Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014

Αποκάλυψη: η Ρένα Δούρου χρηματοδοτεί το απαρτχάιντ των Ρομά!

Κατηγορία Blog
Γράφτηκε από τον  Δημοσιεύθηκε στο blog
Στο σημείο αυτό του όρους Πατέρας μεθοδεύεται η μεταφορά των Ρομά Χαλανδρίου. Στο σημείο αυτό του όρους Πατέρας μεθοδεύεται η μεταφορά των Ρομά Χαλανδρίου.

Τελικά τι συμβαίνει; Έχει αποφασιστεί και δρομολογηθεί η εξορία των Ρομά Χαλανδρίου στο όρος Πατέρας, μεταξύ Μεγάρων και Μάνδρας, και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου; Αναζητείται απάντηση.

 

 

Νομίζουμε ότι ο καθένας καταλαβαίνει ότι ο χώρος αυτός είναι ΑΔΥΝΑΤΟ  να φιλοξενήσει τον οποιονδήποτε πόσο μάλλον οικογένειες με παιδιά και μεγάλους. Ακόμα και στην περίπτωση που όλα θα ήταν εντάξει ο χώρος είναι στην κυριολεξία η κορυφή ενός βουνού, μία εξορία από την κοινωνία των ανθρώπων, μακριά από το οτιδήποτε μπορεί να διαμορφώσει τον άνθρωπο σε κάτι άλλο εκτός από αγρίμι. Μία συγκεκριμένη περίοδος και μία συγκεκριμένη άποψη ήταν αυτή που δημιούργησε τόπους εξορίας για τους ανθρώπους της , που τους ονόμαζε και νέους Παρθενώνες. Η πιθανή απόπειρα μεταφοράς ανθρώπων εκεί στο όρος Πατέρας αποτελεί απόηχο αυτής της εποχής. Και τα μυαλά που την συντηρούν είναι τα μυαλά αυτής της εποχής.

 

Αυτά έγραφε στον ιστότοπό του ο συνδυασμός του Δημάρχου Χαλανδρίου στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 (http://www.stasi.gr/index.php/comments/item/467-pateras27092014). Τρεις ημέρες αργότερα η δημοτική παράταξη του Δημάρχου, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γιώργο Καραμέρο, και κυρίως με αλληλέγγυους πολίτες που στήριξαν τους αποφασισμένους Ρομά Χαλανδρίου, απέτρεπαν δυναμικά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να αρχίσει την κατεδάφιση παραγκών των Ρομά χωρίς να υπάρχει μετεγκατάσταση σε άλλο χώρο που δεν θα ήταν το απαρτχάιντ στην Κορυφή του Όρους Πατέρα μεταξύ Μεγάρων και Μάνδρας. 

Προχθές, 6 Δεκεμβρίου 2014, σχεδόν τυχαία, ο γράφων (που εκπροσωπεί τους Ρομά Χαλανδρίου ενώπιον ελληνικών και διεθνών δικαστικών και μη αρχών) ανακάλυψε πως η Περιφέρεια Αττικής, που υποτίθετο πως ήταν αντίθετη με παρόμοια εξορία όπως φάνηκε από την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη, είχε αποφασίσει στις 17 Σεπτεμβρίου 2014 να προτείνει στον Υπουργό Ανάπτυξης έργα ηλεκτροφωτισμού του «Κέντρου Φιλοξενίας Μεγάρων» [sic] όπως το ονόμασε η διοίκηση με κονδύλι 72,816 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης!

Η πρόταση με αριθμό πρωτοκόλλου 179710/18-09-2014 έχει την «πρωτοτυπία» να μην έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια! Αναρωτιόμαστε αν το έργο αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ή έστω γνωστοποιήθηκε σε αυτό. Γιατί πιστεύουμε πως, αν είχε συμβεί αυτό, η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Γιαννακάκη όχι μόνο θα είχε διαφωνήσει αλλά θα είχε αντιδράσει και φυσικά θα είχε ενημερώσει τους Ρομά Χαλανδρίου τον Πρόεδρο των οποίων είχε υποψήφιο στο συνδυασμό της…

Η έγκριση της πρότασης της Περιφέρειας από το Υπουργείο με αριθμό πρωτοκόλλου 54199/31-10-2014 όμως υπάρχει στη Διαύγεια. Κυρίως δε, υπάρχει με φαρδιά πλατιά την υπογραφή της Ρένας Δούρου η απόφαση ορισμού διαχειριστή πιστώσεων του έργου με αριθμό πρωτοκόλλου 230032/21-11-2014. Έτσι, με το με αριθμό πρωτοκόλλου ΠΕΧΩ Φ7084/5156/14/2-12-2014 2/12/2014 έγγραφο που βρήκε ο γράφων στη Διαύγεια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δημοπράτησε το έργο «Επισκευή και ηλεκτροφωτισμός λυομένων οικίσκων για τη μετεγκατάσταση των Ρομά Νομισματοκοπείου στη δημόσια έκταση ΑΒΚ 354 στο όρος Πατέρα, στα όρια του Δήμου Μεγάρων με το Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας Αττικής». 

Θα περιμένουμε τις εξηγήσεις της Ρένας Δούρου πριν βγάλουμε συμπεράσματα για τις εξελίξεις αυτές.

