Σύνδεση συνδρομητών

Κορίτσια, ο ρωσικός στόλος

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 21:59
To επίμαχο δημοσίευμα του πρακτορείου Νοβόστι.
To επίμαχο δημοσίευμα του πρακτορείου Νοβόστι.

Χαμένοι στη μετάφραση ή ένα επεισόδιο του ακήρυχτου επικοινωνιακού πολέμου; Μια ιστορία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον Ομπάμα, τον ρωσικό στόλο και, πιθανόν, και τη στάση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στη διαπραγμάτευση Αναστασιάδη-Ακιντζί για τη λύση του Κυπριακού. Γράφει ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ.

Το σκηνικό θυμίζει κατασκοπευτική ιστορία της εποχής του Ψυχρού πολέμου. Ανταποκρίσεις που παραπληροφορούν, εφημερίδες που αποκαλύπτουν τη «λανθασμένη μετάφραση» (sic), ενημερωτικά δελτία αντιπληροφόρησης και έλληνες πολιτικοί που μέσω τρίτων χωρών προσπαθούν να γοητεύσουν το εθνικολαϊκιστικό ακροατήριο που φιλοδοξεί να αναβιώσει το «Ρωσικό Κόμμα», ενάμιση περίπου αιώνα μετά την αυτοκατάργησή του στη χώρα μας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η Αθήνα σκοπεύει να ασκήσει ανεξάρτητη πολιτική σε σχέση με την Μόσχα, ο ρωσικός στόλος θα μπορεί να ελλιμενίζεται στα ελληνικά λιμάνια και να προμηθεύεται όλα τα αναγκαία, δήλωσε στο ΡΙΑ Νοβόστι, πηγή προσκείμενη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.

Έτσι ξεκινάει η σημερινή ανταπόκριση του Γκενάντι Μέλνικ από την Αθήνα, για το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο απηχεί και μεταδίδει την επίσημη πολιτική του Κρεμλίνου ανά τον κόσμο.

Και συνεχίζει:

Η πηγή υπογράμμισε πως για την Αθήνα είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε πίεση στο ζήτημα της απαγόρευσης του ανεφοδιασμού των ρωσικών πλοίων. «Όλες οι συζητήσεις για το θέμα αυτό έχουν σταματήσει», πρόσθεσε ο συνομιλητής του πρακτορείου.

Η θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας σε σχέση με τη Ρωσία είναι ξεκάθαρη – η Ρωσία δεν είναι εχθρός μας. Η Ρωσία είναι σύμμαχός μας. Εχθρός μας είναι το Ισλαμικό Κράτος και οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Κανείς άλλος, μας είπε η πηγή.

Στο ερώτημα αν έθεσε αυτό το ζήτημα περί απαγόρευσης εισόδου του ρωσικού στόλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο συνομιλητής του πρακτορείου απάντησε θετικά, ωστόσο, κατά τον ίδιο, «πίεση δεν υπήρξε».

Και συνεχίζει με έντονα γράμματα:

Ακόμη και αν ο Ομπάμα ήθελε να ασκήσει πίεση, δεν θα επιτρέπαμε μια τέτοια συζήτηση. Έγινε συζήτηση για την Κύπρο, γιατί ο πρόεδρος της Ελλάδας (Προκόπης Παυλόπουλος) είπε στον Ομπάμα ότι για μας είναι απαράδεκτη η παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο και το σύστημα των εγγυήσεων, συνόψισε η πηγή.

Σχολιάζοντας τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου της Ελλάδας Δημήτρη Τζανακόπουλου την παραμονή της επίσκεψης του Ομπάμα ότι «η δήλωση του Ομπάμα δεν είναι μια απλή δήλωση αλλά άσκηση πίεσης»  ο συνομιλητής του πρακτορείου αντέτεινε: «Ο Ομπάμα επισήμως δεν έκανε δηλώσεις (αναφορικά με τον ρωσικό στόλο [σ.τ.σ.]»

Όλη η σημερινή ανταπόκριση στην επίσημη σελίδα του πρακτορείου εδώ (https://ria.ru/politics/20161125/1482188729.html?utm_medium=source&utm_source=rnews )

Σε δημοσίευμα του ιδίου ανταποκριτή στις 13/11/2016 (εδώ: https://ria.ru/world/20161113/1481259730.html) είχε τονιστεί ιδιαίτερα το γεγονός της «πίεσης του Ομπάμα να κλείσει τα ελληνικά λιμάνια για τον ρωσικό στόλο», πράγμα που προκάλεσε θόρυβο στη χώρα του, με αποτέλεσμα η εφημερίδα Komersant να «σκαλίσει»  το θέμα και να καταγγείλει δημόσια πως πρόκειται για υποβολιμαίο δημοσίευμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα Ρωσικά  ΜΜΕ χάθηκαν στην μετάφραση». Στην Ελλάδα είχαμε τη χλιαρή διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Όπως όμως διευκρίνισε η EU’s East StratCom Task force, η ειδική υπηρεσία της ΕΕ, η οποία παρατηρεί και αντιπαρατίθεται στην παραπληροφόρηση των ρωσικών ΜΜΕ και την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, επρόκειτο για υλικό που το είχε δανειστεί ο ανταποκριτής από την ιστοσελίδα www.militaire.gr. (εδώ http://us11.campaign-archive1.com/?u=cd23226ada1699a77000eb60b&id=495b28ffc2)

Ενδιαφέρουσα ιστορία που φαίνεται να απασχολεί προς το παρόν μόνο τις ρωσικές εφημερίδες.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.