Σύνδεση συνδρομητών

Η αλληλεγγύη πρέπει να συνεχιστεί

Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 12:25
Η αλληλεγγύη πρέπει να συνεχιστεί

Ο υπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Νίκος Κοτζιάς, διεκδικεί το ποσόν που του επιδίκασε το δικαστήριο στην υπόθεση Νίκος Κοτζιάς κατά Athens Review of Books, προχωρώντας σε δεσμεύσεις των λογαριασμών των τεσσάρων κατά νόμον υπευθύνων για το επίδικο δημοσίευμα. Το Books' Journal εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Μερικές διευκρινίσεις για τις κατασχέσεις Νίκου Κοτζιά κατά Μαρίας και Μανώλη Βασιλάκη, Ανδρέα Παππά και Ηλία Κανέλλη, με αφορμή δημοσίευμα στην Athens Review of Books, για το οποίο οι ανωτέρω είναι κατά το νόμο συνυπεύθυνοι:
1. Το Books' Journal ζήτησε, ως ένδειξη συμπαράστασης, από τους αναγνώστες του να αγοράσουν συνδρομές στο περιοδικό, προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό που είτε εις ολόκληρον είτε μέρος του έπρεπε να συμπληρωθεί ώστε να μην κλείσει (πράγμα πιθανόν, εφ' όσον αυτά τα λίγα ενδεχομένως για πολλούς χρήματα, για εμάς είναι δυσεύρετα). Μολονότι η πλευρά της ARB συκοφάντησε την κίνηση, χάρη σ' αυτή υπάρχει σήμερα διαθέσιμο ποσό περίπου 10.000 ευρώ, που μπορεί να διατεθεί. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί στο μερίδιο Παππά-Κανέλλη (περίπου 20.000 διά τέσσερα), προκειμένου να συμπληρωθεί από την εκδότρια και τον νυν διευθυντή της ARB και να πληρωθεί το επίδικο ποσό στην πλευρά Κοτζιά. Οι νομικοί μας παραστάτες ήδη συνεννοούνται και, αν υπάρξει συμφωνία, μπορούμε να εκπληρώσουμε την υποχρέωσή μας αμέσως προκειμένου να απελευθερωθούν οι δεσμευμένοι λογαριασμοί μας.
2. Το ποσό αυτό θα ήταν ευχής έργο αν ήταν μεγαλύτερο. Εξακολουθεί να ισχύει η έκκληση για αγορά συνδρομών στο Books' Journal, προκειμένου να βρεθούμε σε θέση ισχυρή, ώστε παράλληλα με την αντιμετώπιση της απαίτησης Κοτζιά, να διευκολυνθούμε και στις περαιτέρω νομικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
3. Σε κάθε περίπτωση, ο εκδότης του περιοδικού μας θα σεβαστεί τη δικαστική απόφαση, ασκώντας της φυσικά την απαραίτητη δημόσια κριτική. Και θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που υπολείπονται, κατά τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό νόμο.
4. Ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς με την εκτέλεση της ευνοϊκής προς αυτόν απόφασης που του επιδικάστηκε, έχει αντικειμενικό στόχο το κλείσιμο δυο ανεξάρτητων φωνών ανάλυσης και κριτικής, αποδεικνύοντας ότι είναι εχθρός της ελευθερίας της έκφρασης και, ιδίως, της δημόσιας κριτικής στο πλαίσιο της δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, με τη συμπαράσταση των φίλων μας, των αναγνωστών μας, των δημοκρατικών πολιτών, δεν θα τα καταφέρει να φιμώσει τις ενοχλητικές φωνές. Θα παραμείνουν και, ισχυρότερες, θα κάνουν το καθήκον τους. Να αναλύουν, να παρουσιάζουν, να εκθέτουν και να ασκούν την απαραίτητη κριτική.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.