Σύνδεση συνδρομητών

Όλοι μαζί να κρατήσουμε στη ζωή το Books’ Journal

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 22:12
Γίνετε συνδρομητές.
Γίνετε συνδρομητές.

To Books' Journal κινδυνεύει να πάψει να κυκλοφορεί. Η πιθανή εκτέλεση δικαστικής απόφασης εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών, καθηγητή Νίκου Κοτζιά, κατά (και) του εκδότη του περιοδικού μας, για παλαιό δημοσίευμα του Athens Review of Books, θα οδηγήσει το Books' Journal στο κλείσιμο. Ζητούμε τη συμβολή των αναγνωστών μας για να κρατήσουμε στη ζωή το Books’ Journal. Γίνετε άμεσα συνδρομητές. Στείλτε 50 ευρώ για μια ετήσια συνδρομή, 100 ευρώ για μια διετή συνδρομή, 80 ευρώ για μια ετήσια συνδρομή εξωτερικού. Καταθέστε το ποσόν στο IBAN: GR6101401420142002320004738 της Alpha Bank (SWIFT/BIC: CRBAGRAA). Όνομα δικαιούχου: ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ.

Το φθινόπωρο του 2009, λίγο πριν ξεσπάσει η μεγάλη μας κρίση, και ενώ τα πρώτα σημάδια υπονόμευσης της δημοκρατικής συνύπαρξης είχαν κάνει την εμφάνισή τους, ξεκίνησε η έκδοση της επιθεώρησης The Athens Review of Books, από την οποία προέκυψε λίγο αργότερα και το δικό μας περιοδικό, το Books’ Journal: το Περιοδικό του Βιβλίου.

Αφετηρία και ελατήριο αυτού του εγχειρήματος ήταν η ανάγκη για έναν σύγχρονο, λόγιο, κριτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο, που θα συλλαμβάνει και θα αναλύει τον πολύπλοκο κόσμο μας, τη συνθετότητα της ζωής μας και τη ρευστή πραγματικότητα που μας περιβάλλει.

Πολύ σύντομα, όμως, και καθώς η κρίση λειτουργούσε διαβρωτικά  για τους  δημοκρατικούς θεσμούς και υπονόμευε τους όρους διαλόγου και διαφωνίας στη δημόσια σφαίρα, η εκδοτική λειτουργία του Books’ Journal απέκτησε και νέα χαρακτηριστικά.

Σε ένα περιβάλλον μολυσμένο από μνησικακία, ανιστόρητο αντιευρωπαϊσμό, δήθεν ταξικό μίσος, εθνολαϊκιστικές ευκολίες, πρόθυμους δημαγωγούς αλλά και πρωτόγνωρη πραγματική βία και εκφοβισμό, το Books’ Journal μετατράπηκε σε θύλακα διαφύλαξης του κριτικού και επιστημονικού πνεύματος. Σε κοινότητα υπεράσπισης του δημοκρατικού κεκτημένου της Μεταπολίτευσης, εν γένει σε μια ετεροδοξία, σε μια σειρά διαφορετικών μεταξύ τους φωνών που είχαν κοινό να μην υποτάσσονται στην κοινοτοπία του εθνικισμού και του λαϊκισμού, να μην τρομάζουν μπροστά στο κύμα πολιτικού παραλογισμού, ψεύδους και αυταπάτης που σάρωνε τη χώρα.

Σήμερα, που οι περισσότερες από τις επεξεργασίες τις οποίες φιλοξένησε το περιοδικό για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, τα δικαιώματα, τη φύση της ελληνικής κρίσης και την ποιότητα της δημοκρατίας δικαιώνονται, η φωνή μας κινδυνεύει να σιγήσει.

Βασισμένο στους συνδρομητές και στους αναγνώστες του, στις συνεισφορές των φίλων του, στην προσφορά κειμένων των συνεργατών του, στη δωρεάν εργασία της συντακτικής ομάδας, του γραφιστικού τμήματος, της ηλεκτρονικής έκδοσης και της γραμματείας, στην  εμπειρία του εκδότη του, με ελάχιστες πληρωμένες καταχωρίσεις κυρίως από τον χειμαζόμενο εκδοτικό χώρο και, φυσικά, μακριά από κάθε σκέψη υπαγωγής σε δυνάμεις που θα περιόριζαν την αυτονομία του, το Books’ Journal επιβιώνει μήνα το μήνα, όπως οι περισσότεροι Έλληνες.

Όμως, τώρα, γίνεται εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο άμεσου κλεισίματος του περιοδικού, και γι’ αυτό ευθύνεται μια επιλογή του υπουργού Εξωτερικών, καθηγητή Νίκου Κοτζιά. Ο τελευταίος, κάνοντας χρήση του νόμου και της δικαστικής απόφασης που τον δικαιώνει για ένα κριτικό εις βάρος του άρθρο στην Athens Review of Books τον Οκτώβριο του 2010 (στην  οποία τότε ήταν διευθυντής και ο Ηλίας Κανέλλης), απαιτεί από τους διευθυντές της επιθεώρησης και τον συγγραφέα του άρθρου την άμεση καταβολή του ποσού των 19.917,44 ευρώ.

