Σύνδεση συνδρομητών

Harper's Magazine: 152 δημόσια πρόσωπα για την ελευθερία του λόγου

Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 12:18
Για την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.
Live Law
Για την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

Στο τεύχος Οκτωβρίου 2019 του περιοδικού Harper’s Magazine δημοσιεύτηκε έκκληση 152 συγγραφέων, καθηγητών, δημοσιογράφων και άλλων δημόσιων προσώπων υπέρ της ελευθερίας του δημόσιου διαλόγου και κατά του πνεύματος λογοκρισίας που συχνά ευνοείται από την πολιτική ορθότητα. Ανάμεσα στους υπογράφοντες ήταν ο Σαλμάν Ρούσντι, αλλά και πολλά ακόμα παρεμβατικά πρόσωπα του δημόσιου λόγου, με βιβλία, άρθρα, εκδόσεις, συμμετοχή σε κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις (μεταξύ άλλων, η Ανν Απλμπάουμ, η Μάργκαρετ Άτγουντ, η Σέρι Μπέρμαν, ο Ίαν Μπουρούμα, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Νίκολας Α. Χρηστάκης, ο Τζέφρι Ευγενίδης, ο Φράνσις Φουκουγιάμα, ο Γκάρι Κασπάροφ, ο Μαρκ Λίλα, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, ο Φαρίντ Ζακάρια). Το κείμενο της επιστολής τους, ιδιαίτερα επίκαιρο και σήμερα, όχι μόνο λόγω της απόπειρας δολοφονίας του Σαλμάν Ρούσντι, παρατίθεται στη συνέχεια:

Τα πολιτιστικά μας ιδρύματα δοκιμάζονται. Οι ισχυρές διαμαρτυρίες για έλλειψη φυλετικής και κοινωνικής δικαιοσύνης οδηγούν σε αιτήματα μεταρρύθμισης της αστυνομίας, ενώ είναι πολλές οι εκκλήσεις για μεγαλύτερη ισότητα και ένταξη αποκλεισμένων στην κοινωνία μας, ιδίως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη δημοσιογραφία, τη φιλανθρωπία και τις τέχνες. Αλλά η απαραίτητη αυτή επισήμανση, δίνει επίσης έμφαση σε μια σειρά νέες ηθικές στάσεις και στη διεκδίκηση πολιτικών δεσμεύσεων που μπορεί να αποδυναμώνουν τους ισχύοντες κανόνες περί ελευθερίας στον δημόσιο διάλογο και ανοχής των διαφορών χάριν της ιδεολογικής συμμόρφωσης. Ενώ λοιπόν επικροτούμε την πρώτη εξέλιξη, υψώνουμε και τη φωνή μας εναντίον της δεύτερης. Σε όλο τον κόσμο οι δυνάμεις της ανελευθερίας ενισχύονται, έχοντας μάλιστα έναν ισχυρό σύμμαχο, τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιπροσωπεύει μια πραγματική απειλή για τη δημοκρατία. Γι’ αυτό δεν είναι σωστό να επιτρέψουμε στην αντίσταση να λάβει την άκαμπτη μορφή όπου θα κυριαρχεί το δικό της δόγμα, ο δικός της εξαναγκασμός – κάτι που ήδη εκμεταλλεύονται οι δεξιοί δημαγωγοί. Η δημοκρατική κοινωνία που επιθυμούμε μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν καταφερθούμε ενάντια στο κλίμα μισαλλοδοξίας που έχει επικρατήσει από όλες τις πλευρές.

Η ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών, που είναι η πηγή της ζωής κάθε φιλελεύθερης κοινωνίας, καθημερινά περιορίζεται όλο και περισσότερο. Κι ενώ αυτό θα το περιμέναμε από τη ριζοσπαστική Δεξιά, η λογοκρισία όλο και πιο πολύ εξαπλώνεται απειλώντας την κουλτούρα μας: κυριαρχούν η μισαλλόδοξη αντιμετώπιση αντίθετων απόψεων, η τάση του δημόσιου χλευασμού και του εξοστρακισμού της διαφωνίας και η διάλυση σύνθετων ζητημάτων της πολιτικής σε μια εκτυφλωτική ηθική βεβαιότητα. Υποστηρίζουμε την αξία του ισχυρού, ακόμη και του καυστικού αντιλόγου από κάθε πλευρά. Αλλά πλέον είναι ιδιαιτέρως σύνηθες να ακούγονται εκκλήσεις για γρήγορη και αυστηρή τιμωρία ως απάντηση σε αντιληπτές παραβάσεις του λόγου και της σκέψης. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών, κυριευμένοι από πανικό, επιβάλλουν βιαστικές και δυσανάλογες τιμωρίες αντί για μελετημένες μεταρρυθμίσεις. Συντάκτες απολύονται επειδή γράφουν αμφιλεγόμενα κείμενα, βιβλία αποσύρονται στο όνομα μιας υποτιθέμενης αυθεντικότητας ενώ απαγορεύεται στους δημοσιογράφους να γράφουν για ορισμένα θέματα. Οι καθηγητές ερευνώνται για τα λογοτεχνικά κείμενα που παραθέτουν στην τάξη. Ένας ερευνητής απολύθηκε επειδή κυκλοφόρησε μια ακαδημαϊκή μελέτη με κριτές. Και οι επικεφαλής οργανώσεων εκδιώκονται για λάθη που μερικές φορές είναι απλώς αποτελέσματα αδεξιότητας. Όσα επιχειρήματα κι αν φέρει κανείς γύρω από κάθε συγκεκριμένο περιστατικό, το αποτέλεσμα είναι να περιορίζονται σταθερά τα όρια αυτού που μπορεί να λεχθεί δημοσίως χωρίς αυτός που το διατυπώνει να αντιμετωπίζει την απειλή αντιποίνων. Ήδη είναι εμφανής ο κίνδυνος που απειλεί συγγραφείς, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους που φοβούνται ακόμα και αν μπορούν να κερδίσουν τη ζωή τους εάν πάψουν να είναι συναινετικοί ή ακόμη και αν δεν δείχνουν ότι ενδιαφέρονται να συμφωνούν.

