Σύνδεση συνδρομητών

Τορπιλλοβόλον κατά του ατμοπλοίου "Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης"

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016 12:48
Καρλ Ποστάλ του Βολιώτη Σ. Στουρνάρα, που απεικονίζει το ατμόπλοιον Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αγκυροβολημένο στη Σκιάθο.
Αρχείο Γιώργου Ζεβελάκη
Καρλ Ποστάλ του Βολιώτη Σ. Στουρνάρα, που απεικονίζει το ατμόπλοιον Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αγκυροβολημένο στη Σκιάθο.

Μια ανάμνηση που συνειρμικώς ανακαλεί ο Γιώργος Ζεβελάκης, μετά το δυστύχημα της Αίγινας με τα τόσα αναπάντητα ερωτήματα. [ΤΒJ]

 

To δημοσίευμα από το Ελεύθερον Βήμα, στο οποίο περιγράφεται ο διεμβολισμός του πλοίου Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο λιμάνι του Πειραιά.

 

Το καμάρι της Κυμαϊκής Ατμοπλοΐας, με το όνομα του Σκιαθίτη, φαίνεται να άρχισε τα ταξίδια του το 1924. Στη σχετική διαφήμιση στο Ελεύθερον Βήμα, 18/12, το πρακτορείο Ηλ. Κουνογέρη, Ακτή Τσελέπη, πληροφορούσε για τα λιμάνια που θα έπιανε ξεκινώντας «έκαστον Σάββατον 6 μ.μ. διά Λαύριον» και καταλήγοντας στον Πειραιά. Tα ταξίδια του συνεχίζονταν κανονικά τα επόμενα χρόνια και οι κάτοικοι των αντίστοιχων περιοχών εξυπηρετούνταν με τον καλύτερο τρόπο στις μετακινήσεις τους. Το καράβι έχει απεικονιστεί σε έγχρωμη καρτ ποστάλ του γνωστού φωτογράφου Κ. Στουρνάρα.
Πέντε όμως χρόνια μετά, το 1929, κι ενώ βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά, μπήκε το τορπιλοβόλο Αρεθούσα σαν ταύρος εν υαλοπωλείω και επέπεσε επί των αγκυροβολημένων πλοίων. Μία από τις τρεις συγκρούσεις του πολεμικού «με αδέξιον πλοίαρχον» ήταν επί του “Αλ. Παπαδιαμάντη” και του προκάλεσε ελαφράς ζημίας.
«Ο συγκεντρωθείς εις την παραλίαν κόσμος έκπληκτος παρηκολούθει το θέαμα των αλλλεπαλληλων συγκρούσεων του τορπιλοβόλου, εν τέλει δε, εξέσπασε εις αποδοκιμασίας κατά του κυβερνήτου.» Ελεύθερον Βήμα, 1929

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.