Σύνδεση συνδρομητών

Νίκος Ρομποτής

Νίκος Ρομποτής

Λέκτορας στο τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ με ερευνητική δραστηριότητα στη φυσική υψηλών ενεργειών. Εργάζεται στο πείραμα ATLAS στον Μεγάλο Aδρονικό Επιταχυντή (LHC) του CERN. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη φυσική πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο της σωματιδιακής φυσικής και στο μποζόνιο Higgs.

Η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου σημαδεύτηκε από την απώλεια του μεγάλου αμερικανού επιστήμονα Στίβεν Γουάινμπεργκ (Steven Weinberg), που απεβίωσε στα 88 του χρόνια. Ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν, και τις τελευταίες δεκαετίες πριν από το θάνατό του θεωρούνταν ευρέως ως ο σημαντικότερος θεωρητικός φυσικός εν ζωή.

21 Οκτωβρίου 2021

Dana Machenzie, Το σύμπαν δίχως λέξεις. Η ιστορία των μαθηματικών μέσα από τις εξισώσεις, μετάφραση από τα αγγλικά: Θεοδώρα Φινοπούλου, Ροπή, Θεσσαλονίκη 2015, 225 σελ.

 

Όταν ήμουν παιδί με ενθουσίαζε να διαβάζω βιβλία που είχαν να κάνουν με τις μεγάλες γεωγραφικές ανακαλύψεις των θαλασσοπόρων που ξεκίνησαν τη σύγχρονη εποχή. Οι περιπέτειες μεγάλων εξερευνητών, όπως ο Κουκ και ο Μαγγελάνος, που έμπαιναν σε ένα καράβι, έφταναν μετά από πολλά βάσανα ώς εκεί που δεν είχε φτάσει ποτέ άνθρωπος και γνώριζαν νέους κόσμους ήταν κάτι που με συνέπαιρνε και διέγειρε τη φαντασία μου. Την ίδια ακριβώς αίσθηση νιώθω τώρα διαβάζοντας το βιβλίο του Ντάνα Μακένζι, Το σύμπαν δίχως λέξεις, που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ροπή.

07 Δεκεμβρίου 2016