Σύνδεση συνδρομητών

(Αστυνομική) βία και ελευθερία

Σάββατο, 16 Μαϊος 2020 10:31
MAT στα Εξάρχεια, την εποχή πριν την πανδημία. Οι αστυνομικοί καταγγέλθηκαν πολλές φορές για χρήση υπέρμετρης βίας.
Φωτογραφία Αρχείου
MAT στα Εξάρχεια, την εποχή πριν την πανδημία. Οι αστυνομικοί καταγγέλθηκαν πολλές φορές για χρήση υπέρμετρης βίας.

Σε αυτούς που λένε ότι «έχουμε χούντα» πρέπει να απαντάμε συνεχώς. Με αγάπη και υπομονή, γιατί δεν μας παίρνει για άλλο λεκτικό ή και κυριολεκτικό/μεταφορικό ξύλο.

Αποδέχομαι σχετικά με την Ελληνική Αστυνομία ότι:

1. Σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις, σκοράρει πολύ ψηλά σε παγκόσμιο επίπεδο σε δείκτες μέτρησης της αστυνομικής αυθαιρεσίας (δεν ξέρω αν είναι σωστή η διατύπωση, αλλά γιου γκετ δι αϊντία).

2. Αποδέχομαι την εγκυρότητα των διαφόρων αυτοβιογραφικών ιστοριών που συχνά ακούμε από γυναίκες συμπολίτες μας. Εντελώς συνοπτικά, οι ιστορίες αυτές αναφέρουν ότι δυνάμεις της αστυνομίας εκφράστηκαν με απρεπή, χυδαίο, αντιεπαγγελματικό, σεξιστικό, παραβιαστικό τρόπο, σε λεκτικό και σωματικό επίπεδο, στις γυναίκες συμπολίτες μας. Αυτές οι συμπεριφορές είναι εντελώς καταδικαστέες και πρέπει να διώκονται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Είναι μικροπρεπείς, ανήθικες και άθλιες.

3. Τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα και στα οποία καταγράφονται δυνάμεις των ΜΑΤ να κακοποιούν άνδρες και γυναίκες στα Εξάρχεια με εντελώς σκαιούς τρόπους, χρήση άθλιας φρασεολογίας και σωματικής βίας προδίδουν συμπεριφορά εντελώς κατακριτέα. Οι πρωταγωνιστές τους παραβιάζουν κατάφωρα σειρά δικαιωμάτων του πολίτη, αποδομούν την εμπιστοσύνη των πολιτών για τα όργανα της τάξης, καλλιεργούν μια κουλτούρα γενικευμένης καχυποψίας απέναντι στα όργανα της τάξης, προκαλούν αισθήματα ανασφάλειας στον πολίτη ο οποίος έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις πολιτικές του απόψεις σύμφωνα με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τις οποίες του παρέχει (εξασφαλίζει; δεν ξέρω ποια είναι η σωστή διατύπωση) το ελληνικό σύνταγμα.

4. Θα μοιραστώ μια προσωπική ιστορία. Την προηγούμενη εβδομάδα βγαίνοντας από το γραφείο μου, διημείφθη το εξής περιστατικό. Την ώρα που περνούσα μπροστά από δυνάμεις τις ασφάλειας, ένας εκ των τεσσάρων είπε μεγαλόφωνα στους συναδέλφους του «ώπα ώπα, κοιτάξτε τη τη χαριτωμένη». Ο εν λόγω άστολος με χαρακτήρισε έτσι επειδή φορούσα ένα υπέροχο κιμονό. Καλό είναι οι ένστολοι και οι άστολοι να μην εκφράζουν με οποιονδήποτε τρόπο τις αισθητικές, ηθικές, πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες απόψεις τους (σχετικά με το κιμονό μου αλλά και ευρύτερα) εν ώρα εργασίας. Ο πολίτης έχει κάθε δικαίωμα και πρέπει να καταγγέλει τέτοιες συμπεριφορές. Πρέπει να το κάνει για να έχουν κόστος για τους παραβάτες. Πολλές φορές είναι δύσκολο για κάποιους συμπολίτες μας να προβούν σε καταγγελίες, το καταλαβαίνω αυτό. Εγώ δεν κατήγγειλα τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Επέλεξα να κοντοσταθώ, να κοιτάξω ευθύβολα τον παραβάτη και να μιμηθώ με πολύ γλαφυρό τρόπο την πράξη της πεολειχίας. Πιστεύω ότι ήταν πολύ αποτελεσματικό.

5. Με βάση όλα τα παραπάνω μπορώ να πω (να πούμε) ότι η ελληνική αστυνομία έχει να διανύσει πολύ δρόμο.

