Σύνδεση συνδρομητών

Позор оккупантам! Συγκέντρωση στη ρωσική πρεσβεία

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 13:10
 Το πρωτότυπο πλακάτ του 1968.
Εικόνα αρχείου
Το πρωτότυπο πλακάτ του 1968.
Позор оккупантам!
За вашу и нашу свободу!
Ντροπή στις δυνάμεις κατοχής!
Για τη δική σας και τη δική μας ελευθερία!

 Τον Αύγουστο του 1968, οκτώ σοβιετικοί πολίτες έκαναν το αδιανόητο, σώζοντας την τιμή ενός ολόκληρου λαού: διαδήλωσαν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας εναντίον της εισβολής των δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Πράγα. Τα προχειροφτιαγμένα πλακάτ τους έγραφαν: «Κάτω τα χέρια από την Τσεχοσλοβακία», «Λευτεριά στον Ντούμπτσεκ», «Ντροπή στις δυνάμεις κατοχής», «Για τη δική σας και τη δική μας ελευθερία». Εννοείται πως η διαδήλωση κράτησε δυο-τρία λεπτά. Αμέσως τους περικύκλωσαν ασφαλίτες με πολιτικά φωνάζοντας «Προδότες» και «Εβραίοι», τους πλάκωσαν επιτόπου στο ξύλο (ενός του έσπασαν τα δόντια εκεί, μπροστά στους περαστικούς) και τους οδήγησαν στο τμήμα για τα περαιτέρω.

Σαράντα πέντε χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2013, η Νατάλια Γκορμπανέφσκαγια, που συμμετείχε στη διαδήλωση του 1968, μαζί με μερικούς άλλους ακτιβιστές (μεταξύ τους ο γιος άλλου ενός από τους παλιούς διαδηλωτές), βγήκαν ξανά στην Κόκκινη Πλατεία, με το σύνθημα «Για τη δική σας και τη δική μας ελευθερία». Η αστυνομία, όχι πλέον του Μπρέζνιεφ αλλά του Πούτιν, τους ξανάδειρε και τους ξανασυνέλαβε — τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν τους έστειλε σε φρενοκομεία και γκουλάγκ.
Χθες στη Μόσχα και στην Πετρούπολη Ρώσοι διαδήλωσαν εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρά τις προειδοποιήσεις του καθεστώτος Πούτιν ότι κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας θα αντιμετωπιστεί ως προδοσία. Κάπου 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στη Μόσχα και 1.000 στην Πετρούπολη, λένε τα ρεπορτάζ. Έγιναν συνολικά πάνω από 700 συλλήψεις.
Ας μην αφήσουμε μόνους τους ούτε τους Ουκρανούς ούτε τους 3.000 Ρώσους. Πάμε απόψε, Παρασκευή 25/2 στις 19:30, έξω από τη ρωσική πρεσβεία (Π. Ψυχικό, Νικηφόρου Λύτρα 28), με συνθήματα: «Позор оккупантам» και «За вашу и нашу свободу»;
 
Το παραπάνω κείμενο υπογράφεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολίτες, που καλούν στη συγκέντρωση. Το Books' Journal θεωρεί ότι είναι ύψιστο χρέος κάθε δημοκρατικού πολίτη η διαμαρτυρία και η καταγραφή της, ως απάντηση στη βαρβαρότητα και τον αυταρχισμό του Πούτιν. 
 
The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.