Αυτή η αποπνικτική ατμόσφαιρα θα βλάψει τελικά τις πιο ζωτικές αξίες της εποχής μας. Ο περιορισμός της συζήτησης, είτε από μια αυταρχική κυβέρνηση είτε από μια μισαλλόδοξη κοινωνία, βλάπτει πάντα εκείνους που δεν έχουν εξουσία ενώ όλους τους κάνει λιγότερο ικανούς για δημοκρατική συμμετοχή. Ο τρόπος για να νικηθούν οι κακές ιδέες είναι η έκθεση, τα επιχειρήματα και η πειθώ, όχι η προσπάθεια να φιμωθούν ή ο αφορισμός για να φύγουν. Αρνούμαστε το δίλημμα ανάμεσα σε δικαιοσύνη και ελευθερία, η μία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την άλλη. Ως συγγραφείς χρειαζόμαστε μια κουλτούρα που να μας αφήνει περιθώρια για πειραματισμούς, για ρίσκα, ακόμα και για λάθη. Η δυνατότητα της καλή τη πίστει διαφωνίας πρέπει να διατηρηθεί, χωρίς συνέπειες για όσους διαφωνούν. Αν εμείς δεν υπερασπιστούμε αυτό ακριβώς από το οποίο εξαρτάται η δουλειά μας, ας μην περιμένουμε να το υπερασπιστούν για εμάς το κοινό ή το κράτος.

Elliot Ackerman
Saladin Ambar, Rutgers University
Martin Amis
Anne Applebaum
Marie Arana, συγγραφέας
Margaret Atwood
John Banville
Mia Bay, ιστορικός
Louis Begley, συγγραφέας
Roger Berkowitz, Bard College
Paul Berman, συγγραφέας
Sheri Berman, Barnard College
Reginald Dwayne Betts, ποιητής
Neil Blair
David W. Blight, Yale University
Jennifer Finney Boylan, συγγραφέας
David Bromwich
David Brooks, αρθρογράφος
Ian Buruma, Bard College
Lea Carpenter
Noam Chomsky, MIT (ομότιμος)
Nicholas A. Christakis, Yale University
Roger Cohen, συγγραφέας
Ambassador Frances D. Cook,
Drucilla Cornell, uBuntu Project
Kamel Daoud
Meghan Daum, συγγραφέας
Gerald Early, Washington University-St. Louis
Jeffrey Eugenides, συγγραφέας
Dexter Filkins
Federico Finchelstein, The New School
Caitlin Flanagan
Richard T. Ford, Stanford Law School
Kmele Foster
David Frum, δημοσιογράφος
Francis Fukuyama, Stanford University
Atul Gawande, Harvard University
Todd Gitlin, Columbia University
Kim Ghattas
Malcolm Gladwell
Michelle Goldberg, αρθρογράφος
Rebecca Goldstein, συγγραφέας
Anthony Grafton, Princeton University
David Greenberg, Rutgers University
Linda Greenhouse
Rinne B. Groff, θεατρικός συγγραφέας
Sarah Haider, ακτιβίστρια
Jonathan Haidt, NYU-Stern
Roya Hakakian, συγγραφέας
Shadi Hamid, Brookings Institution
Jeet Heer, The Nation
Katie Herzog
Susannah Heschel, Dartmouth College
Adam Hochschild, συγγραφέας
Arlie Russell Hochschild, συγγραφέας
Eva Hoffman, συγγραφέας
Coleman Hughes, συγγραφέας/Manhattan Institute
Hussein Ibish, Arab Gulf States Institute
Michael Ignatieff
Zaid Jilani, δημοσιογράφος
Bill T. Jones, New York Live Arts
Wendy Kaminer, συγγραφέας
Matthew Karp, Princeton University
Garry Kasparov, Renew Democracy Initiative
Daniel Kehlmann, συγγραφέας
Randall Kennedy
Khaled Khalifa, συγγραφέας
Parag Khanna, συγγραφέας
Laura Kipnis, Northwestern University
Frances Kissling, Center for Health, Ethics, Social Policy
Enrique Krauze, ιστορικός
Anthony Kronman, Yale University
Joy Ladin, Yeshiva University
Nicholas Lemann, Columbia University
Mark Lilla, Columbia University
Susie Linfield, New York University
Damon Linker, συγγραφέας
Dahlia Lithwick, Slate
Steven Lukes, New York University
John R. MacArthur, εκδότης, συγγραφέας

Το link όπου δημοσιεύεται το πρωτότυπο κείμενο: https://harpers.org/a-letter-on-justice-and-open-debate/?fbclid=IwAR3BOXhPRgX9A8E22e_wnCwWUspY9lLMmop9tl-5fxuedURWsco9d4-pUzk

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.