Σύνδεση συνδρομητών

Πέθανε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννης Καζάζης

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 17:23
Ο Ιωάννης Καζάζης.
ΥouTube
Ο Ιωάννης Καζάζης.

Νεκρός βρέθηκε στις 13 Ιουλίου 2021 ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης –και συνεργάτης tου Books’ Journal– Ιωάννης Καζάζης.

Ο Ιωάννης Καζάζης του Νικολάου (1947) σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), και συνέχισε με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Iλινόις και στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Fellow στο Κέντρο Ελληνικών Σπυδών του Χάρβαρντ και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Από το 1979 έως το 2014 υπήρξε καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο ΑΠΘ. Από το 1994, διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος και εν συνεχεία πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, μετά τον Δημήτρη Μαρωνίτη και τον Α.-Φ. Χριστίδη, και διευθυντής του τμήματος Λεξικογραφίας. Το διάστημα 2010-2014 υπήρξε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, ήταν επίτιμος καθηγητής και διδάκτωρ του Κρατικού Πανεπιστημίου Κουμπάν της Ρωσίας.

Έγραψε για τον Ηρόδοτο, τον Δημοσθένη, το Αρχαϊκό Έπος, το Επίγραμμα και την Ιστορία των Ελληνικών Σπουδών από την Αναγέννηση ώς σήμερα στη Δύση και στη Ρωσία. Ως διευθυντής της συντακτικής ομάδας του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 («Λεξικό Κριαρά») εξέδωσε τους τόμους 15-21, καθώς και την τρίτομη Επιτομή του.

Η τελευταία συνεργασία του με το Books’ Journal ήταν στο τεύχος 117, Μάρτιος 2021, με το κείμενό του «Για τα Λεξικά, τη Λεξικογραφία και τον Πολιτισμό».

Την οδύνη τους για την απώλεια εξέφρασαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο πρύτανης του Αριστοτελείου , καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.