Σύνδεση συνδρομητών

Ύστατο χαίρε στον Παύλο Αθανασόπουλο

Σάββατο, 04 Μαρτίου 2023 13:18
O Παύλος Αθανασόπουλος.
Θάνος Δουρής
O Παύλος Αθανασόπουλος.

Ο Παύλος Αθανασόπουλος, φίλος αγαπημένος και διαχρονικός, έφυγε για το μεγάλο ταξίδι στο επέκεινα. Πορευτήκαμε μαζί, στα οράματα της νιότης μας και στις ελπίδες της ωριμότητας. Μαζί του φεύγει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Άφατη οδύνη.

Με το παραπάνω σημείωμα, αποχαιρέτισε ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος τον Παύλο Αθανασόπουλο, δικηγόρο, μαχόμενο πολίτη και δρώσα προσωπικότητα στο χώρο της δημοκρατικής Αριστεράς, που πέθανε στις 4 Μαρτίου 2023.

Γεννημένος στον Πύργο Ηλείας, ο Παύλος Αθανασόπουλος πήρε μέρος στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της κατάληψης της Νομικής Σχολής Αθηνών, το 1973 – ουσιαστικά της πρώτης μαζικής αντιδικτατορικής πράξης. Τα χρόνια της μεταπολίτευσης δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στην ανανεωτική Αριστερά και στο χώρο του πολιτικού εκσυγχρονισμού: στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και στο ΚΚΕ Εσωτερικού, στην ΕΑΡ, στον Συνασπισμό, στην ΑΕΚΑ, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Ήταν δικηγόρος Αθηνών, διετέλεσε αναπληρωτής υπεύθυνος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ ήταν μέλος της γραμματείας του τομέα δικαιωμάτων, κοινωνικής ένταξης, μετανάστευσης και ασύλου.

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Για τον Παύλο Αθανασόπουλο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έφυγε μέσα σε λίγες ώρες ο αγαπημένος μας Παύλος Αθανασόπουλος λες και δεν ήθελε να κουράσει τους δικούς του ανθρώπους. Διακριτικός και ευγενής αλλά πάντοτε αγωνιστικός, πιστός στις ιδέες του. Υπέρμαχος της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού, της ανεκτικότητας, της πολυφωνίας. Ένας επίμονος, προοδευτικός, ενεργός πολίτης, με υψηλή αίσθηση του εθνικού συμφέροντος, παρών όλες τις δύσκολες και «αντιδημοφιλείς» στιγμές. Ευτυχώς πρόλαβε πριν φύγει απροειδοποίητα να γιορτάσει την πεντηκοστή επέτειο από την εξέγερση της Νομικής τον Φεβρουάριο του 1973 και να μιλήσει για αυτήν με τη σεμνότητα και την αναστοχαστική διάθεση που τον διέκρινε. Μας τίμησε με τη φιλία και τη συμπόρευσή του τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και ήταν πάντα ένα πρόσωπο αναφοράς με την ωριμότητα και την ευθυκρισία του.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη».

Στην αποχαιρετιστήρια ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Αποχαιρετώ τον Παύλο, που αγκάλιαζε τις αγωνίες των νεότερων με πίστη στην ανανέωση και την αλλαγή».

*Το Books’ Journal αποχαιρετά με οδύνη τον Παύλο Αθανασόπουλο. Ήταν ένας από μας.

 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.