Σύνδεση συνδρομητών

Ο Καβάκος κόντρα στη συνδικαλιστική εκδοχή της ελευθερίας

Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 12:35
Ο Λεωνίδας Καβάκος.
Marco Borggreve
Ο Λεωνίδας Καβάκος.

Ο Λεωνίδας Καβάκος παρακάμπτει τις δύο ορχήστρες που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη συναυλία για την Ουκρανία και, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (εύγε, επιδεικνύει ωριμότητα, ευαισθησία και αντανακλαστικά), ήδη ανακοίνωσε συναυλία με δυο κουαρτέτα του Μπραμς, με τη συμβολή του ιδίου στο βιολί και τριών ακόμα εξαιρετικών μουσικών: του Ηλία Λιβιεράτου (βιόλα), του Τιμόθεου Γαβριηλίδη Πέτριν (βιολοντσέλο) και του Βασίλη Βαρβαρέσου (πιάνο). Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν υπέρ των σκοπών της ανοικοδόμησης του μαιευτηρίου της Μαριούπολης.

Η συναυλία με τα έργα του Γιοχάνες Μπραμς: Κουαρτέτο με πιάνο σε ντο ελάσσονα, έργο 60, και Κουαρτέτο με πιάνο σε σολ ελάσσονα, έργο 25, θα γίνει την Πέμπτη 14/4/2022, ώρα 20.30, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η προπώληση ήδη άρχισε (πληροφορίες: παρακάτω)

Ως γνωστόν, ο παγκόσμιας απήχησης βιολιστής και διευθυντής ορχήστρας Λεωνίδας Καβάκος προσκάλεσε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) να συμμετάσχει μαζί του σε συναυλία για τον υψηλό σκοπό της συμπαράστασης σε έναν λαό που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας, Λουκάς Καρυτινός, παρέπεμψε για την απόφαση στους ίδιους τους μουσικούς, οι οποίοι σε εσωτερική ψηφοφορία αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν.

Ανάλογη άρνηση ο σημαντικός μουσικός φέρεται να εισέπραξε και από τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

Κατόπιν τούτων, ο καλλιτέχνης επέλεξε να παρακάμψει τα πανάκριβα μουσικά σύνολα, που τα πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος, και να κάνει συναυλία με τρεις ακόμα ομοτέχνους του, προσαρμόζοντας το ρεπερτόριο.

Οι σπουδαίοι μουσικοί έχουν πάντα τη δυνατότητα να στέκονται πάνω από καλλιτέχνες-συνδικαλιστές για τους οποίους το μέτρο είναι η κομματικά εξαρτημένη συνδικαλιστική εκδοχή της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας.

 

ΚΛΕΙΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ:

https://www.megaron.gr/event/sunaulia-gia-tin-oukrania/?fbclid=IwAR31I-CPr5PxzLMevocYcYao2c1bzER794e5xFdXE4JW5tdrMfEh-pHsyiQ 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ηλίας Κανέλλης

Δημοσιογράφος, εκδότης του περιοδικού Books' Journal. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και κινηματογράφο. Εξέδωσε και διεύθυνε το περιοδικό Κάμερα, υπήρξε κριτικός κινηματογράφου και αρχισυντάκτης του περιοδικού Αντί, εργάστηκε ως επιφυλλιδογράφος στην Εποχή, στην Ελευθεροτυπία, στην Εξουσία, στην Athens Voice, στο Βήμα, στο Protagon.gr και, τα τελευταία χρόνια, στα Νέα. Για πολλά χρόνια έκανε καθημερινή εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ενώ συνεργάστηκε ως πολιτικός αναλυτής με την τηλεόραση της ΕΡΤ. Ίδρυσε και διεύθυνε την εφημερίδα του Φεστιβάλ Αθηνών εφ. Έχει γράψει το βιβλίο Εθνοχουλιγκανισμός: Εκφράσεις της νεοελληνικής ιδεολογίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 της Αθήνας (εκδόσεις Οξύ) και έχει επιμεληθεί τις κινηματογραφικές μονογραφίες Σταύρος Τορνές (με τον Σταύρο Καπλανίδη και, για την ιταλική έκδοση, με την επιπλέον συνεργασία του Sergio Grmek Germani), Κώστας Γαβράς και Σταύρος Τσιώλης. Σε λίγο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του, Το κιτς του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.