Σύνδεση συνδρομητών

Μια τσογλανοπαρέα που κάνει κριτική

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 17:13
Οδός Σκουφά, άγιος Διονύσιος. Η βόμβα που εξερρ'αγη είχε τοποθετηθεί στα σκαλοπάτια της εκκλησίας.
Οδός Σκουφά, άγιος Διονύσιος. Η βόμβα που εξερρ'αγη είχε τοποθετηθεί στα σκαλοπάτια της εκκλησίας.

Η ασφάλεια δεν είναι «δεξιό» δικαίωμα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κοροϊδεύει άλλο, φορτώνοντας σε μια φασματική ακροδεξιά την άρνησή της να εξαρθρώσει την τρομοκρατία.

Ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, ήταν από τους πρώτους πολιτικούς που καταδίκασαν τη βομβιστική ενέργεια σήμερα το πρωί, 27 Δεκεμβρίου 2018, στην οδό Σκουφά 34 στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι.

Η Αθήνα, σύμφωνα με τα πιο έγκυρα διεθνή στοιχεία, είναι μια πόλη ασφαλής για τους κατοίκους και επισκέπτες της και έτσι πρέπει να παραμείνει. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους θύλακες πολιτικής βίας, που εξακολουθούν να αμαυρώνουν την εικόνα της πρωτεύουσας και να πλήττουν το θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια. Όσο οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί τρομοκρατικών επιθέσεων παραμένουν ασύλληπτοι και δεν λογοδοτούν στη δικαιοσύνη, τόσο οι λίγοι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες εκφοβισμού των πολλών.

Διαφωνεί κανείς; Και ναι και όχι. Τα διεθνή στοιχεία τα οποία επικαλείται ο δήμαρχος της Αθήνας είναι έγκυρα αν συγκρίνουμε την Αθήνα με τη Δαμασκό, την Καμπούλ ή το Καράκας. Θέλουμε όμως η Αθήνα να συγκρίνεται με πρωτεύουσες σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο ή που ψυχορραγούν υπό τον ζυγό απολυταρχικών καθεστώτων όπως η Βενεζουέλα του Μαδούρο; Προφανώς όχι.  

Τα διεθνή στοιχεία δεν είναι έγκυρα αν συγκρίνουμε την Αθήνα με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με τη Μαδρίτη, τη Βαρσοβία, την Πράγα, το Βερολίνο, τη Λισσαβώνα: πόλεις ασφαλέστερες από την Αθήνα.    

Σε αυτό όμως που έχει απόλυτο δίκιο ο δήμαρχος Καμίνης είναι στο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν κάνει απολύτως τίποτε για να αντιμετωπίσει τους θύλακες πολιτικής βίας που πλήττουν το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια. Και είναι δυστυχώς αναμενόμενο: όλα τα περιστατικά πρόσφατης πολιτικής βίας, η τρομοκρατική επίθεση της 17ης Δεκεμβρίου  στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εφημερίδα Καθημερινή, όπως και η σημερινή επίθεση στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, εντάσσονται, στο μυαλό των κυβερνώντων, στο πλαίσιο της «ήπιας παραβατικότητας». Το είπε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, πρόσφατα, ότι και το δικό του σπίτι το έχουν κάψει αλλά δεν το έκανε θέμα!

Για τον υπουργό, όπως και για πολλούς συναδέλφους του στην κυβέρνηση και στο κυβερνών κόμμα, «ένας είναι ο εχθρός»: όχι ο ιμπεριαλισμός, όπως θα τραγουδούσαν κάποτε αυτοί οι ηρωικοί αριστεροί, αλλά ο φασισμός και η Ακροδεξιά. Που παραμονεύουν έξω από τα σπίτια μας, τις δουλειές μας, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα πάρκα και ωπ! τώρα και από τις εκκλησίες!

Διότι η Ακροδεξιά είναι ιδέα, είναι κάτι «άυλον» και τόσο εύκολο να το επικαλείται κάθε τόσο η κυβέρνηση ενώ οι τρομοκράτες, είτε «έμπειροι» είτε «μαθητευόμενοι», είναι δύσκολο να συλληφθούν, γιατί η σύλληψή τους προϋποθέτει μια βασική παραδοχή: ότι δεν πρόκειται για «παιδιά» που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο στο όνομα της επανάστασης που φαντασιώνονται, αλλά, για να παραφράσουμε τον Σαββόπουλο, για μια  «τσογλανοπαρέα» η οποία, με τον βιαιότερο και πλέον αντιδημοκρατικό τρόπο, νομίζει ότι κάνει κριτική, ενώ στην ουσία επιτίθεται στη δημοκρατία, στην ελευθερία, και την ασφάλεια. Και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, αν η κυβέρνηση που κόπτεται για τους πτωχούς και αδυνάμους νομίζει ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι «δεξιό» δικαίωμα, η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων, και περισσότερο των αδύναμων πολιτών και όχι όσων προστατεύονται από σωματοφύλακες.

Οι Αθηναίοι πάντως δεν τη φοβούνται την «τσογλανοπαρέα»: σήμερα το μεσημέρι στην αποκλεισμένη από τα οχήματα της αστυνομίας οδό Σκουφά είδα πολίτες να κυκλοφορούν στα πεζοδρόμια, να ανταλλάσσουν  ευχές και να πίνουν τον καφέ τους στα καφενεία πέριξ του Αγίου Διονυσίου. Είναι αυτά ένδειξη ελπίδας ή μήπως έχουμε τόσο πολύ συνηθίσει στη βία και στην «ήπια παραβατικότητα»;

 

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.