Σύνδεση συνδρομητών

Πέθανε ο ιστορικός και νομισματολόγος Ολιβιέ Πικάρ

Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2023 14:38
Ο καθηγητής Ολιβιέ Πικάρ (1940-2023).
Φωτογραφία αρχείου
Ο καθηγητής Ολιβιέ Πικάρ (1940-2023).

Πέθανε ξαφνικά την 1η Σεπτεμβρίου 2023, στη Θάσο, ο αρχαιολόγος με ειδίκευση στα αρχαία νομίσματα, Ολιβιέ Πικάρ (Olivier Picard), σε ηλικία 83 ετών. Υπήρξε καθηγητής αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paris IV της Σορβόννης, μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (1966-1971) και αργότερα διευθυντής της (1981-1992) και μέλος της Académie des Inscriptions et Belles Lettres το 2009.

Ο θάνατος του διαπρεπούς καθηγητή που συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα έγινε γνωστός έπειτα από ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας. Τον διαπρεπή επιστήμονα αποχαιρέτισαν και ο διευθυντής, οι ερευνήτριες και οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, που είχαν συνεργαστεί μαζί του. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζουν:

«Ο Ολιβιέ Πικάρ υπήρξε ένας από τους διαπρεπέστερους ιστορικούς και νομισματολόγους της γενιάς του και συνέδεσε, όσο λίγοι, τη ζωή και το έργο του με την ελληνική επιστημονική κοινότητα και τη χώρα μας. Υπήρξε ακούραστος δάσκαλος, φίλος και συνοδοιπόρος πληθώρας ερευνητών και άφησε έντονο αποτύπωμα στη σκέψη και το έργο μας. Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, σε συνεργασία με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, του αφιέρωσε πρόσφατα έναν τιμητικό τόμο με συμβολές μαθητών του (ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ. La monnaie grecque entre guerre et commerce: Mélanges de numismatique, d’épigraphie et d’histoire offerts à Olivier Picard)».

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.