Σύνδεση συνδρομητών

Ρατσιστικές διακρίσεις στον ΟΗΕ: Γ. Ασύστολα ψεύδη για την εκπαίδευση των Ρομά

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016 23:32
Τα στατιστικά στοιχεία από την εξωτερική αξιολόγηση των προγραμμάτων για την εκπαίδευση των Ρομά (2014) που… δεν είχε η Ελλάδα να δώσει στον ΟΗΕ.
Τα στατιστικά στοιχεία από την εξωτερική αξιολόγηση των προγραμμάτων για την εκπαίδευση των Ρομά (2014) που… δεν είχε η Ελλάδα να δώσει στον ΟΗΕ.

Στα δεκαπέντε χρόνια που το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) συμβάλλει και παρακολουθεί τις εξετάσεις της Ελλάδας από τις Επιτροπές του ΟΗΕ, τα πιο ασύστολα ψεύδη παρουσιάστηκαν από την Ελλάδα σε δύο απαντήσεις της για την εκπαίδευση των Ρομά, κατά την εξέταση από την Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) στις 4 Αυγούστου 2016.

Κατ’ αρχήν, όπως αναφέρεται στη δημοσιογραφική περίληψη του ΟΗΕ, η Ελλάδα ισχυρίστηκε πως «κατά το επόμενο σχολικό έτος, 800 δάσκαλοι θα προσληφθούν για να στελεχώσουν τάξεις υποδοχής που παρακολουθούν παιδιά Ρομά, οι οποίες θα διευκολύνουν τη μετάβασή τους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση». Όταν στη συνέχεια ο Εισηγητής της CERDρώτησε γιατί δεν υπάρχουν παρόμοιοι δάσκαλοι για μαθητές μετανάστες/πρόσφυγες, η Ελλάδα δεν απάντησε.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα ανέφερε πως «είναι δύσκολο να έχουμε ακριβή στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των μαθητών Ρομά επειδή είναι Έλληνες πολίτες και ως εκ τούτου δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν την εθνότητά τους».

Όμως, είναι παγκοίνως γνωστό αφού κατά τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της εξέτασης από τη CERDτο ανέφερε επανειλημμένα ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης αλλά και μια φορά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι 800 δάσκαλοι θα προσληφθούν για να στελεχώσουν τάξεις υποδοχής για παιδιά προσφύγων και όχι για παιδιά Ρομά. Στις 27 Ιουλίου 2016, ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είπε: «Τον Σεπτέμβριο ξεκινάει η ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολικό σύστημα. Για τη κάλυψη των παραπάνω αναγκών, θα προσληφθούν εντός του καλοκαιριού περίπου 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.» Το απόσπασμα αυτό μάλιστα προβάλλεται περήφανα και στα αγγλικά από το Υπουργείο Παιδείας στον ιστότοπό του. Οι τάξεις υποδοχής για μαθητές Ρομά αποτελούν τμήμα των ειδικών πανεπιστημιακών προγραμμάτων εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά, τα οποία, μετά από μερικές παρατάσεις, ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο 2016: η Ελλάδα δεν έδωσε καμιά πληροφορία για ενδεχόμενη ανανέωσή τους, προτιμώντας να παραπλανήσει τη CERDμε τον ψευδή ισχυρισμό ότι οι Ρομά μαθητές θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα των 800 νέων δασκάλων.

Είναι επίσης πρόδηλα ψευδές ότι υπάρχει δυσκολία να υπάρξουν ακριβή στατιστικά στοιχεία επειδή δήθεν οι μαθητές Ρομά [sic] δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν την εθνότητά τους! Η Ελλάδα υποβάλει επί πολλά χρόνια παρόμοια στατιστικά στοιχεία που βασίζονται σε στοιχεία που συλλέγονται από τα σχολεία, συνήθως μέσα από τα πανεπιστημιακά προγράμματα για την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά, χωρίς ποτέ κανένας/μιά μαθητής/τρια να πρέπει να δηλώσει την εθνοτική ταυτότητά του/της. Στην τελική διεξοδική εξωτερική αξιολόγηση των πιο πρόσφατων παρόμοιων προγραμμάτων, που έγινε το 2014, περιλαμβάνονται πολύ αναλυτικά πολυσέλιδα στοιχεία ανά σχολείο και οι παράπλευρα αναπαραχθέντες εδώ συγκεντρωτικοί πίνακες όπου αναφέρεται πως ο συνολικός αριθμός μαθητών Ρομά σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια ήταν 2.713 σε Μακεδονία και Θράκη και 10.556 στην υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή συνολικά 13.269 σε όλη τη χώρα. Οι εξωτερικές αξιολογήσεις των προγραμμάτων εκπαίδευσης Ρομά, καθώς και των προγραμμάτων εκπαίδευσης παιδιών από τη «Μουσουλμανική μειονότητα» και ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη διασπορά είναι αναρτημένα στον πολύ γνωστό και εύκολα προσβάσιμο ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας.       

Το ΕΠΣΕ υπέβαλε ειδική συμπληρωματική έκθεση στη CERD στις 7 Αυγούστου 2016 που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και όλα όσα αναφέρονται εδώ.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να ξεκαθαρίσει αν τα ασύστολα ψεύδη για θέματα αρμοδιότητάς του εκφράζουν την κυβέρνηση ή αλλιώς αν θα επιβληθούν κυρώσεις σε κάθε υπεύθυνο άτομο για τα ψεύδη αυτά και αν θα υποβληθεί στη CERD διορθωτική πληροφόρηση που θα αποκαθιστά την αλήθεια.   

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.