Σύνδεση συνδρομητών

Σε βιβλίο οι γελοιογραφίες του Χρήστου Παπανίκου

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021 22:23
Γελοιογραφία του Χρήστου Παπανίκου, όταν ο πρωταθλητής του τένις Στέφανος Τσιτσιπάς δήλωσε ότι δεν έχει κάνει το μβόλιο.
Χρήστος Παπανίκος
Γελοιογραφία του Χρήστου Παπανίκου, όταν ο πρωταθλητής του τένις Στέφανος Τσιτσιπάς δήλωσε ότι δεν έχει κάνει το μβόλιο.

Χρήστος Παπανίκος, Στιγμές επικαιρότητας. Σκίτσα - γελοιογραφίες, Μίνωας, Αθήνα 2021, 148 σελ.

Ο γελοιογράφος Χρήστος Παπανίκος, στο πρώτο του βιβλίο που κυκλοφορεί στις 12 Νοεμβρίου, αποτυπώνει με θαυμαστή ακρίβεια μέσα από τα σκίτσα του τα πιο σημαντικά γεγονότα της περιόδου Ιούλιος 2019 - Σεπτέμβριος 2021.

 Ο γελοιογράφος Χρήστος Παπανίκος είναι πολύ γνωστός στους αναγνώστες του Books' Journal, αφού πολλά πολιτικά του σκίτσα έχουν δημοσιευτεί στις σελίδες της χάρτινης έκδοσης ενώ για μεγάλο διάστημα, με σεναριογράφο τον Κυριάκο Αθανασιάδη, παρήγαγε κάθε μήνα ολοσέλιδο κόμικς με τίτλο "Νερό που καίει".

Ο Χρήστος Παπανίκος, οι γελοιογραφίες του οποίου ξεχώρισαν τη δεκαετία της χρεοκοπίας, όταν μαχητικά σατίριζε τον λαϊκισμό που οδήγησε τη χώρα στην κυβερνητική περιπέτεια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν υπήρξε συνεργάτης εφημερίδων, που επιδιώκουν το συμπληρωματικό σχόλιο μιας σατιρικής πένας. Οι γελοιογραφίες του δημοσιεύονταν ελεύθερες στα κοινωνικά δίκτυα και, πρωτίστως, στο λογαριασμό του στο facebook. Το κοινό του διευρυνόταν συνεχώς, και μαζί οι αναπαραγωγές, διά του διαμοιρασμού και των κοινοποιήσεων, των γελοιογραφιών του και των μηνυμάτων τους. 

Κομψός, με καθαρή γραμμή και έμφαση στη λεπτομέρεια, οξυδερκής, με βαθύτατη καλλιέργεια που καθρεφτίζεται στη δουλειά του, ο Παπανίκος είναι μια σπουδαία περίπτωση στο χώρο της ελληνικής γελοιογραφίας - και, επιτέλους, η συγκεντρωτική έκδοση της πρόσφατης σοδειάς του επιτρέπει στους αναγνώστες, με συγκεντρωμένο το υλικό του, να αναγνωρίσουν την αξία του.

Ηλίας Κανέλλης

Δημοσιογράφος, εκδότης του περιοδικού Books' Journal. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και κινηματογράφο. Εξέδωσε και διεύθυνε το περιοδικό Κάμερα, υπήρξε κριτικός κινηματογράφου και αρχισυντάκτης του περιοδικού Αντί, εργάστηκε ως επιφυλλιδογράφος στην Εποχή, στην Ελευθεροτυπία, στην Εξουσία, στην Athens Voice, στο Βήμα, στο Protagon.gr και, τα τελευταία χρόνια, στα Νέα. Για πολλά χρόνια έκανε καθημερινή εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ενώ συνεργάστηκε ως πολιτικός αναλυτής με την τηλεόραση της ΕΡΤ. Ίδρυσε και διεύθυνε την εφημερίδα του Φεστιβάλ Αθηνών εφ. Έχει γράψει το βιβλίο Εθνοχουλιγκανισμός: Εκφράσεις της νεοελληνικής ιδεολογίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 της Αθήνας (εκδόσεις Οξύ) και έχει επιμεληθεί τις κινηματογραφικές μονογραφίες Σταύρος Τορνές (με τον Σταύρο Καπλανίδη και, για την ιταλική έκδοση, με την επιπλέον συνεργασία του Sergio Grmek Germani), Κώστας Γαβράς και Σταύρος Τσιώλης. Σε λίγο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του, Το κιτς του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.