Σύνδεση συνδρομητών

Προσβολές και επιθέσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2016 10:51
Ο Γιώργος Κουνάνης στην 8η Πλατφόρμα του Δουβλίνου της ΜΚΟ Front Line Defenders (4-6 Νοεμβρίου 2015) αναφέρεται και στις ομοερωτοφοβικές επιθέσεις εναντίον του (www.academia.edu/18145662/George_Kounanis_Oral_Testimony_to_the_8th_Front_Line_Defenders_Dublin_Platform_4-6_November_2015_).
Φωτογραφία Αρχείου
Ο Γιώργος Κουνάνης στην 8η Πλατφόρμα του Δουβλίνου της ΜΚΟ Front Line Defenders (4-6 Νοεμβρίου 2015) αναφέρεται και στις ομοερωτοφοβικές επιθέσεις εναντίον του (www.academia.edu/18145662/George_Kounanis_Oral_Testimony_to_the_8th_Front_Line_Defenders_Dublin_Platform_4-6_November_2015_).

Τρεις ομοερωτοφοβικές επιθέσεις έχει δεχτεί ο ακτιβιστής Γιώργος Κουνάνης, τις οποίες περιφρονούν οι διωκτικές αρχές.

Ο ακτιβιστής του Τμήματος Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Γιώργος Κουνάνης που έγινε ιδιαίτερα γνωστός με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του την εποχή της ψήφισης του συμφώνου συμβίωσης από τη Βουλή, είχε μια από τις ημέρες εκείνες την τρίτη δυσάρεστη εμπειρία να γίνει θύμα ομοερωτοφοβικής επίθεσης, δύο από τις οποίες από αστυνομικούς:

 

Περί τις 15:30 την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 και καθώς πέρναγα δίπλα από σταθμευμένη διμοιρία ΜΑΤ (περί τα 12 άτομα, 6 σε κάθε πλευρά, αν θυμάμαι καλά) έξω από τον Εθνικό Κήπο σχεδόν δίπλα απο την έξοδο του μετρό Συντάγματος, άρχισαν να κάνουν διάφορα βογγητά και προκλητικούς θορύβους, στρέφοντας ταυτόχρονα το βλέμμα τους προκλητικά προς εμένα. Προσπαθούσα να τους κοιτάω αλλά λόγω προηγούμενης τραυματικής εμπειρίας μου από αστυνομικούς ήταν αδύνατο να τους ζητήσω το λόγο ή τα στοιχεία τους. Όταν απομακρύνθηκα λίγο ένας γύρισε και φώναξε 'αχ μωρέεεε' με προκλητικό, περιπαικτικό και προσβλητικό της αξιοπρέπειάς μου τρόπο. Ένα άτομο από τη διμοιρία επίσης με κοίταζε συνεχόμενα (υποθέτω: αν θα έπαιρνα κάποιο τηλέφωνο, αν θα αντιδρούσα κλπ), ενδεχομένως αυτό να ήταν και το άτομο που φώναξε αυτό που προανέφερα. Ένιωσα απίστευτα βιασμένος γι’ ακόμη μια φορά από όργανα της αστυνομίας που υποτίθεται ότι είναι εκεί για να προστατεύουν και να υπηρετούν. Κατέγραψα μόνο την πινακίδα του οχήματος της ΕΛ.ΑΣ.: Ε.Α 23826.

 

Το Τμήμα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι έκανε την επόμενη ημέρα μήνυση στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία. Ο γράφων και μηνυτής πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι κανένας άλλος αστυνομικός δεν αντέδρασε στα καταγγελλόμενα υπάρχει ευθύνη για την ανοχή αν όχι σιωπηρή επιδοκιμασία όλης της αστυνομικής δύναμης και ιδιαίτερα του αξιωματικού επικεφαλής. Η μήνυσή μας στρέφεται κατόπιν αυτού κατά όλων.» Η υπηρεσία αυτή δεν αντέδρασε αφήνοντας να παρέλθει το 48ωρο ώστε να μη συλληφθούν οι αστυνομικοί.

Η πρώτη επίθεση στοn Γιώργο Κουνάνη και στοn Χάρη Βασιλάκη, πάλι από αστυνομικούς, έγινε στις 25 Ιουλίου 2014 στην περιοχή της Ακρόπολης. Οι λεπτομέρειες για την εξέλιξη της μήνυσης αναφέρονται στο «Προς συγκάλυψη αστυνομικής ομοερωτοφοβικής επίθεσης κάτω από την Ακρόπολη» (http://booksjournal.gr/γνώμες/item/817-προς-συγκάλυψη-αστυνομικής-ομοερωτοφοβικής-επίθεσης-κάτω-από-την-ακρόπολη). Σε συνέχεια του κειμένου εκείνου αναφέρεται πως τα δύο θύματα αναγνώρισαν τους δράστες με ένορκες καταθέσεις στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και η δικογραφία βρίσκεται στα συρτάρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών από τις 5 Μαΐου 2015.

Η δεύτερη επίθεση στο Γιώργο Κουνάνη έγινε σε λεωφορείο στις 5 Αυγούστου 2015. Το περιστατικό περιλαμβάνεται σε μήνυση για σειρά αδικημάτων με άμεσο ή έμμεσο ρατσιστικό χαρακτήρα που υποβλήθηκε στην Εισαγγελέα για τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 14 Αυγούστου 2015. Η μήνυση είναι διαθέσιμη στα «Ελλάδα 2015: διακρίσεις, ρατσισμός, ατιμωρησία» (http://booksjournal.gr/γνώμες/item/1350-ελλάδα-2015-διακρίσεις,-ρατσισμός,-ατιμωρησία) και  «SOS, ρατσισμός: μερικές περιπτώσεις» (http://booksjournal.gr/blog/item/1351-sos,-ρατσισμός-μερικές-περιπτώσεις). Η δικογραφία βρίσκεται ακόμα στα συρτάρια της υποτίθεται εξειδικευμένης εισαγγελίας…

Η ατιμωρησία στις περιπτώσεις αυτές, και πάμπολλες άλλες που αφορούν ρατσιστικές επιθέσεις, φυσικά αναφέρεται σε διεθνείς κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς από τον Γιώργο Κουνάνη και τον γράφοντα. Η Ελλάδα διασύρεται αλλά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης που έχουν ενημερωθεί με επίσημες αναφορές σφυρίζουν αδιάφορα…   

  

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.