Σύνδεση συνδρομητών

Ο εξωστρεφής Μισέλ Δημόπουλος

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023 10:55
Ο Μισέλ Δημόπουλος (αριστερά σε πρώτο πλάνο, δεξιά πίσω), με τον στενό συνεργάτη του Δημήτρη Εϊπίδη, φωτογραφημένοι το 2000. Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο Βήμα, εικονογραφώντας συνέντευξη των δύο μεγάλων προσωπικοτήτων του κινηματογράφου στον Γιάννη Ζουμπουλάκη και τον Ηλία Κανέλλη.
Γιώργος Οικονομόπουλος
Ο Μισέλ Δημόπουλος (αριστερά σε πρώτο πλάνο, δεξιά πίσω), με τον στενό συνεργάτη του Δημήτρη Εϊπίδη, φωτογραφημένοι το 2000. Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο Βήμα, εικονογραφώντας συνέντευξη των δύο μεγάλων προσωπικοτήτων του κινηματογράφου στον Γιάννη Ζουμπουλάκη και τον Ηλία Κανέλλη.

Η απώλεια του Μισέλ Δημόπουλου, για πολλά χρόνια διευθυντή του κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής. Ο Μισέλ ήταν ο άνθρωπος που έβγαλε το Φεστιβάλ από τον επαρχιωτισμό του. Ο άνθρωπος, δηλαδή, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της εξωστρέφειας του ελληνικού κινηματογράφου, σε μια περίοδο που όλοι δεν έβλεπαν πέρα από τα εθνικά σύνορα, μάλιστα υπό το πρίσμα του αριστερού συνδικαλισμού που κυριαρχούσε στον κινηματογραφικό χώρο. Και συγκρούστηκε για ένα φεστιβάλ ανοιχτό, διεθνοποιώντας το και, στη συνέχεια, ανοίγοντάς το στις καλλιτεχνικές πρωτοπορίες της εποχής – για τις οποίες κάλεσε τον βαθύ γνώστη τους Δημήτρη Εϊπίδη να τις υπηρετήσει.

Άνθρωπος του σινεμά, με πολιτική ματιά στο οπτικοακουστικό, ο Μισέλ Δημόπουλος σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι και, στην Ελλάδα, διηύθυνε το περιοδικό Σύγχρονος Κινηματογράφος, εργαζόμενος παράλληλα ως κριτικός κινηματογράφου στην Αυγή (ένας από τους πολλούς κριτικούς κινηματογράφου που, ταυτοχρόνως, για πολλά χρόνια, χρησιμοποιούσαν το βήμα της εφημερίδας της Αριστεράς για να λένε τη γνώμη τους). Εργάστηκε στην ΕΡΤ, ως υπεύθυνος της κινηματογραφικής ζώνης της (ήταν ο άνθρωπος πίσω και από την «Κινηματογραφική Λέσχη», την εκπομπή μύησης στον κινηματογράφο και μνήμης των σημαντικότερων στιγμών του, που παρουσίαζε ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος) και, βέβαια, ήταν ο διευθυντής που μετέτρεψε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε ανταγωνιστικό θεσμό, με σημαντικές επιτυχίες. Και χωρίς να επιδιώκει τις συγκρούσεις, συγκρούστηκε ουσιαστικά καταφέρνοντας να επιβληθεί πάνω από τον συνδικαλισμό και τα κόμματα, που λειτουργούσαν ως δυνάμεις αδράνειας.

Ανάμεσα στους οραματισμούς του Μισέλ Δημόπουλου ήταν και η προσπάθειά του να προσφέρει στους φίλους του κινηματογράφου σημαντικές βιβλιογραφικές πηγές, σε μια αγορά και μια γλώσσα που διέθετε ελάχιστα σχετικά βιβλία. Η θητεία του στο Φεστιβάλ συνυφάνθηκε με μια εντατική εκδοτική δραστηριότητα, που απέφερε περισσότερα από 200 βιβλία, κυρίως μονογραφίες κινηματογραφικών προσωπικοτήτων, ξένων και Ελλήνων, και πολλά ακόμα.  

Εκτός των άλλων, ο Μισέλ Δημόπουλος ήταν φίλος και συνεργάτης του Books’ Journal. Μας στήριξε με πολλούς τρόπους και, βέβαια, δημοσιεύοντας κείμενά του στο περιοδικό. Δεν θα τον ξεχάσουμε.  

 

LINK

Το πιο πρόσφατο κείμενο τυ Μισέλ Δημόπουλου στο Books' Journal: 

https://booksjournal.gr/kritikes/2846-kosmogonia-chris-marker

Ηλίας Κανέλλης

Δημοσιογράφος, εκδότης του περιοδικού Books' Journal. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και κινηματογράφο. Εξέδωσε και διεύθυνε το περιοδικό Κάμερα, υπήρξε κριτικός κινηματογράφου και αρχισυντάκτης του περιοδικού Αντί, εργάστηκε ως επιφυλλιδογράφος στην Εποχή, στην Ελευθεροτυπία, στην Εξουσία, στην Athens Voice, στο Βήμα, στο Protagon.gr και, τα τελευταία χρόνια, στα Νέα. Για πολλά χρόνια έκανε καθημερινή εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ενώ συνεργάστηκε ως πολιτικός αναλυτής με την τηλεόραση της ΕΡΤ. Ίδρυσε και διεύθυνε την εφημερίδα του Φεστιβάλ Αθηνών εφ. Έχει γράψει το βιβλίο Εθνοχουλιγκανισμός: Εκφράσεις της νεοελληνικής ιδεολογίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 της Αθήνας (εκδόσεις Οξύ) και έχει επιμεληθεί τις κινηματογραφικές μονογραφίες Σταύρος Τορνές (με τον Σταύρο Καπλανίδη και, για την ιταλική έκδοση, με την επιπλέον συνεργασία του Sergio Grmek Germani), Κώστας Γαβράς και Σταύρος Τσιώλης. Σε λίγο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του, Το κιτς του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.