Σύνδεση συνδρομητών

Μεγάλη η απώλεια του κλασικού φιλόλογου Γρηγόρη Μ. Σηφάκη

Σάββατο, 17 Ιουνίου 2023 20:26
Ο Γρηγόρης Μ. Σηφάκης (1935-2023),
Δήμος Ηρακλείου
Ο Γρηγόρης Μ. Σηφάκης (1935-2023),

Ο Γρηγόρης Μ. Σηφάκης,  σπουδαίος κλασικός φιλόλογος, μελετητής του αρχαίου ελληνικού δράματος και από τους σημαντικότερους διεθνώς ιστορικούς του αρχαίου θεάτρου, πέθανε στις 17 Ιουνίου 2023. Είχε γεννηθεί το 1935 και ήταν ομότιμος καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην Alexander S. Onassis Professor της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας και του νεοελληνικού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (1992-2003). Επίσης επίσης διδάξει στα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες και δημοσιεύσεις του Γρηγόρη Σηφάκη αφορούν πρωτίστως την από σκηνής ερμηνεία του αρχαίου δράματος, την ποιητική της αφήγησης στην αρχαία, μεσαιωνική και νεότερη λογοτεχνία και την παραδοσιακή λογοτεχνία. Σημαντικά μεταξύ των έργων του: Parabasis and animal choruses (1971)· Για μια ποιητική του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού (1988)· Aristotle on the function of the tragic poetry (2003)· Μελέτες για το αρχαίο θέατρο (2007).

Μεταξύ άλλων ενασχολήσεων, υπήρξε πρωτοπόρος στη μελέτη του νεοελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εκτείνονταν από την ποιητική του δημοτικού τραγουδιού, το λογοτυπικό ύφος της δημώδους μεσαιωνικής ποίησης έως την παραδοσιακή δραματουργία του Καραγκιόζη. Αξιοζήλευτο ήταν επίσης το εύρος των πνευματικών του ενδιαφερόντων: η θεωρία της λογοτεχνίας, η βαθιά γνώση των λαογραφικών σπουδών, η αγάπη του για την τζαζ ήταν μερικά μόνο από αυτά. Χάρη σε αυτά ανανέωσε ριζικά τον τρόπο που μελετάμε τον παραδοσιακό πολιτισμό.
Αυτήν την περίοδο επεξεργαζόταν το βιβλίο του, Αριστοτελικά μελετήματα για το αρχαίο θέατρο.

 

Με στοιχεία από τους εκδότες του, τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και τις εκδόσεις Κίχλη

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.