Σύνδεση συνδρομητών

Παραιτήθηκαν Μπερτσιμάς και Κιντή από το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015 22:12
Ο Δημήτρης Μπερτσιμάς και η Βάσω Κιντή.
Φωτογραφία Αρχείου
Ο Δημήτρης Μπερτσιμάς και η Βάσω Κιντή.

Παραιτήθηκαν ο Δημήτρης Μπερτσιμάς, και η Βάσω Κιντή, από το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κόμπος της κυβερνητικής παρέμβασης εναντίον κάθε έννοιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έφτασε στο χτένι.

Ο καθηγητής Μπερτσιμάς, πρόεδρος του Συμβουλίου, αναφέρει σε επιστολή του ότι τα Συμβούλια των ΑΕΙ «έχουν πλέον διακοσμητικό ρόλο». Και η καθηγήτρια Βάσω Κιντή εκτιμά ότι, όπως ήλθαν τα πράγματα στην ανώτατη εκπαίδευση, και με την επίθεση της κυβέρνησης στις προσπάθειες μεταρρύθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου, είναι δύσκολη πλέον η επικράτηση της αξιοκρατίας, της αριστείας, της διαφάνειας και του συμφέροντος του πανεπιστημίου.

Ακολουθούν τα κείμενα των επιστολών παραίτησης:

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΕΡΤΣΙΜΑ

Με την παρούσα θα ήθελα να υποβάλω την παραίτησή μου από Πρόεδρος και Μέλος του Συμβούλιου του ΕΚΠΑ. Από τις αρχές του 2015, αισθάνομαι ότι τα ΣΙ έχουν γίνει διακοσμητικά όργανα. Ο τέως υπουργός παιδείας κ. Μπαλτάς έκανε δηλώσεις "περί ρετσινιά της αριστείας'' και τα Συμβούλια Ιδρύματος ήταν υπό κατάργηση σε νομοσχέδιο για την παιδεία που τελικά δεν κατατέθηκε. Ενώ υποτίθεται ότι τα ΣΙ έχουν ελεγκτικό ρολό, οι πρυτανικές αρχές ουσιαστικά δεν απαντούν σε ερωτήματα σχετικά με τα οικονομικά θέματα. Ο νυν υπουργός παιδείας κ. Φίλης πέρασε νόμο (ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς μάλιστα να ψηφιστεί από τη Βουλή) που καταργεί την πιό αποφασιστική αρμοδιότητα των ΣΙ που έχει απομείνει, δηλαδή το ρόλο των ΣΙ στην εκλογή του Πρύτανη και των Κοσμητόρων.

Δυσκολεύτηκα να πάρω αυτή την απόφαση, γιατί δεν είναι του χαρακτήρα μου να μην τελειώνω κάτι που έχω αρχίσει. Ποτέ στη ζωή μου μέχρι τώρα δεν το έχω κάνει. Αλλά, όπως τα εσωτερικά μέλη ίσως θυμούνται, όταν ο τέως Αναπλ. Πρόεδρος του ΣΙ κ. Δημόπουλος με πήρε τηλέφωνο να με παροτρύνει να είμαι υποψήφιος για Πρόεδρος του ΣΙ, του απάντησα ότι δεν επιθυμούσα να είμαι διακοσμητικός, το όποιο αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι έχει συμβεί.

Είχα και εξακολουθώ να έχω κάθε διάθεση να βοηθήσω τα πανεπιστήμια στη χώρα μας. Δυστυχώς αισθάνομαι ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν επιθυμεί τη βοήθεια μου και δεν βλέπω τρόπο να βοηθήσω το ΕΚΠΑ στην παρούσα φάση.

Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία μας τα τελευταία αυτά χρόνια και εύχομαι στο ΕΚΠΑ καλύτερες μέρες.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΚΙΝΤΗ

Προς το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ

Αθήνα 20.11.2015

Με την παρούσα επιστολή μου υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του ΣΙ του ΕΚΠΑ.

