Σύνδεση συνδρομητών

Θεόδωρος Κουλουμπής (1935-2022): μαχητικά για την επίλυση διαφορών

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 01:00
O Θεόδωρος Α. Κουλουμπής, από εκδήλωση του 2020, για το βιβλίο του πρέσβη Γιώργου Σαββαΐδη, «Ανάλεκτα Ελληνικής Διπλωματίας».
Αρχείο The Books' Journal
O Θεόδωρος Α. Κουλουμπής, από εκδήλωση του 2020, για το βιβλίο του πρέσβη Γιώργου Σαββαΐδη, «Ανάλεκτα Ελληνικής Διπλωματίας».

Πέθανε στις 27 Απριλίου 2022 ο Θεόδωρος Κουλουμπής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και μέλος του Τιμητικού Συμβουλίου του. Ασχολήθηκε συστηματικά με ζητήματα διεθνών σχέσεων των κρατών και, στην Ελλάδα, εργάστηκε για την προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας, με βάση την εκατέρωθεν συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ήταν σπουδαίος δάσκαλος και παρεμβατικός διανοούμενος, που αγωνίστηκε για τη διευθέτηση των διεθνών κρίσεων – ανάμεσα στις οποίες, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Η επίλυση διαφορών στο διεθνές περιβάλλον ήταν ανάμεσα στα βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα. Υπήρξε συγγραφέας (μαζί με τον James H. Wolfe) του γνωστού βιβλίου, International Relations: Power and Justice (Ρrentice Hall, 4η έκδοση, 1990). Μερικά από τα επιστημονικά έργα του στα ελληνικά: Η ασφάλεια της Ελλάδας σ' ένα μεταψυχροπολεμικό περιβάλλον (1993), Κυπριακό. Λάθη, διδάγματα και προοπτικές (1996), Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Εθνοκεντρισμός ή ευρωκεντρισμός (1997), Εξωτερική πολιτική (1999), Η Ελλάδα και ο κόσμος (2005), Το επιθυμητό και το εφικτό στην εξωτερική μας πολιτική (2006), Διεθνείς σχέσεις. Ισχύς και δικαιοσύνη (2008). Έγραψε επίσης το βιβλίο, The US, Greece and Turkey: The Troubled Triangle (Praeger, 1983). Ασχολήθηκε ακόμα με τη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα (The Greek Junta Phenomenon, Pella, Νέα Υόρκη 2005) καθώς και με την πολιτική κατάσταση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Συμμετείχε επίσης με δοκίμια σε πληθώρα συλλογικών τόμων.

Χρημάτισε πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ (1993-5), πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) (1988-90), καθώς και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (1985-7). Από τον Νοέμβριο του 1998 έως τον Σεπτέμβριο του 2006 χρημάτισε γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Από το 1983 έως το 1989 ήταν καθηγητής διεθνών σχέσεων στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και από το 1990 έως τον Σεπτέμβριο του 2002 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε ιδιαίτερα παρεμβατικός αρθρογράφος, συνεργάτης του Αντί, της Καθημερινής, των Νέων, αλλά και πολλών ακόμα εντύπων. Συμμετείχε στις συσκέψεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής του υπουργείου Εξωτερικών, από την ίδρυσή του, το 2003, ώς τον Σεπτέμβριο του 2006.

Τα τελευταία χρόνια, ο Θεόδωρος Κουλουμπής επέμεινε στην ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει ηγετικά τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, με πρώτο θέμα τη διευθέτηση των εστιών πολεμικής έντασης, που παράγουν δυστυχία. Έγραφε σε ένα άρθρο του, δημοσιευμένο στην Καθημερινή (15/5/2016):

Έφτασε ο καιρός στην Ευρώπη, και στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο, να σημάνει και πάλι ο κώδωνας του κινδύνου. Δεν επαρκεί στις μέρες μας μια καθαρά αμυντική πολιτική που βασίζεται στη ρύθμιση (ουσιαστικά στην καθυστέρηση) των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Απαιτείται, αντιθέτως, μια προληπτική στρατηγική που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της ειρήνης και στην επίλυση των διαφορών στις προβληματικές περιοχές που παράγουν απελπισμένους πρόσφυγες. Και αυτή η στρατηγική συνεπάγεται ουσιαστικά προγράμματα ανόρθωσης και ανάπτυξης των εμπόλεμων σημείων της ανθρωπότητας […]. Και είναι ακόμη πιο σημαντικό να συνειδητοποιήσουν οι ηγεσίες των προνομιούχων κρατών ότι ο λογαριασμός της προληπτικής πολιτικής θα είναι απείρως χαμηλότερος σε χρήμα και ανθρώπινο πόνο από το κόστος της αποσταθεροποίησης που εκατοντάδες χιλιάδες ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες θα μπορούν να προκαλούν ετησίως.

Ηλίας Κανέλλης

Δημοσιογράφος, εκδότης του περιοδικού Books' Journal. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και κινηματογράφο. Εξέδωσε και διεύθυνε το περιοδικό Κάμερα, υπήρξε κριτικός κινηματογράφου και αρχισυντάκτης του περιοδικού Αντί, εργάστηκε ως επιφυλλιδογράφος στην Εποχή, στην Ελευθεροτυπία, στην Εξουσία, στην Athens Voice, στο Βήμα, στο Protagon.gr και, τα τελευταία χρόνια, στα Νέα. Για πολλά χρόνια έκανε καθημερινή εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ενώ συνεργάστηκε ως πολιτικός αναλυτής με την τηλεόραση της ΕΡΤ. Ίδρυσε και διεύθυνε την εφημερίδα του Φεστιβάλ Αθηνών εφ. Έχει γράψει το βιβλίο Εθνοχουλιγκανισμός: Εκφράσεις της νεοελληνικής ιδεολογίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 της Αθήνας (εκδόσεις Οξύ) και έχει επιμεληθεί τις κινηματογραφικές μονογραφίες Σταύρος Τορνές (με τον Σταύρο Καπλανίδη και, για την ιταλική έκδοση, με την επιπλέον συνεργασία του Sergio Grmek Germani), Κώστας Γαβράς και Σταύρος Τσιώλης. Σε λίγο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του, Το κιτς του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.