 

 

 

 

 

 

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

5 σχολια

 • Σημείωση σύνταξης: λόγω βλάβης που καθυστερήσαμε να εντοπίσουμε, ο παραπάνω διάλογος έγινε στο facebook. Τον δημοσιεύουμε εδώ, επειδή πίστη μας είναι ότι χρειάζεται να παρατίθενται τα επιχειρήματα όλων των πλευρών.

  Συνδεσμος σχολιου
  bj bj Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014 08:41
 • O Παναγιώτης Δημητράς απαντά στον Άκη Γαβριηλίδη:
  κη

  Στο κείμενο σχολιάζουμε δημοσιευμένες αποφάσεις της Δούρου. Παρακαλώ δε να μη διαστρεβλώνεις το κείμενό μου. Δεν λέω πως ζητάμε απαντήσεις αλλά πως ζητάμε εξηγήσεις για αυτές τις απαράδεκτες αποφάσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει καμιά από την ίδια αλλά μόνο το απαράδεκτο (όπως εξήγησα) σχόλιο του αντιπεριφερειάρχη.

  Όπως δε βλέπεις παραπάνω τη σκαναρισμένη υπογραφή της στις 21/11 αυτή παραμένει.

  Ελπίζω να καταλάβεις το άστοχο του σχολίου σου.

  Συνδεσμος σχολιου
  bj bj Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014 08:39
 • O Άκης Γαβριηλίδης παρατηρεί:
  Πάντως ο εντυπωσιοθηρικός τίτλος δείχνει ότι μάλλον δεν περιμένατε για να βγάλετε συμπεράσματα.
  Στο κείμενο λέει ότι "Αναζητείται απάντηση", αλλά στον τίτλο η απάντηση έχει ήδη δοθεί.

  Συνδεσμος σχολιου
  bj bj Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014 08:37
 • O Παναγιώτης Δημητράς απαντά:
  Αφού λοιπόν η Περιφέρεια επέλεξε την επιθετική απάντηση εδώ (αφού τηλέφωνο έχουμε αλλά κανένας δεν μας πήρε, αλλά επιλέχθηκε η παραπάνω απάντηση αγαπητή Maria) θα απαντήσουμε δημόσια χωρίς όμως τους χαρακτηρισμούς της Περιφέρειας που επιστρέφονται.

  1. Αν το έγγραφο στις 17/9 έφυγε χωρίς κάλυψη της Περιφερειάρχη και χωρίς να ερωτηθεί θα υπάρξει πειθαρχικός έλεγχος; (Αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό σημείο)

  2. Το έγγραφο αυτό δεν το επικαλέστηκε η διοίκηση της Αποκεντρωμένης αλλά ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για να εγκρίνουν στις 31/10 την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

  3. Την απόφαση των Υπουργών επικαλέστηκε η Ρένα Δούρου στις 21/11 για ορίσει τον υπόλογο διαχειριστή του έργου (βλπ. "σκαν" παραπάνω). Δεν ήξερε τι υπέγραφε;

  4. Την απόφαση των Υπουργών επικαλέστηκε και η Αποκεντρωμένη για να δημοπρατήσει (δύο φορές μάλιστα) το έργο στις 19/11 και στις 2/12.

  4. Αν πάντως από λάθος υπογράφηκε το έγγραφο από την Περιφέρεια περιμένουμε τη δημοσιοποίηση της πρότασής της στις 17/9 με την οποία ξεκίνησαν όλα και κυρίως την ανάκληση τόσο αυτού του εγγράφου όσο και του εγγράφου της 21/11 ώστε να ανακληθεί η υπουργική απόφαση και τελικά η σπατάλη άλλων 72000 ευρώ, επί πλέον των 200.000 ευρώ που έχει δώσει η Περιφέρεια (επί Σγουρού) για το έργο αυτό.

  Συνδεσμος σχολιου
  bj bj Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014 08:36
 • Ο Γιώργος Καραμέρος σημειώνει τα εξής:Η επίκληση ενός εγγράφου των υπηρεσιών του ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικης με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν καλά καλά αναλάβει ουσιαστικά η νέα περιφερειακή διοίκηση τα καθήκοντά της (δεν είχε εκδοθεί καν το ΦΕΚ με την εκχώρηση υπογραφής στους αιρετούς) δεν μπορεί να χαλκεύσει την πραγματικότητα.
  Και η πραγματικότητα φάνηκε κυριολεκτικά στο πεδίο στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν μετά από εντολή της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, ο γράφων αντιπεριφερειάρχης βόρειου τομέα Γιώργος Καραμέρος παρενέβη στην όξυνση που δημιούργησαν οι ενέργειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου ακύρωσαν ουσιαστικά την μετεγκατάσταση των Ρομά στην "εξορία" του όρους Πατέρα.
  Σημειωτέον πως ούτε καν η διοίκηση της Αποκεντρωμένης δεν επικαλέστηκε το έγγραφο αυτό!
  Τότε λοιπόν στα οδοφράγματα της Μεσογείων δηλώναμε ότι "Ουδείς δικαιούται να διεκδικεί το μονοπώλιο της εγγύησης της ασϕάλειας των πολιτών μέσα από την άσκηση βίας".
  Τωρά τονίζουμε με νόημα "Ουδείς δικαιούται να διεκδικεί το μονοπώλιο της εγγύησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" περισσότερο από εμάς".

  Συνδεσμος σχολιου
  the books journal the books journal Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014 08:34

Προσθηκη σχολιου

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά