Σύνδεση συνδρομητών

Πέθανε ο καθηγητής Σταύρος Τσακυράκης

Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018 02:08
O  Σταύρος Τσακυράκης από τον Αλέκο Παπαδάτο. Το πορτρέτο χρησιμοποιήθηκε για να εικονογραφήσει το εξώφυλλο του Books' Journal, τχ. 86, Μάιος 2018, στο οποίο φιλοξεν΄ληθηκε εκτεταμένη συνέντευξη του καθηγητή - η τελευταία του.
Αλέκος Παπαδάτος / The Books' Journal
O Σταύρος Τσακυράκης από τον Αλέκο Παπαδάτο. Το πορτρέτο χρησιμοποιήθηκε για να εικονογραφήσει το εξώφυλλο του Books' Journal, τχ. 86, Μάιος 2018, στο οποίο φιλοξεν΄ληθηκε εκτεταμένη συνέντευξη του καθηγητή - η τελευταία του.

Πέθανε, στις 20 Ιουλίου 2018, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταύρος Τσακυράκης, σε ηλικία 67 ετών, από καρκίνο. Στη διάρκεια της χούντας είχε έντονη αντιδικτατορική δράση, συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Υπήρξε γραμματέας του Ρήγα Φεραίου. Το επιστημονικό έργο του περιστράφηκε γύρω από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, και ιδίως γύρω από το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Books’ Journal και από τους θερμότερους υποστηρικτές του εγχειρήματός μας.

 

Ο καθηγητής Σταύρος Τσακυράκης είχε γεννηθεί στο Μόλυβο της Λέσβου το 1951. Γιος γιατρού, ήρθε στην Αθήνα ως οικότροφος του Κολλεγίου Αθηνών – είχε επιλεγεί από το σχολείο που στήριζε παιδιά από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Εισήχθη στη Νομική και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο Ρήγα Φεραίο, όπου εξελέγη γραμματέας της οργάνωσης. Ήταν παρών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης, ενώ για τη δραστηριότητά ρου εναντίον της χούντας συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε.

Μετά την πτώση της χούντας, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία του δικαίου στη Ρώμη και αργότερα στο Παρίσι. Το 1990 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του συνταγματικού δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αργότερα, είχε την τύχη να παρακολουθήσει μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με καθηγητές, μεταξύ άλλων, τον Ρωλς και τον Ντουόρκιν.

Ήταν καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών. Τον Απρίλιο του 2018 έδωσε το τελευταίο του μάθημα σε μία κατάμεστη αίθουσα, καθώς θα αφυπηρετούσε στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Τον Μάιο του 2018, το Books' Journal δημοσίευσε εκτεταμένη συνέντευξη του καθηγητή Τσακυράκη στον Γιώργο Καμίνη και τον Ηλία Κανέλλη, που θα αναδημοσιευτεί στην ηλεκτρονική μας σελίδα. 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.