Από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 έγινε σαφές ότι τα Συμβούλια των ΑΕΙ, τα οποία θεσπίστηκαν με τον νόμο 4009/2011, ο οποίος επεχείρησε τη μεταρρύθμιση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τον συντονισμό τους με ό,τι ισχύει διεθνώς, δεν θα είχαν την υποστήριξη της προϊσταμένης αρχής ώστε να ασκήσουν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους. Οι αρμοδιότητές τους, ήδη από την εποχή της ψήφισης του νόμου αλλά και στη συνέχεια, περιορίστηκαν ως προς τις αρχικές ρυθμίσεις. Εν τούτοις, παρά τους περιορισμούς αυτούς, ποτέ έως τον Ιανουάριο του 2015 και κατ΄εξακολούθησιν  έκτοτε, δεν είχε επιδείξει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τέτοια περιφρόνηση προς εκλεγμένα όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας στα οποία συμπεριλαμβάνονται διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και πολίτες, έλληνες  και φιλέλληνες , οι οποίοι προσέφεραν με γενναιοδωρία τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Οι τελευταίες απαξιωτικές δηλώσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, οι επαναλαμβανόμενες παραπλανητικές ανακρίβειες (π.χ., ότι δήθεν το ΣτΕ αποφάσισε ότι η αρμοδιότητα της προεπιλογής υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων είναι αντισυνταγματική όταν αυτό έχει αποφανθεί υπέρ της συνταγματικότητας συνολικά του νόμου και ακύρωσε μόλις 3 αποφάσεις Συμβουλίων μεταξύ δεκάδων άλλων καλώντας τα Συμβούλια να ασκήσουν και πάλι την ίδια ακριβώς αρμοδιότητα), η άρνησή της να συναντήσει αντιπροσωπεία του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ και, κυρίως, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία με αυταρχικό τρόπο, χωρίς συζήτηση στη Βουλή και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, πόσω δε μάλλον συνεννόηση με την  ακαδημαϊκή κοινότητα και τα πολιτικά κόμματα, αφαιρεί μία κρίσιμη αρμοδιότητα των Συμβουλίων --αυτή της προεπιλογής των υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων--, όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα Συμβούλια καθίστανται πλέον εντελώς διακοσμητικά όργανα. Η κυβέρνηση θα ήθελε να τα καταργήσει, όπως επανειλημμένα έχει διακηρύξει, αλλά δεν τολμά καθώς μία τέτοια ενέργεια συγκρούεται με δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο νέο Μνημόνιο που έχει υπογράψει οπότε τα διατηρεί υπό μορφή ζόμπι δηλώνοντας με κάθε ευκαιρία ότι έχουν αυτοκαταργηθεί

Δύο είναι οι βασικές αρμοδιότητες των Συμβουλίων από το νόμο: η εποπτεία της διοίκησης και η εποπτεία της διαχείρισης των οικονομικών. Η εμπειρία το προηγούμενο διάστημα έδειξε ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός του πανεπιστημίου που δεν θέλουν να ασκεί το Συμβούλιο αυτές ακριβώς τις αρμοδιότητες. Έτσι προσπάθησαν είτε να το παραπλανήσουν είτε να το αποδυναμώσουν είτε να το αποκόψουν από την πανεπιστημιακή κοινότητα ενώ συχνά ήταν τα φαινόμενα έλλειψης συνεργασίας (όχι λόγω σύγχυσης αρμοδιοτήτων), παράκαμψής του και αγνόησης των ερωτημάτων και των επισημάνσεων που έκανε. Υπό αυτούς τους όρους, και χωρίς την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στην οποία μετέχουν πλέον πρόσωπα που πολέμησαν σθεναρά τον θεσμό του Συμβουλίου παρακάμπτοντας νόμους του κράτους, θεωρώ ότι το Συμβούλιο δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του παρά το ότι έχει την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών ΔΕΠ του ιδρύματος που συμμετείχαν μαζικά στην εκλογή του και προσέφευγαν σε αυτό, όπως και άλλα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας,  ως υποστηρικτή της αξιοκρατίας, της αριστείας, της διαφάνειας και του συμφέροντος του πανεπιστημίου.

Έθεσα υποψηφιότητα για την εκλογή μου στο Συμβούλιο του ΕΚΠΑ από διάθεση να εργαστώ για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. Στη διάρκεια της θητείας μου έως σήμερα προσπάθησα να ανταποκριθώ με αίσθημα ευθύνης στα καθήκοντά μου και στην εμπιστοσύνη που έδειξαν προς εμένα όσοι με ψήφισαν. Η συμμετοχή μου στο Συμβούλιο αποτελεί για μένα τιμή όπως και η συνεργασία με τα εξέχοντα μέλη του για το συμφέρον του ΕΚΠΑ.  Πλέον, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής προσφοράς έργου.

Η μεταρρύθμιση του πανεπιστημίου εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο και θα εξακολουθήσω να εργάζομαι γι’ αυτήν.

Με τιμή

Βάσω Κιντή

Αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.