Σύνδεση συνδρομητών

Το ΚΚΕ φιμώνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 14:14
H παρτιτούρα του Εθνικού Ύμνου της Ουκρανίας, που η Ορχήστρα αποφάσισε να μην παιχτεί.
Αρχείο Μάνου Επιτροπάκη
H παρτιτούρα του Εθνικού Ύμνου της Ουκρανίας, που η Ορχήστρα αποφάσισε να μην παιχτεί.

Ο μουσικός Μάνος Επιτροπάκης καταγράφει, στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια ιστορία ενδεικτική της διαστρεβλωμένης πραγματικότητας με την οποία μεγάλη μερίδα του ελληνικού προοδευτισμού αντιμετωπίζει και την εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία. Είναι η προσωπική του περιπέτεια με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, όπου εργάζεται - και πώς μετατράπηκε μια πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου (η Ορχήστρα να παίξει τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας) σε προπαγάνδα του φαιοκόκκινου μετώπου.

Φίλες και φίλοι, εργάζομαι στην Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων από το 1999. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν στιγμές καλές και κακές. Σήμερα [4/3/2022] ένιωσα για πρώτη φορά ντροπή και ξεφτίλα και οργή! Αύριο [5/3/2022] έχουμε συναυλία στο θέατρο Ολύμπια με έργα από όπερες. Μας προτάθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο να ξεκινήσουμε τη συναυλία με τον Εθνικό Ύμνο της Ουκρανίας, πράγμα που προσωπικά με ενθουσίασε και με έκανε υπερήφανο.

Και ενώ χτες που έγινε η σχετική ανακοίνωση δεν υπήρξαν αντιρρήσεις, κάθε άλλο μάλιστα, σήμερα το ΚΚΕ και οι τυπικοί και άτυποι εκπρόσωποί του δημιούργησαν επεισόδιο στην Ορχήστρα και τη Χορωδία, ζητώντας να μην παιχτεί ο Ύμνος της Ουκρανίας, αλλά να παίξουμε κάτι άλλο υπέρ της... «Ειρήνης των Λαώνε»! Ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί! Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, κι ενώ όλος ο ελεύθερος κόσμος στον πλανήτη στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών που δέχονται εισβολή, ενώ σε όλο τον ελεύθερο κόσμο οι καλλιτέχνες πιέζουν τον δικτάτορα Πούτιν και στην Ρωσία παραιτουνται καλλιτέχνες από τις θέσεις τους, στην Ελλάδα, ο συνασπισμός φασιστών, ΚΚΕ και ψεκασμένων καπελώνει και εξευτελίζει τους έλληνες μουσικούς. Διότι η απόφαση να μην παιχτεί ο Εθνικός Ύμνος της Ουκρανίας αύριο είναι παγκόσμια ξεφτίλα.

Φυσικά, παρόντος του Επιτροπάκη, τίποτα από αυτά δεν πέρασε έτσι. Σηκώθηκα πάνω και τους έτριψα στην μούρη την ξεφτίλα τους, τους έκανα με τα κρεμμυδάκια. Μου έφεραν και ενισχύσεις, το τριτοβάθμιο σωματείο, να μας συνετίσει! Μην τυχόν και παιχτεί ο Ύμνος της Ουκρανίας από ελληνική ορχήστρα! Πήραν κι αυτοί μια γεύση από Επιτροπάκη!

Αγαπητοί συνάδελφοι, αν θέλετε να λέγεστε μουσικοί, και όχι οργανοπαίχτες, δεν πρέπει να επιτρέψετε αυτήν την ξεφτίλα. Δεν πρέπει να επιτρέψετε το καπέλωμα της τέχνης που υπηρετεί τα ιδεώδη της ελευθερίας και του ανθρωπισμού, τα ιδεώδη του ελεύθερου δημοκρατικού κόσμου , που καταπάτησε ο Πούτιν, να τα πατήσει και η μπότα των σταλινικών απολιθωμάτων και τον ακροδεξιών φίλων τους που στηρίζουν την εισβολή.

Και όχι, η Μουσική δεν ενώνει το καλό και το κακό, ενώνει τους ανθρώπους και τους διαχωρίζει από τα ζώα!

Ο μέγας Ρώσος,  Ροστροπόβιτς, έξω από το τείχος του Βερολίνου, ένωσε τον κόσμο, δεν τον διαχώρισε! Ο Καζάλς το ίδιο απέναντι στον Φράνκο. Δεν ευχόταν απλά «ειρήνη». Αλλά και ο Μπετόβεν, όταν έγραφε την «Ηρωική» 3η Συμφωνία του την έγραψε για να στηρίξει την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Και απέσυρε την αφιέρωση στον Ναπολέοντα όταν αυτός πήρε τον λάθος δρόμο.

Δεν ξέρω για εσάς, εγώ αύριο πάντως θα σηκωθώ από το αναλόγιό μου και θα φωνάξω Ζήτω η Ουκρανία, Ζήτω ο Ελεύθερος Κόσμος!

Και σας καλώ κι εσάς να κάνετε το ίδιο, και να μην επιτρέψετε τον εξευτελισμό της Ορχήστρας μας.

Εγώ στήριξη στον εισβολέα δεν θα δώσω!

Δεν θα ζήσω με τέτοια ντροπή!
 
The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.