Σύνδεση συνδρομητών

Πέθανε ο Σταύρος Καπλανίδης

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019 09:16
Ο Σταύρος Καπλανίδης.
Φωτογραφία Αρχείου
Ο Σταύρος Καπλανίδης.

Ο σκηνοθέτης Σταύρος Καπλανίδης δεν είναι πια ανάμεσά μας. Πέθανε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 15ης Νοεμβρίου 2019, έπειτα από σύντομη πάλη με τον καρκίνο.

O Σταύρος Καπλανίδης είχε σπουδάσει κινηματογράφο στη Γαλλία, όπου και έζησε έως το 1975. Εργάστηκε σε μεγάλες παραγωγές του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού κινηματογράφου και, μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε με την Ανιές Βαρντά. Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές ελληνικές και ξένες παραγωγές (Mεγαλέξανδρος του Θόδωρου Aγγελόπουλου, Λούφα και παραλλαγή του Nίκου Περάκη, Fedora του Billy Wilder, Το εξπρές του μεσονυκτίου του Alan Parker κ.ά.).

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, στήριξε με όλες τις δυνάμεις του τους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές, που συγκρούστηκαν με τη γραφειοκρατία και τον συχνά απαγορευτικό της καλλιτεχνικής ελευθερίας συνδικαλισμό. Συνεργάστηκε με κινηματογραφιστές όπως ο Σταύρος Τορνές, ο Σταύρος Τσιώλης, ο Δήμος Αβδελιώδης κ.ά.

Γύρισε σε μίνι τηλεοπτική σειρά τον Λούσια του Νίκου Χουλιαρά (1989). Ασχολήθηκε με το ντοκιμαντέρ με έμφαση σε δημιουργικές προσωπικότητες με τις οποίες σχετίστηκε και επηρεάστηκε. Το 1994 γύρισε το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ Σταύρος Tορνές. O φτωχός κυνηγός του Νότου και ακολούθησαν: Play it again, Χρήστο (για τον Χρήστο Βακαλόπουλο, 2007), Anna Wich: Φωτογράφος (2013).

Έχει γυρίσει ακόμα πολλά τηλεοπτκά ντοκιμαντέρ με θέματα ιστορίας, καθώς και ένα τηλεοπτικό πορτρέτο της συγγραφέα Μάρως Δούκα (2005) κ.ά.

Σκηνοθέτησε ακόμα τις ταινίες μυθοπλασίας: Les amants terribles (1985), Καντίνα (2009). Με τον Ηλία Λάγιο έγραψαν το σενάριο Εύα, για τη ζωή και τις ιδέες της Εύας Σικελιανού, που δεν έγινε δυνατή η παραγωγή της.

Τον τελευταίο χρόνο, γύρισε ένα ακόμα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ για τα Εξάρχεια της μεταπολίτευσης και τον Τέο Ρόμβο, ένα από τα πρόσωπα της εναλλακτικής κουλτούρας με το οποίο συμπορεύτηκε στη ζωή του. Η ταινία, που ολοκληρώθηκε με τις οδηγίες του Σταύρου Καπλανίδη από τον Χρόνη Θεοχάρη, θα προβληθεί προσεχώς.

Από το 2010, ήταν η ψυχή του Books’ Journal. Η συμβολή του ήταν καθοριστική στη δημιουργία της επιθεώρησης, στην οποία εργάστηκε ώς το θάνατό του.

Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος κι ένας μαχητικός καλλιτέχνης. Θα τον τιμούμε και θα τον θυμόμαστε με αγάπη.

 

Η πολιτική κηδεία του Σταύρου Καπλανίδη θα γίνει την Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, ώρα 11 το πρωί, από το Νεκροταφείο Ζωγράφου. 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.