Σύνδεση συνδρομητών

Τη Δευτέρα η εκδήλωση για τον Τσακυράκη και την ελευθερία του λόγου

Σάββατο, 04 Ιουνίου 2022 15:29
O Σταύρος Τσακυράκης.
Φωτογραφία αρχείου
O Σταύρος Τσακυράκης.

Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, Αδριανού 24, Μοναστηράκι, θα γίνει μια ξεχωριστή εκδήλωση: θα παρουσιαστεί το βιβλίο του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη, Η ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ - και με την ευκαιρία η συζήτηση θα περιστραφεί σε ζητήματα ελευθερίας: η καθολικότητα του δικαώματος, η διαφορά ανάμεσα σε δυτικά δικαιικά συστήματα και κυρίως στην Ευρώπη και στην Αμερική αλλά και θέματα ελευθερίας της έκφρασης στην Ελλάδα, που συχνά έρχεται και επανέρχεται προς συζήτηση.και με την ευκαιρία η συζήτηση θα περιστραφεί σε ζητήματα ελευθερίας: στην καθολικότητα του δικαιώματος, στη διαφορά ανάμεσα σε δυτικά δικαιικά συστήματα και κυρίως της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής νομοθεσίας αλλά και σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης στην Ελλάδα, που συχνά έρχονται και επανέρχονται προς συζήτηση. Συμμετέχουν: Μαριαλένα Τσίρλη, Νίκος Αλιβιζάτος, Αντώνης Καραμπατζός, Πάσχος Μανδραβέλης, Ιωάννα Τουρκοχωρίτη. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η πρόεδρος της δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

 

Η ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ του Σταύρου Τσακυράκη είναι ένα βιβλίο-ορόσημο, όχι μόνο για την ελληνική θεωρία του συνταγματικού δικαίου αλλά και γενικότερα για την ελληνική νομική επιστήμη. Σκοπός του είναι να αναδειχθεί η κεντρική θέση της ελευθερίας του λόγου σε μια φιλελεύθερη, δημοκρατική κοινωνία, να εξαρθεί η αναγκαιότητα ύπαρξής της, ακόμη και όταν ο εκφερόμενος λόγος είναι απεχθής ή εξόχως ενοχλητικός.

Αφορμή για γόνιμες επεξεργασίες και σχόλια που αφορούν τη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία και τους προβληματισμούς για την ελευθερία της έκφρασης, το βιβλίο και η προσωπικότητα του Σταύρου Τσακυράκη δίνουν την ευκαιρία για πλούσιους προβληματισμούς.

Υπάρχουν όρια στην ελευθερία του λόγου; Ποιος λόγος θα μπορούσε να είναι ποινικά κολάσιμος; Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις έννομες τάξεις της Αμερικής και της Ευρώπης στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο δημόσιος λόγος, ακόμα και ο λόγος του μίσους – και ποιες είναι αυτές; Προστατεύεται ο δημόσιος λόγος ακόμα κι όταν εκθέτει απόρρητα κρατικά έγγραφα υψίστου συμφέροντος, π.χ. για την άμυνα της χώρας; Πρέπει να προστατεύονται όσοι διασπείρουν fake news, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν παρελκυστικά και να επιδράσουν αρνητικά στην κοινή γνώμη; Ποια είναι η σχέση της ελευθερίας του λόγου με την πορνογραφία; Κινδυνεύει η ελευθερία του λόγου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα; Είναι όντως η Ελλάδα υπόλογη ανελεύθερων κρατικών πρακτικών, όπως καταγγέλλεται;

Στο επίκεντρο της συζήτησης, προφανώς, θα βρίσκεται ο καθηγητής Σταύρος Τσακυράκης και το έργο του. Ένας παρεμβατικός δημόσιος διανοούμενος που σφράγισε με τις επιλογές της ζωής του τις πεποιθήσεις του.


Για το βιβλίο συζητούν:
Μαριαλένα Τσίρλη, Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων
του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)
Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Kαθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή
του Πανεπιστημίου Αθηνών
Αντώνης Καραμπατζός, Καθηγητής Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών 
Πάσχος Μανδραβέλης, Δημοσιογράφος, που υπογράφει τον πρόλογο του βιβλίου, και η
Ιωάννα Τουρκοχωρίτη, Επίκουρη Kαθηγήτρια στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Γκάλγουεϊ (Galway), που υπογράφει το επίμετρο του βιβλίου
Τη συζήτηση διευθύνει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης.

Κριτική του βιβλίου: https://booksjournal.gr/kritikes/koinonia/3643-en-arxi-in-o-eleytheros-logos

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.