Σύνδεση συνδρομητών

Οι εκδότες κατά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και υπέρ της ελευθερίας του λόγου

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019 21:38
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κατέθεσε αγωγή κατά του συγγραφέα Δημήτρη Αλικάκου. Η ελευθερία του λόγου ακόμα μια φορά υπό διωγμόν.
Σχέδιο Αρχειου
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κατέθεσε αγωγή κατά του συγγραφέα Δημήτρη Αλικάκου. Η ελευθερία του λόγου ακόμα μια φορά υπό διωγμόν.

Με αφορμή την αγωγή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κατά του Δημήτρη Αλικάκου, συγγραφέα του βιβλίου Λύτρωση - περί του Αγίου Φωτός, του εκδότη του και κατά του Στααύρου Ζουμπουλάκη ο οποίος υπογράφει τον πρόλογο, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, υπερασπιζόμενη την ελευθερία της δημοσίευσης.

Η ελευθερία έκφρασης, η ελευθερία έκδοσης και η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση αποτελούν τη βάση της δημοκρατίας και έχουν θεμελιώδη σημασία για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η ελευθερία της δημοσίευσης ενσωματώνεται σε διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει και η χώρα μας συνυπογράψει, μέσω των οποίων κατοχυρώνεται η ανεκτικότητα, η πολιτιστική πολυμορφία και η ελευθερία του ατόμου να εκφράζεται και να δημιουργεί.

Σε μια σύγχρονη, δημοκρατική κοινωνία, αγωγές κατά δημιουργών και εκδοτών δεν έχουν θέση. Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου δεν τοποθετείται επί του περιεχομένου του βιβλίου του Δημήτρη Αλικάκου, «Λύτρωση - περί του Αγίου Φωτός», κατά του οποίου κατατέθηκε αγωγή από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπως και κατά του εκδότη Πέτρου-Ερρίκου Κολέτσου και του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Σταύρου Ζουμπουλάκη. Ομοίως αγνοεί το περιεχόμενο και τις αιτιάσεις που επικαλείται στην αγωγή του το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Οι ιδέες και οι πνευματικές δημιουργίες, όμως, δεν κρίνονται σε αίθουσες δικαστηρίων. Αξιολογούνται από τους αναγνώστες και αποτιμώνται σε βάθος χρόνου.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΕΛΒΙ

Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος, Πρόεδρος (Εκδόσεις Μίνωας) 

Εύα-Μαρία Καραϊτίδη, Αντιπρόεδρος (Εκδόσεις της Εστίας)

Κωνσταντίνος Γκοβόστης, Γενικός Γραμματέας (Εκδόσεις Γκοβόστη)

Νικόλαος Αργύρης, Ταμίας (Εκδόσεις Ίκαρος)

Γεώργιος Κατσίγιαννης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας (Εκδόσεις Susaeta)

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.