Σύνδεση συνδρομητών

Μπίζνες και Κυπριακό

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 13:16
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Αρχείο The Books’ Journal
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Απόσπασμα από την Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις (για τα «χρυσά διαβατήρια») στην Κύπρο:

«Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευε των συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τον χρόνο που το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, οι οποίες όπως αναφέραμε πιο πάνω, σε μεγάλο βαθμό γίνονταν καθ’ υπέρβαση ή κατά παράβαση του Νόμου.  Σημειώνουμε τους αριθμούς των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων για κάθε Προεδρία:

- 1/1/2007– 29/2/2008, Προεδρία Παπαδόπουλου – 5 πολιτογραφήσεις

- 1/3/2008 – 28/2/2013, Προεδρία Χριστόφια – 228 πολιτογραφήσεις

- 1/3/2013 – 17/8/2020, Προεδρίες Αναστασιάδη – 6.546 πολιτογραφήσεις

Συγκεκριμένα από το σύνολο των 6.779 φυσικών προσώπων που έχουν πολιτογραφηθεί, ποσοστό 53,24% (μέλη οικογένειας του επενδυτή καθώς και διευθυντικά στελέχη) ήταν εκτός νομικού πλαισίου και, επομένως, είχαν πολιτογραφηθεί καθ’ υπέρβαση του Νόμου».

Το έχω γράψει, θα το ξαναγράψω: αν η Ευρώπη για μια χώρα όπως η Κύπρος είναι, πρωτίστως, αφορμή για τέτοιου τύπου μπίζνες, μην περιμένει κανείς σοβαρές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για το πολιτικό πρόβλημα της χώρας - που έχει πετάξει όλες τις ευκαιρίες. 

Ηλίας Κανέλλης

Δημοσιογράφος, εκδότης του περιοδικού Books' Journal. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και κινηματογράφο. Εξέδωσε και διεύθυνε το περιοδικό Κάμερα, υπήρξε κριτικός κινηματογράφου και αρχισυντάκτης του περιοδικού Αντί, εργάστηκε ως επιφυλλιδογράφος στην Εποχή, στην Ελευθεροτυπία, στην Εξουσία, στην Athens Voice, στο Βήμα, στο Protagon.gr και, τα τελευταία χρόνια, στα Νέα. Για πολλά χρόνια έκανε καθημερινή εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ενώ συνεργάστηκε ως πολιτικός αναλυτής με την τηλεόραση της ΕΡΤ. Ίδρυσε και διεύθυνε την εφημερίδα του Φεστιβάλ Αθηνών εφ. Έχει γράψει το βιβλίο Εθνοχουλιγκανισμός: Εκφράσεις της νεοελληνικής ιδεολογίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 της Αθήνας (εκδόσεις Οξύ) και έχει επιμεληθεί τις κινηματογραφικές μονογραφίες Σταύρος Τορνές (με τον Σταύρο Καπλανίδη και, για την ιταλική έκδοση, με την επιπλέον συνεργασία του Sergio Grmek Germani), Κώστας Γαβράς και Σταύρος Τσιώλης. Σε λίγο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του, Το κιτς του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.