Σύνδεση συνδρομητών

To αρχείο του Ξενοφώντος Ζολώτα

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 23:19
Πορτραίτο του Ξ. Ζολώτα από τη φωτογράφο Nelly’s (Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη), 1928.
Nelly’s / Αρχείο Ξ. Ζολώτα / Ιστορικό ΑρχείοΤράπεζας της Ελλάδος
Πορτραίτο του Ξ. Ζολώτα από τη φωτογράφο Nelly’s (Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη), 1928.

 

Το Αρχείο του Διοικητή Ξενοφώντος Ζολώτα παρουσιάστηκε στις 23 Νοεμβρίου 2016 από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΑΤΕ), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας.

 

 

 Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Αρχείου Ζολώτα απηύθυνε χαιρετισμό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και στη συνέχεια το επιστημονικό προσωπικό του ΙΑΤΕ παρουσίασε το πλούσιο περιεχόμενο του Αρχείου Ζολώτα, που καλύπτει έναν ολόκληρο αιώνα και είναι προσβάσιμο σε όσους θέλουν να το μελετήσουν, καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκε η καταγραφή του. Μεταξύ άλλων, τόνισε:

 

 

Το όνομά του στη νεότερη οικονομική ιστορία ταυτίζεται τόσο με τη μακρά θητεία του στην κεφαλή της Τράπεζας της Ελλάδος – υπήρξε άλλωστε ο μακροβιότερος Διοικητής της – όσο και με την ανάληψη κυβερνητικών αξιωμάτων σε κρίσιμες περιόδους. Η συμβολή του στη μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της υπήρξε καθοριστική. Ο Ξ. Ζολώτας άφησε το στίγμα του ως θεωρητικού της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι η θεωρητική οικονομική πρέπει να έχει σκοπό τη μελέτη των φαινομένων του οικονομικού βίου. Η άποψή του ήταν πάντα ότι η οικονομική επιστήμη μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων και αυτή ακριβώς η θέση αποτελεί παρακαταθήκη για την ελληνική οικονομική σκέψη. Κατά τον Ζολώτα, το κράτος όφειλε να συμπληρώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ήταν ο κυριότερος υποστηρικτής της εκβιομηχάνισης της χώρας, καθώς θεωρούσε ότι το μέλλον της Ελλάδας βρισκόταν στη βιομηχανία και κυρίως την εξαγωγική.

 

 

Το προσωπικό αρχείο του Ξ. Ζολώτα φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος και αφορά τη μακρά χρονική περίοδο 1904-2004. Το σπάνιο αρχειακό υλικό φωτίζει διάφορες πτυχές του προσωπικού και κοινωνικού βίου του Ξ. Ζολώτα, καθώς και της επιστημονικής και επαγγελματικής του δράσης. Πολυσχιδής προσωπικότητα, ο Ξ. Ζολώτας, εκτός από Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, υπήρξε και Καθηγητής Πανεπιστημίου, Ακαδημαϊκός, Υπουργός και Πρωθυπουργός. Το αρχείο περιλαμβάνει έγγραφα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό σχετικά με τη δραστηριότητά του στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε διεθνείς οργανισμούς, τη συμμετοχή του στο Πανεπιστήμιο, την Ακαδημία Αθηνών και την κυβέρνηση, τα επιστημονικά του συγγράμματα, καθώς και πολυάριθμα δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή τύπο. Αξίζει να επισημανθεί ότι το αρχείο αυτό αποτελεί πολύτιμη ιστορική πηγή και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη της σύγχρονης ιστορίας, της οικονομίας, της πολιτικής, των διεθνών σχέσεων και άλλων θεμάτων που αφορούν τον 20ό αιώνα.

 

 ΙΝFO

Το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου φυλάσσεται και το αρχείο Ζολώτα, είναι ανοικτό για το κοινό κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 09:00-14:00. Η πρόσβαση πραγματοποιείται από την είσοδο της Τράπεζας της Ελλάδος στη γωνία των οδών Εδ. Λω και Πανεπιστημίου. Για την είσοδο στο κτίριο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου αποδεικτικού εγγράφου. Επικοινωνία: τηλ. 210 3203530, 210 3203555, 210 3203564-5, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.