Σύνδεση συνδρομητών

Μαρφίν 2010: το χρονικό ενός εγκλήματος

Σάββατο, 05 Μαϊος 2018 10:34
Η πρόσοψη της πυρπολημένου υποκαταστήματος της τράπεζας Μαρφίν στην οδό Σταδίου.
Ηλίας Προβόπουλος
Η πρόσοψη της πυρπολημένου υποκαταστήματος της τράπεζας Μαρφίν στην οδό Σταδίου.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι, με μερικές τυπογραφικές διορθώσεις και την απάλειψη κάποιων προσωπικών σημειώσεων, το χρονικό των γεγονότων της 5ης Μαΐου 2010, όπως καταγράφηκε από τον δημοσιογράφο Ηλία Προβόπουλο και δημοσιεύτηκε, στη συνέχεια, στο προσωπικό μπλογκ του. Αναδημοσιεύεται με την άδεια του συγγραφέα του, ως συνεισφορά στην ανάγκη να μην ξεχάσουμε.

 

Για τα γεγονότα [της 5 Μαΐου 2010] έχω δει και ζήσει μόνο όσα έγιναν στην οδό Σταδίου, πρώτα στον Ιανό και κατόπιν μπροστά στη φλεγόμενη τράπεζα. Ούτε μπροστά στη Βουλή πήγα, ούτε στα Προπύλαια καν είδα τι γινόταν, ούτε στα Εξάρχεια – άρα δεν μπορώ να γράψω τίποτα γι’ αυτά. Επί πλέον, πάντα φωτογραφίζω μόνο πράγματα που με ενδιαφέρουν σαν πρώτη ύλη για μια σειρά κειμένων τώρα ή κάποια άλλη στιγμή και σπάνια οι φωτογραφίες αυτές βρίσκονται και σε σελίδες εφημερίδων. Θα έλεγα λοιπόν πως κατά κάποιον τρόπο –αν αυτό μπορεί να γίνει στο δίκτυο– είναι αποκλειστικές.

Τα γράφω αυτά γιατί προκλήθηκα από κάποιους διαλόγους πάνω σε μια φωτογραφία σχετικά με τους εγκλωβισμένους στο μπαλκόνι της φλεγόμενης τράπεζας και την εντύπωση πως κανένας δεν έδειξε ενδιαφέρον γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Για να φανεί λοιπόν πως αυτό είναι μεγάλο ψέμα καθώς και για να συμβάλλω σε μια πιο σωστή πληροφόρηση σχετικά με όσα έγιναν εκεί πέρα το μεσημέρι της 5ης Μαΐου 2010, δημοσιεύω καρέ-καρέ που λένε και οι φωτογράφοι κάποιες φωτογραφίες, με τη σειρά, όπως αυτές καταγράφηκαν στο ψηφιακό ρολόι της μηχανής μου.

Θα μπορούσα να τις συνοδέψω με ένα σωρό λέξεις αλλά περιορίζομαι σε μικρές επεξηγηματικές λεζάντες υπακούοντας αυτή τη φορά στην άποψη, πως μια φωτογραφία αξίζει χίλιες λέξεις. Τούτο βοηθάει επίσης και όσους βαριούνται να διαβάσουν μεγάλα κείμενα ή απλά δεν ξέρουν να διαβάζουν, μεταφορικά και πραγματικά...

a1

13.54 Tο μπλοκ των διαδηλωτών (ΣΕΚ) έχει προχωρήσει συνοδεία ΜΑΤ και από τις δυο πλευρές της Σταδίου, [οι αστυνομικοί των οποίων] επενέβησαν στην πρώτη επίθεση των μπαχαλάκηδων σε ΖΑΡΑ, ΙΑΝΟ κ.λπ. [καταστήματα της αριστερής πλευράς του δρόμου] και μετά το κενό που δημιουργείται αρχίζει να μπαίνει ένα άλλο μπλοκ διαδηλωτών.

b

13.54 Τα ΜΑΤ ακολουθούν στενά το μπλοκ του ΣΕΚ και από τα πεζοδρόμια και στις δυο πλευρές της Σταδίου.

c

 

13.55 Τα ΜΑΤ ακολουθούν το μπλοκ που πορεύεται μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα από δακρυγόνα.

d

13.55 Οι διαδηλωτές προχωρούν με σκυμμένα κεφάλια για να αναπνέουν όσο γίνεται λιγότερα δακρυγόνα.

e

13.55 Τα ΜΑΤ έκαναν μια στάση στο πεζοδρόμιο και έβλεπαν την πορεία να προχωρά μέσα σε ένα σύννεφο από δακρυγόνα.

