζαντζάκη στον 21ο αιώνα και σε στενή συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Καζαντζάκη, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και σε όλους τους φορείς, συλλόγους και μελετητές του Νίκου Καζαντζάκη απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα στο υπουργείο Παιδείας και στο υπουργείο Πολιτισμού να μας συντροφεύσουν σε αυτό το ταξίδι. Θέλουμε η Διόπτρα να γίνει η σκέπη που κάτω από αυτήν θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για την διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στις νέες γενιές τον 21ο αιώνα».

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.