Σύνδεση συνδρομητών

Ουκρανία: μια φωτογραφική έκθεση

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 12:35
Κολύμπι στον Δνείπερο.
Ντίνα Κουμπούλη
Κολύμπι στον Δνείπερο.
Μια έκθεση για την Ουκρανία, από τα χρόνια της ειρήνης, πριν τη ρωσική εισβολή. Η φωτογράφος Ντίνα Κουμπούλη, συνεργάτρια του Books' Journal, παρουσιάζει στην αίθουσα τέχνης αγκάθι-Κartάλος, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Athens Photo Festival 2022, το φωτογραφικό project "my Ukraine"με την μορφή οπτικοακουστικής εγκατάστασης.
Ένα οδοιπορικό στην Ουκρανία το καλοκαίρι του 2019, μέσα από τον φωτογραφικό φακό ενός δυτικού ανθρώπου, ανακαλύπτει μια χώρα σε μετάβαση. Τα χνάρια του κομμουνισμού είναι ακόμα νωπά, η ανάγκη συνάντησης με τη Δύση προβεβλημένη. Η καθημερινότητα ανασαίνει ζόρικα, καθορισμένη από την ανάγκη, από τα ήθη, από έναν μακραίωνο πολιτισμό. Η εθνική συνείδηση ταλαντεύεται, ψάχνοντας τρόπους έκφανσης-δίνοντας ωστόσο ώθηση στον πλουραλισμό στην ζωή και στην έκφραση.
Είναι ένα οδοιπορικό στο Κίεβο, στο Σούμι, στην Οδησσό και σε άλλες πόλεις στη Μαύρη Θάλασσα. Η αυτοκρατορική κληρονομιά συναντά τις ανάγκες της μεσαίας τάξης  που επινοεί τον εαυτό της. Στις γειτονιές με τις τεράστιες πολυκατοικίες των οικιστικών μπλοκ, στις όχθες του Δνείπερου, στις σκάλες της Οδησσού όπου παραφυλά  η σκιά του Αϊζενστάιν… Άνθρωποι που δουλεύουν, που αγναντεύουν από τα παράθυρά τους, που απολαμβάνουν το μπάνιο τους στις όχθες των ποταμών, παιδιά που παίζουν, όλοι τους ακολουθούν τον ρυθμό μιας καθημερινότητας, σχεδόν ανυποψίαστοι για το επερχόμενο.
Η Ντίνα Κουμπούλη επιλέγει φωτογραφίες από εκείνο το οδοιπορικό, μαρτυρίες ελεύθερης ζωής που τώρα τις υπονομεύει η πολεμική επιθετικότητα, για να κρατήσουμε μέσα μας την Ουκρανία, την ειρηνική και ελεύθερη χώρα.
Ο επισκέπτης, παράλληλα με τις εικόνες της Ουκρανίας, θα ακούει ήχους επαυξημενης πραγματικότητας.
Φωτογραφική εγκατάσταση: Ντίνα Κουμπούλη. Ηχητική επαύξηση:Εμμανουήλ Ροβύθης. Editing: Κατερίνα Χειλαδάκη
Στο αγκάθι-Κartάλος: Μηθύμνης 12 και Επτανήσου, Κυψέλη
 
The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.