Σύνδεση συνδρομητών

Πέθανε ο Νίκος Σταθούλης, που πάλεψε για την αποκατάσταση του Αλέξανδρου Ιόλα

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 17:25
O Νίκος Σταθούλης.
Φωτογραφία Αρχείου
O Νίκος Σταθούλης.

Πέθανε o δημοσιογράφος, με ειδίκευση στον εικαστικό μοντέρνισμό, Νίκος Σταθούλης, ο βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα, ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση και αγάπη για την τέχνη. Φίλος και συνεργάτης του Books' Journal, o Νίκος Σταθούλης έχασε την άνιση μάχη με τον καρκίνο. 

Ο Νίκος Σταθούλης ήταν μια θετική προσωπικότητα στο χώρο των εικαστικών. Τα τελευταία χρόνια πάλευε χρόνια με τον καρκίνο με δύναμη και αξιοπρέπεια, η κατάστασή του ωστόσο δεν τον απέτρεψε να εργάζεται συστηματικά για την αποκατάσταση της μνήμης του Αλέξανδρου Ιόλα, που συκοφαντήθηκε από τον λαϊκιστικό κιτρινισμό και τη χυδαιότητα του αυριανισμού. Ταυτόχρονα, αγωνίστηκε για το μεγάλο του όνειρο, την αποκατάσταση της Βίλας Ιόλα στην Αγία Παρασκευή.

Μεταξύ άλλων, ήταν ο συγγραφέας του βιογραφικού βιβλίου Αλέξανδρου Ιόλα: Η ζωή μου, που κυκλοφόρησε το 2012 στις εκδόσεις της Οδού Πανός.

 

Ποιος ήταν

Ο Νίκος Σταθούλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε δραματική τέχνη στη Σχολή του Πέλου Κατσέλη και δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας (1980). Σε ηλικία 23 ετών γνώρισε τον ζωγράφο Μίνω Αργυράκη και οργάνωσε ατομικές του εκθέσεις. Το 1983 γνώρισε τον αλεξανδρινό μαικήνα της σύγχρονης τέχνης Αλέξανδρο Ιόλα, με προτροπή του οποίου έγινε ο προσωπικός του βιογράφος. Από το 1983 συνεργάζεται σε έγκυρα περιοδικά, εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ως σχολιαστής πολιτιστικών γεγονότων («Ένα», «Καθημερινή», «Σκάι TV», «Ρ/Σ Σκάι 100,3», «Status», «Blue»). Από το 1989 έχει συγκροτήσει ένα από τα πλέον ενήμερα αρχεία κλαπέντων, πλαστών και αμφισβητουμένων έργων τέχνης ιδιωτικών συλλογών.

Το 1996 άνοιξε και εξέθεσαν στην αίθουσα τέχνης Down Town Art Gallery, στην περιοχή του Ψυρρή, οι: Τάκις, Ράουσενμπεργκ, Γουόρχολ, Λαλάν, Ζαν Τινγκελί, Νίκι ντε Σαν Φαλ, Μιρό, Πικάσσο, Μαξ Ερνστ, Αλέξη Ακριθάκη, Ευγένιο Σπαθάρη, Μίνω Αργυράκη, Σωκράτη Σωκράτους, Μάρθα Λυμπέρη, Χριστόφορο Κοτέντο, κ.ά. Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε ως σύμβουλος τέχνης με κατόχους σημαντικών ιδιωτικών συλλογών.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.