Σύνδεση συνδρομητών

Ολυμπίας Καράγιωργα (1934-2024) αποχαιρετισμός

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 11:30
Η Ολυμπία Καράγιωργα.
Φωτογραφία αρχείου
Η Ολυμπία Καράγιωργα.

Η είδηση του θανάτου της Ολυμπίας Καράγιωργα ήταν ένα συνταρακτικό ξάφνιασμα, ωσάν αυτή την αισθαντική ποιήτρια με τη σπάνιας καθαρότητας ευαισθησία η μνήμη μου να την είχε εξαιρέσει από την κοινή μας μοίρα. Πίστευα πως όσο υπήρχε στη ζωή αυτή η πανέμορφη γυναίκα, με την ωραία ψυχή, θα έμενε ανοιχτό το πήγαιν’-έλα σε κάποια γεμάτα ουσία χρόνια της νεότητας, με τη φιλία σπάνιων ανθρώπων, με τους οποίους τελικά μας συνέδεε σαν γερή μεταξένια κλωστή η κοινή μας αγάπη για τον Γιώργο Σαραντάρη.

Αλλά υπάρχουν τα ποιητικά της βιβλία, οι μεταφράσεις της, οι ακούραστες ποιητικές της αναζητήσεις, που ίσως τη φέρουν κοντά στους νεότερους οι οποίοι θα θελήσουν να γνωρίσουν μια γυναίκα-δημιουργό που με το ντουέντε το οποίο διέθετε δόθηκε –με απίστευτη δοτικότητα– στο «παθιασμένο και απόλυτα συναρπαστικό ψάξιμο» δημιουργών που είχε στην κυριολεξία λατρέψει .

Στον τόμο που εξέδωσε το 1995, με τίτλο Γιώργος Σαραντάρης. Ο μελλούμενος (εκδ. Δίαυλος) καταθέτει την αναζήτηση-περιπλάνησή της 30 ολόκληρων χρόνων (1964-1994), με σκοπό να κάνει τον άγνωστο Σαραντάρη γνωστό στους πολλούς, συνομιλώντας μεταξύ άλλων με τον Γ. Μαρινάκη, τον Ελύτη, τον Γεώργιο Μουρέλο, τον Γιάννη Σκαρίμπα, τον Άρη Δικταίο, τον Ν. Γ. Πεντζίκη, τη Ζωή Καρέλλη, τον Τάκη Βαρβιτσιωτη, τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, τον Άγγελο Σημηριώτη, τον Θάνο Κωτσόπουλο, τον Γιάννη Παππά, τον Ανδρέα Καραντώνη, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον Κωνσταντίνο Τσάτσο. Στο μότο, στο τεράστιο υλικό αυτού του τόμου που κρατά τον ποιητή στην κερδισμένη με το έργο του αιωνιότητα, διαβάζουμε τα λόγια του:

Θα ’θελα να το καταλάβουν τουλάχιστον οι ποιητές πως όποια δημιουργία δεν στρέφεται προς το μέλλον, δεν είναι δημουργία, αλλά χαμένος καιρός. Χαμένος καιρός όπως κάθε ζωή που δεν προεκτείνεται, που δεν ρίχνει ρίζες για άλλες ζωές, για μια διαρκέστερη ύπαρξη (30/4/1936).

Ολυμπία, δεν σε αποχαιρετώ. Ξαναγράφω στίχους από ποίημά σου:

Περπατούσε και πήγαινε

Μακρινή και μόνη,

Κι ο δρόμος δεν έλεγε ποτέ να τελειώσει.

Αλεξάνδρα Δεληγιώργη

Ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συγγραφέας. Πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της: Κοιλάδες του φόβου (2019). Πιο πρόσφατη μονογραφία: Ο μοντερνιστής κριτικός Νικόλας Κάλας (2018). Πιο πρόσφατα δοκίμια: Το κόκκινο της φωτιάς. Μικρό εγχειρίδιο λογοτεχνίας (2016), Σύγχρονα κάτοπτρα της ελληνικότητας (2021).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.