Τούτων δοθέντων, για να λειτουργήσει μια κοινωνία πρέπει να υπάρχει μια μίνιμουμ αίσθηση ασφάλειας. Τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης η αίσθηση αυτή αποδομήθηκε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Πάνω και κάτω πλατείες, δημοψήφισμα, κάπιταλ κοντρόλ, απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, σκληρή διχαστική πολιτική ρητορική με ευθύνη των περισσότερων (εντάξει, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη, χιχιχι), χυδαίες αναφορές στο Ολοκαύτωμα, η Ευρώπη ως στρατόπεδο συγκέντρωσης, Ναζίδες χρυσαυγίτες, Μαρφίν, Εξάρχεια, εκτροχιασμένος Τύπος όλων των πολιτικών αποχρώσεων, εκτροχιασμένη τηλεόραση όλων των πολιτικών αποχρώσεων, κακές τηλεοπτικές εκπομπές ύποπτου, επιθετικού και εντελώς εμπρηστικού περιεχομένου, εκτεταμένη συνωμοσιολογία όλων των αποχρώσεων (εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη, χιχιχι), ύποπτες προσπάθειες ποδηγέτησης της ελευθερίας του Τύπου, εμφυλιοπολεμικό κλίμα, ενδοοικογενειακές συγκρούσεις λόγω πολιτικών διαφωνιών, προσπάθειες ποδηγέτησης της δικαστικής εξουσίας, περίεργες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, να καεί να καεί το μπουρδέλο η Βουλή, νενέκοι, οχιάδες, φιλελέδες, κομμούνια, αναρχοάπλυτοι, βίγκαν σατανίστριες (ή κάτι παρόμοιο - Κωνσταντίνεν Μπογδάνεν είσαι Θεούλης), εβραιομασόνοι, γερμανοτσολιάδες, μπουκέτα σε υπουργούς, τις φωτιές τις βάνανε κάποιοι ξένοι, ΤΡΟΪΚΑ, ναινέδες, τουρκόσποροι, προδότες, αδερφάρες, μικροαστούληδες, όταν κλείνει η tv ανοίγει η ζωή, δολοφονία Παύλου Φύσσα, τραμπουκισμοί χρυσαυγιτών, συρρίκνωση ΑΕΠ, βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, αφελής αποδόμηση του μεταπολιτευτικού νάρατιβ, η χούντα δεν τελείωσε το ‘73, όλοι τα ίδια κάνουνε, δεν υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί, όλα τα αφεντικά είναι ίδια, ΤΡΑΓΚΑΣ, χρυσαυγίτης στο Θέμο, Κασιδιάρης στο Σταρ, μπουκέτο Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη, Άγιος Παντελεήμονας, βοηθάμε τη γιαγιά να πάρει λεφτά από το ATM να μην την κλέψουνε οι ξένοι, πυρακτωμένοι πυρσοί, Ιάνη Βαρουφάκης, Νομισματοκοπείο, Καροτσάκιας που θέλει να μας κάνει να φτωχέψουμε επειδή είναι κομπλεξικός, Αλ τσαντίρι νιουζ, Γιάννης Πλούταρχος, δεν είμαι ρατσιστής αλλά, το παπαδαριό, όλο σκάνδαλα σε αυτή τη χώρα, είμαστε αριστεροί άρα είμαστε καλοί - είσαστε δεξιοί άρα είσαστε κακοί, τους έκανες να χορεύουνε συρτάκι Βαρουφάκη Βαρουφακη (ή κάτι παρόμοιο), τσάμικα στο Σύνταγμα, φωτιά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, μπουκέτα μεταξύ του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πουτάνα Μέρκελ, διεθνές κεφάλαιο, κοράκια, εβραίοι, εβραιομασόνοι, ΤΙ ΕΙΠΑΤΕ;

zoi-tenor

ΟΥΦ - αυτά θυμάμαι, φαντάζομαι ότι ο κατάλογος είναι μεγάλος και ότι ξεχνάω πολλά. Σε κάθε περίπτωση όλη αυτή η βία μας έχει φθείρει όλους, απίστευτα, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Είναι βέβαιο ότι δεν τη χρειαζόμαστε άλλο, χρειαζόμαστε, κατ’ ελάχιστο, πολύ περισσότερη ψυχραιμία. Πώς συνδέονται όλα αυτά με την Ελληνική Αστυνομία; Δεν έχει πολλή σημασία, μόλις συνειδητοποίησα. Το άρθρο αυτό δεν είναι για την ελληνική αστυνομία. Είναι για την υπέρβαση της ριζικά βίαιης συνθήκης που ζήσαμε. Χρειαζόμαστε καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας, καλύτερη κατανόηση των συνανθρώπων μας, καλύτερη κατανόηση των πολιτικών μας αντιπάλων (ποτέ εχθρών, ίσως και υπέρβαση της ίδιας της έννοιας της αντιπαλότητας, προφανώς όχι σε μια απολίτικη κατεύθυνση), πιο εύπλαστες κατηγοριοποιήσεις, λιγότερες σιγουριές, περισσότερες μεταστροφές, λιγότερη ντροπή, περισσότερη ευθύνη, περισσότερη κατανόηση του πόνου του άλλου, περισσότερη συγχώρεση του εαυτού μας και του άλλου, περισσότερη φροντίδα του εαυτού μας και του άλλου, περισσότερες μετακινήσεις, περισσότερο ιουδαιοχριστιανισμό, λιγότερη αυτολογοκρισία, πιο μακροσκελείς συζητήσεις, περισσότερες παραδοχές της άγνοιάς μας. Περισσότερη αβεβαιότητα και λιγότερη σιγουριά.

