Σύνδεση συνδρομητών

Μαρία Καστρισιανάκη-Guiton: τι δημοσιογράφος!

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 23:16
H Mαρία Καστρισιανάκη-Guiton.
Οικογένεια Mαρίας Καστρισιανάκη-Guiton.
H Mαρία Καστρισιανάκη-Guiton.

Η Μαρία Καστρισιανάκη-Guiton, πολύπειρη και σημαντική δημοσιογράφος που εργαζόταν ως ανταποκρίτρια από το Λονδίνο της DeutscheWelle και, μεταξύ πολλών άλλων δραστηριοτήτων, πολύτιμη συνεργάτρια του Books’ Journal, πέθανε στις 11 Ιανουαρίου 2021, έπειτα από μακρά πάλη με τον καρκίνο.

Ήταν μοναδική. Και την ταυτότητά της την προσδιόρισε με πολύ μεγάλη ακρίβεια ο σύζυγός της, γράφοντας γι’ αυτή στο facebook:

Η Μαρία Καστρισιανάκη είχε γεννηθεί το 1948 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε οικονομικά στη γενέθλια όλη της και στο Λονδίνο. Ξεκίνησε την τηλεοπτική της καριέρα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ το 1983. Το 1986-7 έγραψε και παρουσίασε την πρώτη μεγάλη ραδιοφωνική σειρά της, ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που εξερευνούσε τον πολιτισμό, την πολιτική και την ιστορία της Λατινικής Αμερικής (Το πέταγμα του Κόνδορα).

Στην Ελλάδα εργάστηκε ώς το 1994. Τότε μετακόμισε με την οικογένειά της στο Λονδίνο. Προσελήφθη από την Ελληνική Υπηρεσία του BBCWorldService, όπου εργάστηκε ως ραδιοφωνική παραγωγός και παρουσιάστρια ώς το κλείσιμο όλων των ευρωπαϊκών τμημάτων του BBC το 2006. Στην Deutsche Welle, στο ελληνικό τμήμα της, άρχισε να εργάζεται από το 2009.

Αποδέχτηκε την πρόταση να γράφει για το Books’ Journal και η πρώτη της συνεργασία ήταν μια κριτική για το βιβλίο του Blendi Fevziu, Enver Hoxha: The Iron Fist of Albania, μια εντυπωσιακή τοιχογραφία της ζωής στην κομμουνιστική Αλβανία του Εμβέρ Χότζα. Το κείμενό της δημοσιεύτηκε στο τεύχος 69, Σεπτεμβρίου 2016, και έκτοτε ήρθαν κι άλλες συνεργασίες – ενώ συχνά η Μαρία Καστρισιανάκη-Guiton έδινε συμβουλές και έκανε ουσιαστικές παρατηρήσεις για το περιοδικό. Λάτρευε τον Τζον Λε Καρρέ και, φυσικά, δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει ένα στιβαρό πορτρέτο του, που έγινε εξώφυλλο στο τεύχος 83, με αφορμή την κυκλοφορία στα αγγλικά του βιβλίου του Η κληρονομιά των κατασκόπων (στα ελληνικά κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά).

Αλλά το κορυφαίο κείμενο στο Books’ Journal της Μαρίας Καστρισιανάκη-Guiton γράφτηκε με αφορμή την απόλυση του Ίαν Μπουρούμα, διευθυντή στη New York Review of Books, που έπεσε θύμα της πολιτικής ορθότητας. Αναδημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα του σάιτ, διαβάστε το και θα καταλάβετε το βάθος, την πολιτική ανάλυσή της, τη μαχητικότητα και το στυλ μιας απουδαίας δημοσιογράφου.

Θα τη θυμόμαστε και θα την τιμάμε πάντα.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.