Από τις 13.55 και μπροστά από αυτό το σημείο της Σταδίου που ήμουν για να αναπνέω λιγότερα δακρυγόνα πέρασαν αρκετά μπλοκ και ομάδες διαδηλωτών χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα μέχρι τη στιγμή που μια ομάδα κουκουλοφόρων, η οποία εμφανίστηκε ξαφνικά από την πλευρά της Κοραή, επιτέθηκε με διάφορα αντικείμενα στον Ιανό. Σε χρόνο μηδέν, ένας από αυτούς έσπασε με βαριοπούλα την τζαμαρία και οι άλλοι έριξαν στο εσωτερικό του καταστήματος δυο μολότωφ, τις οποίες έσβησαν οι άνθρωποι που ήταν μέσα. Στην προσπάθεια της κατάσβεσης και της απώθησης (όσο μπορούσαμε βέβαια) των κουκουλοφόρων δεν τράβηξα καμμία φωτογραφία, μέχρι που είδα πως αποσοβήθηκε ο κίνδυνος πυρκαγιάς και ξαναπήρα τη θέση μου στο πεζοδρόμιο απ' όπου έβλεπα τα μπλοκ των διαδηλωτών να περνάνε τραβώντας συνέχεια προς τα μπροστά – και με εμπόδιζαν να βλέπω τι γίνεται στο απέναντι πεζοδρόμιο...

f

14.09 Από το πατάρι του Ιανού, που ανεβήκαμε για ένα ποτήρι νερό, βλέπω τη μολότωφ να ανάβει στο εσωτερικό της τράπεζας και τους διαδηλωτές να προχωρούν σαν να μην είχαν πάρει είδηση. (Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της Ελευθεροτυπίας, 06/05/2010).

g

14.17 Κατεβαίνω αμέσως στο πεζοδρόμιο να δω τι γίνεται και οι διαδηλωτές που κατάλαβαν την φωτιά αρχίζουν να κοιτάζουν προς το μέρος της τράπεζας, οι υπάλληλοι της οποίας είχαν ήδη ανεβεί στο μπαλκόνι για να γλιτώσουν από τον καπνό...

h

14.17 Η φωτιά επεκτείνεται, ο καπνός φουντώνει και ήδη κάποιοι διαδηλωτές έχουν πάρει κάπως είδηση τι γίνεται μέσα στην τράπεζα και τους ανθρώπους στο μπαλκόνι.

i

14.17 Ο καπνός φουντώνει και ένας από τους εγκλωβισμένους υπαλλήλους της Mαρφίν μετράει το ύψος να πηδήξει στο δρόμο. Τελικά προτίμησε το διπλανό μπαλκόνι όπου τελικά πήδηξε και τραυματίστηκε. (Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία, 06/05/2010)

j

14.17 Ο άνθρωπος μετράει το ύψος για να πηδήξει και οι διαδηλωτές περνάνε μπροστά στη φλεγόμενη τράπεζα, όπου κανένας δεν έχει ακόμη πλησιάσει να δει τι γίνεται...

k

14.17 Οι διαδηλωτές έχουν πάρει είδηση τους εγκλωβισμένους στο μπαλκόνι της τράπεζας και στρέφουν τα κεφάλια τους προς τα πάνω.

l

14.18 Ο διευθυντής του Ιανού, Βασίλης Χατζηιακώβου, είναι ο πρώτος που πλησιάζει τη φλεγόμενη τράπεζα με ένα πυροσβεστήρα [προσπαθώντας] να κάνει ό,τι μπορεί με αυτό το εργαλείο, ενώ δυο διαδηλωτές βγαίνουν από το μπλοκ και προσπαθούν να ανοίξουν την ασφαλισμένη πόρτα.

