Σύνδεση συνδρομητών

«Μαρίνα πράσινό μου αστέρι» (Μαρίνα Καραγάτση, 1936-2024)

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024 19:41
Ο Οδυσσέας Ελύτης με τη Μαρίνα Καραγάτση στο Μπατσί της Άνδρου, το καλοκαίρι του 1955. Η φωτογραφία είναι του Ανδρέα Εμπειρίκου και δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του Books' Journal.
Ανδρέας Εμπειρίκος / Εκδόσεις Άγρα
Ο Οδυσσέας Ελύτης με τη Μαρίνα Καραγάτση στο Μπατσί της Άνδρου, το καλοκαίρι του 1955. Η φωτογραφία είναι του Ανδρέα Εμπειρίκου και δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του Books' Journal.

Μαρίνα πράσινο μου αστέρι

Μαρίνα φως του αυγερινού

Μαρίνα μου άγριο περιστέρι

και κρίνο του καλοκαιριού

 

Δώσε μου δυόσμο να μυρίσω,

λουίζα και βασιλικό,

μαζί μ’ αυτά να σε φιλήσω,

και τι να πρωτοθυμηθώ.

Η Μαρίνα Καραγάτση, κόρη του Μ. Καραγάτση και της ζωγράφου Νίκης Καραγάτση, πέθανε στις 14 Ιουνίου, σε ηλικία 88 χρόνων. Ήταν μια δραστήρια γυναίκα, χορτασμένη από ζωή και αναγνώριση.

Την καθόρισαν ιδιαίτερα οι γονείς της, τα ελληνικά γράμματα δηλαδή και η Άνδρος, ένα νησί ναυτικών τη μακρά μεταπολεμική περίοδο. Μια περίοδος λιτής ευτυχίας καταγράφεται στους στίχους του Ελύτη που εμπνέει και στις φωτεινές φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου.

Η ίδια περίοδος δίνει το υλικό του μοναδικού λογοτεχνικού εγχειρήματος της Μαρίνας Καραγάτση, του βιβλίου της Το ευχαριστημένο ή Οι δικοί μου άνθρωποι (Άγρα, 2011). Δανείζεται τη φωνή αγαπημένων προσώπων της Άνδρου και συνθέτει τρεις παράλληλους μονολόγους μιας ανοιξιάτικης ημέρας του 1950, μια δύσκολη εποχή: τη φωνή του Καραγάτση, της Λασκαρώς, της υπηρέτριας στο σπίτι και της γιαγιάς της, Μίνας. Το βιβλίο περιέχει ακόμα ένα θεατρικό μονόπρακτο που, επίσης, παραπέμπει σε εκείνη την εποχή. Το βιβλίο διασκευάστηκε για το θέατρο και ανέβηκε στο θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου (ο οποίος είναι γιος της).

Η Μαρίνα Καραγάτση είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε κυρίως με τη λαϊκή λιθογλυπτική της Άνδρου, όπως μαρτυρούν τα επιστημονικά βιβλία της: Λίθινες εικόνες της Άνδρου (1990), Μαρμάρινα τέμπλα στην Άνδρο τον 19ο αιώνα (1993), Κτητορικές πλάκες της Άνδρου (1996). 

Συνέβαλε στην επανέκδοση των έργων του πατέρα της και στην επαναξιολόγηση κάποιων από τα υποτιμημένα του. Η μαρτυρία της για τις προσωπικότητες που συναναστράφηκε ήταν πολύτιμη, όπως πολύτιμη ήταν η άγρυπνη ματιά της στα πράγματα, ο οξύς σχολιασμός της και η στάση της απέναντι σε κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα που εκτιμούσε ότι κάνουν κακό στη χώρα.

Ήταν μια μοναδική προσωπικότητα.

Ηλίας Κανέλλης

Δημοσιογράφος, εκδότης του περιοδικού Books' Journal. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και κινηματογράφο. Εξέδωσε και διεύθυνε το περιοδικό Κάμερα, υπήρξε κριτικός κινηματογράφου και αρχισυντάκτης του περιοδικού Αντί, εργάστηκε ως επιφυλλιδογράφος στην Εποχή, στην Ελευθεροτυπία, στην Εξουσία, στην Athens Voice, στο Βήμα, στο Protagon.gr και, τα τελευταία χρόνια, στα Νέα. Για πολλά χρόνια έκανε καθημερινή εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ενώ συνεργάστηκε ως πολιτικός αναλυτής με την τηλεόραση της ΕΡΤ. Ίδρυσε και διεύθυνε την εφημερίδα του Φεστιβάλ Αθηνών εφ. Έχει γράψει το βιβλίο Εθνοχουλιγκανισμός: Εκφράσεις της νεοελληνικής ιδεολογίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 της Αθήνας (εκδόσεις Οξύ) και έχει επιμεληθεί τις κινηματογραφικές μονογραφίες Σταύρος Τορνές (με τον Σταύρο Καπλανίδη και, για την ιταλική έκδοση, με την επιπλέον συνεργασία του Sergio Grmek Germani), Κώστας Γαβράς και Σταύρος Τσιώλης. Σε λίγο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του, Το κιτς του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.