Σύνδεση συνδρομητών

Ο Χρίστος X. Παπαδημητρίου στην Ακαδημία Αθηνών

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 11:02
Ο Χρίστος X. Παπαδημητρίου, από το Logicomix.
Αλέκος Παπαδάτος / Bloomsbury
Ο Χρίστος X. Παπαδημητρίου, από το Logicomix.

Ο Χρίστος X. Παπαδημητρίου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην προκηρυχθείσα έδρα με τίτλο: «Επιστήμη των Υπολογιστών», στην Α' Τάξη των Θετικών Επιστημών. Η εκλογή έγινε κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ακαδημίας την 13η Ιουνίου 2024. Ο καθηγητής Χρίστος Παπαδημητρίου θεωρείται διεθνώς κορυφαίος ερευνητής στην πληροφορική και έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες ερευνητικές εργασίες.

Ο Χρίστος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1972 αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), το 1973 άρχισε τις διδακτορικές του σπουδές στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Princeton και το 1976, εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Harvard, όπου συνέγραψε εργασία με τον φοιτητή του Μπιλ Γκέιτς. Έχει επίσης διδάξει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), στο Πανεπιστήμιο Stanford, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Diego και Berkeley, και στο Πανεπιστήμιο Columbia. Από το 2022, μαζί με τους πρώην μαθητές του Κωστή Δασκαλάκη και Τίμο Σελλή, ηγείται του Ινστιτούτου 'Αρχιμήδης' του ερευνητικού κέντρου Αθηνά. Έχει γράψει πολλά και σημανυικά βιβλία και εκτός των άλλων συνυπογράφει το σενάριο του Logicomix, μαζί με τον Απόστολο Δοξιάδη, που εικονογράφησε ο Αλέκος Παπαδάτος.  

Για το επιστημονικό του έργο, ο Χρίστος Παπαδημητρίου έχει λάβει σημαντικά βραβεία διεθνώς και είναι επίτιμος διδάκτορας πολλών Πανεπιστημίων. Εξελέγη στην Academia Europaea το 2006, στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών, ΗΠΑ, το 2001, στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικών, ΗΠΑ, το 2002 και στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών, ΗΠΑ, το 2009. Του απονεμήθηκε -μεταξύ άλλων-το Knuth Prize το 2002, το Charles Babbage Award του IEEE το 2004, το Gödel prize το 2012, το von Neumann Medal του IEEE το 2016, και το Harvey Prize από το Technion το 2019 (οι δύο συν-αποδέκτριες αυτού του βραβείου, η Jennifer Doudna και η Emmanuelle Charpentier, τον επόμενο χρόνο τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον τίμησε με το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, το 2015.

Με στοιχεία από δελτίο Τύπου της Ακαδημίας Αθηνών

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.