Σύνδεση συνδρομητών

Ο Παπαδημητρακόπουλος και οι άλλοι

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016 13:34
Ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος.
Φωτογραφία Αρχείου
Ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος.

Ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο των γραμμάτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, που προκηρύσσει και απονέμει  τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας. Ανάμεσα στους βραβευθέντες των βραβείων του 2015 (για τη βιβλιοπαραγωγή του 2014!) συγκαταλέγονται οι συνεργάτες του περιοδικού μας Κατερίνα Σχινά, Χρήστος Χωμενίδης, Ανδρέας Μήτσου, Χρίστος Κυθρεώτης.

 

Από το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου και Ψηφιακού Περιεχομένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2015, που αφορούν εκδόσεις του έτους 2014, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων προς βράβευση έργων.

Παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα το σκεπτικό βράβευσης της αρμόδιας Επιτροπής για κάθε κατηγορία βραβείου.

Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων

Απονεμήθηκε ομόφωνα στον  Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο για το σύνολο του έργου του (Άπαντα τα διηγήματά του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη).

Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος

Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Χρήστο Χωμενίδη για το έργο Νίκη, εκδόσεις Πατάκη.

Κρατικό Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας

Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Ανδρέα Μήτσου για το έργο του Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια, εκδόσεις Καστανιώτη.

Κρατικό Βραβείο Ποίησης

Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στη Ζέφη Δαράκη για το έργο της με τίτλο Η σπηλιά με τα βεγγαλικά, εκδόσεις Νεφέλη.

Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής

Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στην Κατερίνα Σχινά για το έργο της με τίτλο Καλή και ανάποδη. Ο πολιτισμός του πλεκτού, εκδόσεις  Κίχλη.

Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας - Βιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής
Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Νίκο Μπακουνάκη για το έργο του Δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ. Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες, 19ος – 20ός αιώνας, εκδόσεις Πόλις.

Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα

Απονεμήθηκε εξ ημισείας στον Χρίστο Κυθρεώτη για το έργο του με τίτλο Μια Χαρά, εκδόσεις Πατάκη και στην Μαρία Φίλη για το έργο της με τίτλο Το πιο Παράξενο Απόκτημα των Εντόμων, εκδόσεις Μελάνι.

Κρατικό Ειδικό Βραβείο σε Λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα

Απονεμήθηκε ομόφωνα στην Ρίκα Μπενβενίστε για το έργο της Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση, εκτόπιση, επιστροφή. Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940, εκδόσεις Πόλις.

Διακρίσεις

Η Επιτροπή εισηγείται την απονομή τιμητικής διάκρισης στα λογοτεχνικά περιοδικά Νέα Ευθύνη και Φρέαρ για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.