m

14.18 Κι άλλοι διαδηλωτές βγαίνουν από το μπλοκ και πλησιάζουν την τράπεζα, προσπαθώντας μάταια να ανοίξουν την ασφαλισμένη πόρτα....

n

14.19 Οι φλόγες έχουν φουντώσει για τα καλά μέσα στην τράπεζα και κάθε προσπάθεια εκ μέρους των διαδηλωτών να σπάσουν την πόρτα έχει εγκαταλειφθεί...

o

14.20 Φθάνουν τα πυροσβεστικά οχήματα και αμέσως μπαίνουν στη μάχη με τη φωτιά την οποία καταφέρνουν πολύ σύντομα να θέσουν υπό έλεγχο.

p

p1

14.22 Έρχονται τα ΜΑΤ και κλείνουν την είσοδο της καμένης τράπεζας. Το θέαμα αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον για τους διερχόμενους διαδηλωτές.

q

q1

q2

q3

14.25 Ανάλογα με ό,τι τρώει η φωτιά, αυξάνεται και μειώνεται ο καπνός που βγαίνει μέσα από την τράπεζα ενώ οι γυναίκες στο μπαλκόνι περιμένουν τη σκάλα.

r

14.32 Μπροστά από τη φλεγόμενη τράπεζα περνάει το μπλοκ της ΕΣΗΕΑ...

s

14.35 Η μια από τις δυο εγκλωβισμένες γυναίκες αρχίζει να κατεβαίνει τη σκάλα που κατάφεραν να ανεβάσουν ανάμεσα στα δέντρα και τα ηλεκτροφόρα καλώδια οι πυροσβέστες.

t

14.37 Η άλλη γυναίκα διστάζει να πατήσει τη σκάλα και ο πυροσβέστης προσπαθεί να τη βοηθήσει.

u

14.37 Η γυναίκα πείθεται μια στιγμή πως μπορεί να κατέβει τη σκάλα αλλά...

v

14.39 ...αλλάζει γνώμη και επιστρέφει στην ασφάλεια του μπαλκονιού.

x

14.41 Η φωτιά έχει σβήσει, οι καπνοί έχουν ελαττωθεί και γυναίκα στο μπαλκόνι δεν μπορεί να κατεβεί από τη σκάλα που έβαλαν στα μπαλκόνια οι πυροσβέστες.

y

14.41 Με πολλή δυσκολία λόγω της στενότητας του χώρου αρχίζει να ανεβαίνει το «καλάθι» της Πυροσβεστικής να κατεβάσει τη γυναίκα.

z

14.43 Η γυναίκα φαίνεται πως δεν μπορεί να μπει στο «καλάθι» και οι πυροσβέστες της φοράνε μάσκα για να κατέβει από το εσωτερικό του κτιρίου.

za

14.44 Τελικά η γυναίκα κατεβαίνει από τις σκάλες και το «καλάθι» της Πυροσβεστικής απομακρύνεται από το μπαλκόνι.

zb

14.52 Η επιχείρηση του απεγκλωβισμού των υπαλλήλων της τράπεζας έχει τελειώσει και τα ΜΑΤ αναπτύσσονται μπροστά στο καμένο κτίριο.

zc

zc1

13.10 Οι επιζώντες έχουν απομακρυνθεί, η φωτιά έχει σβήσει, οι καπνοί έχουν διαλυθεί, τα ΜΑΤ ανέλαβαν τη φρούρηση, οι περίεργοι αλλά και οι ενδιαφερόμενοι έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στη Σταδίου και η είδηση πως μπορεί να υπάρχουν νεκροί μέσα στην καμένη τράπεζα έχει αρχίσει να περπατάει.

Από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι γνωστά, καθώς κόπασαν οι μάχες στο Σύνταγμα και άρχισαν να καταφθάνουν οι κάμερες, οι φωτογράφοι και οι δημοσιογράφοι. Τα όσα συνέβησαν μέχρι να βεβαιωθεί ο θάνατος των τριών ανθρώπων τα είδατε και τα διαβάσατε.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.