Άνθρωπος του σινεμά, με πολιτική ματιά στο οπτικοακουστικό, ο Μισέλ Δημόπουλος σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι και, στην Ελλάδα, διηύθυνε το περιοδικό Σύγχρονος Κινηματογράφος, εργαζόμενος παράλληλα ως κριτικός κινηματογράφου στην Αυγή (ένας από τους πολλούς κριτικούς κινηματογράφου που, ταυτοχρόνως, για πολλά χρόνια, χρησιμοποιούσαν το βήμα της εφημερίδας της Αριστεράς για να λένε τη γνώμη τους). Εργάστηκε στην ΕΡΤ, ως υπεύθυνος της κινηματογραφικής ζώνης της (ήταν ο άνθρωπος πίσω και από την «Κινηματογραφική Λέσχη», την εκπομπή μύησης στον κινηματογράφο και μνήμης των σημαντικότερων στιγμών του, που παρουσίαζε ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος) και, βέβαια, ήταν ο διευθυντής που μετέτρεψε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε ανταγωνιστικό θεσμό, με σημαντικές επιτυχίες. Και χωρίς να επιδιώκει τις συγκρούσεις, συγκρούστηκε ουσιαστικά καταφέρνοντας να επιβληθεί πάνω από τον συνδικαλισμό και τα κόμματα, που λειτουργούσαν ως δυνάμεις αδράνειας.
Ανάμεσα στους οραματισμούς του Μισέλ Δημόπουλου ήταν και η προσπάθειά του να προσφέρει στους φίλους του κινηματογράφου σημαντικές βιβλιογραφικές πηγές, σε μια αγορά και μια γλώσσα που διέθετε ελάχιστα σχετικά βιβλία. Η θητεία του στο Φεστιβάλ συνυφάνθηκε με μια εντατική εκδοτική δραστηριότητα, που απέφερε περισσότερα από 200 βιβλία, κυρίως μονογραφίες κινηματογραφικών προσωπικοτήτων, ξένων και Ελλήνων, και πολλά ακόμα.
Εκτός των άλλων, ο Μισέλ Δημόπουλος ήταν φίλος και συνεργάτης του Books’ Journal. Μας στήριξε με πολλούς τρόπους και, βέβαια, δημοσιεύοντας κείμενά του στο περιοδικό. Δεν θα τον ξεχάσουμε.
LINK
Το πιο πρόσφατο κείμενο τυ Μισέλ Δημόπουλου στο Books' Journal:
https://booksjournal.gr/kritikes/2846-kosmogonia-chris-marker