Σε μια συγκυρία όπου η κυβερνητική εξουσία δεν διστάζει να επιδείξει μη αρμόζουσα σε δημοκρατική χώρα επιθετικότητα κατά των διαφωνούντων και χρησιμοποιεί κάθε πιθανό δίαυλο για την προπαγάνδα της, κρίνουμε ότι η επιλογή του καθηγητή Κοτζιά (και υπουργού Εξωτερικών) να απαιτήσει ένα τέτοιο ποσό αποπνέει εκδικητικότητα, δείχνει απουσία ανοχής και, στην πράξη, λειτουργεί λογοκριτικά, εφ’ όσον το ποσό αυτό βαρύνει ουσιαστικά το δύο έντυπα (The Athens Review of Books και The Books’ Journal).

Πριν από μερικές μέρες, ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναιρέσεως της Athens Review of Books. Το Books’ Journal, διά των νομικών παραστατών του, ετοιμάζει τη δική του αίτηση αναίρεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και ελπίζουμε να δικαιωθούμε. Έως τότε, όμως, το περιοδικό πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει πιθανή απαίτηση του ποσού που έχει επιδικαστεί στον καθηγητή Κοτζιά. Πρέπει, δηλαδή, να συνεχίσει να υπάρχει.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται να αποκτήσουμε τη δυνατότητα αποζημίωσης του καθηγητή (και υπουργού) Νίκου Κοτζιά. Και επειδή, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που υπηρετεί, σεβόμαστε την υπόσταση της Ελληνικής Δικαιοσύνης και τις αποφάσεις της, ακόμα και όταν τους ασκούμε το δημοκρατικό δικαίωμα της κριτικής, καλούμε τους αναγνώστες μας να στηρίξουν το περιοδικό με την εισφορά ποσού 50 έως 100 ευρώ, για την αγορά ετήσιας ή διετούς συνδρομής (ή 80 ευρώ, για την αγορά ετήσιας συνδρομής εξωτερικού).

Ο χώρος των δημοκρατικών ιδεών, των ατομικών δικαιωμάτων, του κριτικού ευρωπαϊσμού, ο χώρος του βιβλίου, των τεχνών και της κριτικής κινδυνεύει να γίνει επικίνδυνα φτωχότερος χωρίς τη στήριξη και την κινητοποίησή σας.

Το Books’ Journal δεν ανήκει στον εκδότη του, ούτε στους αρθρογράφους και του συντελεστές του – δεν είναι άλλωστε κερδοφόρο και η φύση του δεν επιτρέπει την κερδοφορία του (η οποία, αν υπάρξει, θα επενδυθεί στο ακέραιο για την εκδοτική ανάπτυξή του στους σκοπούς που υπηρετεί). Το Books’ Journal ανήκει στους αναγνώστες του, στους συνδρομητές τους,  αλλά και σε κάθε άνθρωπο που θέλει να εκφράσει κριτικά, ελεύθερα και αδέσμευτα την άποψή του.

Πρέπει να το κρατήσουμε ζωντανό, μόνο εμείς μπορούμε να το κάνουμε. Χρειάζεται μόνο ένα πράγμα: να συμμετάσχουμε σε αυτή την καμπάνια, ανταλλάσσοντας τη στήριξή μας με ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε συνδρομές της χάρτινης έκδοσης του περιοδικού.

Ας συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός κινήματος που θα μπορεί να στηρίξει μια απαραίτητη κριτική φωνή. Ας το πράξουμε όλοι τώρα.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ

Καταθέστε το ποσόν της συνδρομής στην Alpha Bank (SWIFT/BIC:CRBAGRAA), IBAN:GR6101401420142002320004738, όνομα δικαιούχου: ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ. Στείλτε μήνυμα στο e-mail του περιοδικού Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. αναγράφοντας τον αριθμό της κατάθεσης και τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο και διεύθυνση). Μπορείτε, επίσης, να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς με το περιοδικό και τον κ. Σταύρο Καπλανίδη, καθημερινά μετά τις 9.00 το πρωί, παραγγέλνοντας τηλεφωνικώς τη συνδρομή σας.

 

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Δημήτρης Δημητράκος

Απόστολος Δοξιάδης

Παναγιώτης Ιωακειμίδης

Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Γεώργιος Μομφεράτος

Παναγής Παναγιωτόπουλος

Λίνα Παπαδάκη

Ανδρέας Παπαδόπουλος

Νατάσα Πασχάλη

Πλάμεν Τόντσεφ

Μαρία Τσάκος

Χρήστος Φραγκονικολόπουλος

 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.