Σύνδεση συνδρομητών

Φιλίπ Σολέρς (1936-2023): το τέλος μιας εποχής

Κυριακή, 07 Μαϊος 2023 12:39
Ο Φιλίπ Σολέρς το 2014..
Φωτογραφία αρχείου
Ο Φιλίπ Σολέρς το 2014..

O συγγραφέας Φιλίπ Σολέρς, που πέθανε την Παρασκευή 5 Μαΐου σε ηλικία 86 ετών, υπήρξε μια από τις επιδραστικές προσωπικότητες της λογοτεχνίας τη μεταπολεμική εποχή. Εκτός από τα βιβλία του, καθοριστική ήταν η παρουσία του και στο χώρο των περιοδικών, μέσω των οποίων συνέβαλε στη διάδοση και στην κυριαρχία για καιρό του Νέου Μυθιστορήματος (Nouveau roman).

Είχε γεννηθεί στο Μπορντό, από μεγαλοαστική οικογένεια, την οποία στο έργο του επιχειρούσε να κατεδαφίσει. Έγινε γνωστός με ψευδώνυμο (επειδή όταν κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του ήταν ανήλικος – το πραγματικό του όνομα ήταν Philippe Joyaux), το οποίο και υιοθέτησε. Πολύ νέος, το 1960, ίδρυσε το περιοδικό Tel Quel, το οποίο κυκλοφορούσε ώς το 1983. Λίγο μετά, το 1961, καθιερώθηκε χάρη στο βιβλίο του Le parc, που κέρδισε το βραβείο Medicis.

Μέγας στυλίστας με μεγάλη επιδραστικότητα, προσωπική μυθολογία και δημόσια δραστηριότητα, ο Σολέρς είχε παντρευτεί την Τζούλια Κρίστεβα και υπήρξε στενός φίλος σημαντικών προσωπικοτήτων της διανόησης – του Ρολάν Μπαρτ, του Ζακ Λακάν, του Ζακ Ντεριντά, του Μισέλ Φουκώ και του Λουί Αλτουσέρ. Ο θάνατός του, ουσιαστικά, σημαίνει τέλος εποχής.

Στην Ελλάδα, παρά τη φήμη του, κυκλοφορεί και διατίθεται μόνο ένα βιβλίο του, το μυθιστόρημα Σταθερό πάθος (μετάφραση: Κώστας Κατσουλάρης, Εκκρεμές, 2001).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.