Σύνδεση συνδρομητών

Αποκλειστικό: Ριζοσπαστικά μέτρα προστασίας του εγχώριου πολιτισμού

Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 13:48
Ο ελληνικός φολκλορισμός πανηγυρίζει.
woodicrafts
Ο ελληνικός φολκλορισμός πανηγυρίζει.

Mια ευχάριστη έκπληξη περίμενε σήμερα το πρωί τους διαπιστευμένους συντάκτες στον τομέα του συντονισμού του έργου της κυβέρνησης. Ο υπουργός κ. Χρήστος-Γεώργιος (Άκης) Σκέρτσος, ένας άνθρωπος που γνωρίζει τις μύχιες, και όχι μόνον, επιθυμίες του πρωθυπουργού, θεωρούμενος ως ο πλέον αμετακίνητος από την εποχή που απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη,  έκανε σημαντικές ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Αποφασίσαμε ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνον για έργα πνοής μεγάλης διάρκειας και αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Στο πνεύμα που διακρίνει τον πνευματικό χαρακτήρα της κυβέρνησής μας και του πρωθυπουργού προσωπικά, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την αγορά του βιβλίου, των περιοδικών που καταπιάνονται με την λογοτεχνία, και -αν περισσέψουν χρήματα, κάτι που είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί- και με άλλες πνευματικές δραστηριότητες, όπως υδροπονικές καλλιέργειες, εξυγίανση των ριάλιτι και μαθήματα ελληνικής στους παρουσιαστές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, καθώς και στους εκπροσώπους του έθνους».

Ο κ. Σκέρτσος είπε ότι τούτη η κυβέρνηση είναι Άμεσης Δράσης, ειδικά μετά την επάνοδο του κ. Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο ΠΡοΠο. «Για μας το άμεσο σημαίνει άμεσο, δηλαδή πριν από τις Ευρωεκλογές. Αλλιώς οι παρεμβάσεις μας χάνουν την αξία τους» δήλωσε με έμφαση ο υπουργός, και ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, τα οποία συνοπτικά έχουν ως εξής:

  1. Δημιουργείται άμεσα (χθες!) πλατφόρμα με την ονομασία «Πολιτισμέ ήρθε η ώρα σου!» που θα στεγάσει το φιλόδοξο όραμα της κυβέρνησης.
  2. Οι πολίτες καλούνται να υποβάλλουν στην πλατφόρμα συνόψεις 300 λέξεων για κάθε βιβλίο που διαβάζουν. Για κάθε σύνοψη (η οποία θα περνάει από αυστηρό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει γραφτεί από άνθρωπο ή όχι) θα χορηγείται voucher αξίας 15 €, το οποίο θα μπορούν να εξαργυρώσουν στα βιβλιοπωλεία της χώρας. Σε περίπτωση που δεν βρουν βιβλίο της αρεσκείας τους, θα μπορούν να το εξαργυρώνουν στα σουπερ μάρκετ, αλλά μόνον για τροφές vegan ή για κρασί Βίβλια Χώρα.
  3. Εισάγεται αρνητικός ΦΠΑ -13% στα βιβλία, και η αγορά κάθε βιβλίου θα επιδοτείται, με το 35% της αξίας το., Τα βιβλία θα είναι επιλέξιμα αντιστρόφως ανάλογα με τις πωλήσεις τους τα τελευταία 2 χρόνια. Για παράδειγμα, τα μπεστ σέλερ της  Λένας Μαντά δεν θα είναι επιλέξιμα, ενώ αντίθετα το Tractatus Logico-Philosophicus του Βιτγκενστάιν θα κοστίζει μόνον 4,5 €, δηλαδή όσο ένας φρέντο σε χάι κατάστημα της Πλατείας. Το σημείο cutoff επιλεξιμότητας θα είναι η κυκλοφορία του αδημοσίευτου βιβλίου του  Ηλία Κανέλλη, Το κιτς του ΣΥΡΙΖΑ.
  4. Επιδοτούνται τα λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας με το 90% του κόστους τους. Για να επιδοτηθούν θα πρέπει να ισχύουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις: α) Να έχουν κυκλοφορία τουλάχιστον 7.000 αντίτυπα. β) Να έχουν λειτουργηθεί αδιάλειπτα για 20 χρόνια. γ) Να δημοσιεύουν τουλάχιστον κατά 60% βιβλιοκριτικές και παρουσιάσεις Ελλήνων, εν ζωή, συγγραφέων. δ) Να έχουν δημοσιεύσει, κατά την τελευταία τριετία, ένα τουλάχιστον αφιέρωμα στην λαϊκή τέχνη, όπως «Σουβενίρ για τουρίστες», «Ο Καραγκιόζης κι εμείς», κλπ. ε) Να διαθέτουν ελληνικό τίτλο, με ελληνικούς χαρακτήρες. Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται ο ελληνικός μεταγραμματισμός αγγλοφώνων τίτλων, όπως π.χ. «Δι Καρδίτσα Ριβιού οφ Μπούκς», ετσέτερα.
  5. Δημιουργείται ειδική δομή εκμάθησης της ελληνικής με τίτλο «Η Μεγάλη του Κράτους Σχολή», για διδασκαλία βασικών στοιχείων της γλώσσας. Η φοίτηση θα είναι δωρεάν και θα χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης, αντίστοιχο του lowest της Αγγλικής. Αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλουν: οι κρατικοί λειτουργοί, οι παρουσιαστές ειδήσεων και εκπομπών της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, οι εργαζόμενοι στα έντυπα και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, και οι βουλευτές και οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η φοίτηση θα γίνεται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, θα έχει διάρκεια 4 τέρμινα και θα τηρούνται απουσίες (όπως ακριβώς και στο Κοινοβούλιο).

Σε ερώτηση των συντακτών γιατί αυτές τις ανακοινώσεις δεν τις κάνει η αρμοδία υπουργός, ο κ. Σκέρτσος εξήγησε: «Μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία που αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας δεν μπορεί να γίνει από μία τομεακή υπουργό —η οποία όμως είμαι σίγουρος ότι όταν  την μάθει θα την στηρίξει χωρίς δεύτερη σκέψη. Θέλαμε να δώσουμε στην πρωτοβουλία την βαρύτητα που της αξίζει».

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Σκέρτσος για το κόστος των μέτρων -αφού πρώτα εξέφρασε την αχαλίνωτη αισιοδοξία του για την επιτυχία της πρωτοβουλίας- απάντησε: «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το κόστος θα είναι μηδενικό. Αλλά σε κάθε περίπτωση τα λεφτά δεν είναι δικά μας».

Γιώργος Ναθαναήλ

Έχει σπουδάσει στο Yale και στο New York University, επί  προέδρων Τζέραλντ Φόρντ, Τζίμι Κάρτερ και Ρόναλντ Ρέιγκαν. Αφότου επέστρεψε εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, και γράφει για κακώς κείμενα, βιβλία που έχει διαβάσει, και αιχμές της τεχνολογίας.
 
 
 
 

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.