Στην μετά την καραντίνα εποχή, φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να επενδύσουν σε μια ψυχική αδράνεια. Αυτό που ονομάζω ψυχική αδράνεια είναι η εκτεταμένη «εκπαίδευση» που δεχτήκαμε όλοι μας την προηγούμενη δεκαετία σε καταστάσεις μεγάλης έντασης.

Το βασικό επιχείρημα αυτών των κάποιων είναι ότι η τωρινή κυβέρνηση εκπονεί σχέδιο ολοκληρωτικού ελέγχου των ζωών μας. Αυτή η άποψη έχει μια σειρά από προβλήματα: είναι ανιστόρητη, είναι αντισημιτική (μάλλον, εάν κάθε σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος είναι αντισημιτισμός), είναι αφελής, είναι πρόχειρη, είναι ασεβής (απέναντι στα θύματα της χούντας και των ολοκληρωτισμών), είναι επιπόλαια, είναι ύπουλη, εμπρηστική και επικίνδυνη. Προφανώς, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές κατηγορίες συμπολιτών που εκφράζουν αυτήν την άποψη. Δεν μοιράζονται όλοι τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Κάποιοι όμως, έχουν περίεργα κίνητρα, κατ’ ελάχιστο.

Αυτοί οι κάποιοι τείνουν να αναφέρονται στο παιδαριώδες έργο του Aγκάμπεν και με μεγάλη προχειρότητα στο έργο του Φουκώ. Πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε γι’ αυτή την τρομερή παρεξήγηση. Εάν κάτι ισχύει για τον Aγκάμπεν, αυτό είναι ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα ή, στην καλύτερη περίπτωση, έχει καταλάβει πολύ λίγο τον Φουκώ. Σε επίπεδο κατανόησης του «πνεύματός του», σίγουρα δεν έχει καταλάβει τίποτα ή είναι τόσο βουτηγμένος στην ιδεολογία του που τελικά τον κακοποιεί όταν αναφέρεται σε αυτόν. Θα έπρεπε να είναι σχετικά αυτονόητο ότι ο Aγκάμπεν δεν είναι καθόλου φουκωικός. Μου προκαλεί φοβερή εντύπωση ότι δεν είναι εντελώς προφανές για όλους τους ανθρώπους και όλες τις γάτες αυτού του πλανήτη.

Συνεπώς, σε αυτούς που λένε ότι «έχουμε χούντα» πρέπει να απαντάμε συνεχώς. Με αγάπη και υπομονή, γιατί δεν μας παίρνει για άλλο λεκτικό ή και κυριολεκτικό/μεταφορικό ξύλο. Αυτοί δε οι κάποιοι, καλό είναι να καταλάβουν τίνος τα χατίρια κάνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ εεεεεε.... συγγνώμη, αυτός ο «τίνος» είναι γνωστός σε όλους μας και έχει κάνει αρκετά κακά. Μας έχει αποδείξει ότι κινείται στα όρια, εάν δεν τα υπερβαίνει συνεχώς σε όλα τα επίπεδα.

ΥΓ. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, που τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα, δεν εμφανίστηκε ούτε ποδηλάτης ένστολος. Την επόμενη ημέρα δε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε στο twitter ότι, αποδίδω, «προφανώς και δεν θα δράσει η αστυνομία εις βάρος μιας σωστά οργανωμένης πολιτικής διαμαρτυρίας». Μετά απ’ αυτό, θα έπρεπε να είναι εντελώς προφανές ότι η κυβέρνηση δεν καταστέλλει τους εντελώς σοβαρούς και αξιοσέβαστους πολιτικούς αντιπάλους της.

Επιστρέφοντας στην προτελευταία παράγραφο, θα το(ν) αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και χαμόγελο.

Αυτό είναι εντελώς βέβαιο-σίγουρο. ΠΙΣ ΛΟΒ ΕΝΤ ΓΙΟΥΝΙΤΙ

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.